home design 800x400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: Φανταστική ποιότητα στο ελαιόλαδο, προμήνυμα για υψηλές τιμές

Σε τιμή 4,20 ευρώ ευλεπιστούν ότι θα πουλήσουν τα πρωτόλαδα στη Θερμησία. Πώς αναμένεται να κινηθεί η αγορά σε Λακωνία, Μεσσηνία και Κορινθία.
Ελαιόλαδο

Ένα βήμα πριν από την επίσημη έναρξη της εμπορικής διαπραγμάτευσης για το ελαιόλαδο βρίσκονται στη Θερμησία Ερμιονίδας, στην Αργολίδα, όπου εδρεύει ο ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα», ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς που επίσης ξεκινούν νωρίς.

Η ελαιοποίηση για τα μέλη του έχει ξεκινήσει και είναι θέμα χρόνου, ώστε να είναι έτοιμα τα πρώτα δείγματα, βάσει των οποίων θα γίνει και η συζήτηση με τους εμπόρους για την τιμή εκκίνησης, αναφέρει ο Γιάννης Κοροντίνης, γραμματέας στον συνεταιρισμό. Κατά τον ίδιο, η μέση τιμή την περασμένη χρονιά ήταν στα 3,20 ευρώ, όμως, φέτος, οι προσδοκίες δείχνουν υψηλότερα, με τον ίδιο να εκτιμά ότι η οργάνωση θα κινηθεί πάνω-κάτω στα επίπεδα των 4,20 ευρώ των πρώτων συμβολαίων.

Η ποιότητα είναι φανταστική, υπογράμμισε, καθώς δεν υπήρχε ίχνος δάκου, ενώ σε ό,τι αφορά τις ποσότητες, φέτος αναμένονται μειωμένες κατά 30% από πέρυσι, όταν η παραγωγή του συνεταιρισμού έφτασε τους 180 τόνους.

Αυλαία με 4,20 ευρώ στη Λακωνία

Όπως επίσης αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ypaithros.gr, με την τιμή των 4,20 ευρώ/κιλό ανοίγει η αυλαία της νέας ελαιοκομικής περιόδου σε Συνεταιρισμό της Λακωνίας. Η συλλογή και ελαιοποίηση ξεκίνησαν για τα μέλη του συνεταιρισμού από τις 28 Σεπτεμβρίου και η οργάνωση έχει ήδη τα πρώτα συμβόλαια με γνωστή ιταλική εταιρεία, για τη διάθεση δέκα βυτίων, οξύτητας έως 0,3. Οι ποσότητες αυτές αναμένεται να συμπληρωθούν έως το τέλος Οκτώβρη, εκτίμησε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπατσάκης, αναφέροντας ως πρώτη εκτίμηση ότι «το ενδιαφέρον δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο σύμφωνα με την τιμή που άνοιξε ο συνεταιρισμός», μία τιμή που οφείλεται περισσότερο στον πήχη που έβαλε η οργάνωση.

«Είναι μία καλύτερη χρονιά από άποψη τιμών, όπως φαίνεται» σχολίασε, υπενθυμίζοντας τα περσινά και προπέρσινα επίπεδα έναρξης στα 3,80 ευρώ. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, τα 4,20 είναι καθαρή τιμή παραγωγού, με απαλλακτικό ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, τα αγουρέλαια είναι καθαρά και με χαμηλές οξύτητες, ενώ οι αποδόσεις είναι στα περίπου 5,5 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι, εικόνα που μπορεί να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Για την περιοχή, φέτος, εκτιμάται μέτρια παραγωγή από άποψη ποσοτήτων. «Θα είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά μέτρια σε σύγκριση με το τι μπορεί να δώσει» εξηγεί ο κ. Μπατσάκης, αναφέροντας ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός έφτασε τους 1.210 τόνους και φέτος ευελπιστεί να πάει στους 1.500, όμως πρόπερσι είχε φτάσει έως τους 2.000.

Προσδοκίες για άνοδο στη Μεσσηνία

Αναμονή, αλλά και προσδοκία για υψηλότερες τιμές παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο που έρχεται αργότερα, αναφέρεται και από την Ένωση Μεσσηνίας, κάτι που επιτρέπει αφενός η υψηλότερη αφετηρία της Λακωνίας, αλλά και οι μειώσεις στις ποσότητες, που εκτιμώνται. Εκτίμηση που έρχεται βέβαια σε μία περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων των παραγωγών, με τις ανατιμήσεις και την έλλειψη εργατικών χεριών, σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, αναπλ. γεν. διευθυντή στην Ένωση Μεσσηνίας, «οπότε μένει να δούμε αν τις καρπωθούν οι παραγωγοί και λειτουργήσει αυτό κάπως ενθαρρυντικά και ανακουφιστικά στη δύσκολη αυτή συγκυρία».

Ως προς τους όγκους, συνολικά για τον Νομό Μεσσηνίας οι εκτιμήσεις φέτος μιλούν για περίπου 40.000-45.000 τόνους, χαμηλότερα από τους 50.000 περίπου της περσινής παραγωγής και τους 70.000 τόνους που ανέρχεται η δυναμική της περιοχής, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος επεσήμανε και μία τάση ανόδου που καταγράφεται από τις τελευταίες πράξεις της περιόδου. Μεταξύ αυτών ήταν και η τελευταία που έκανε μέσω διαγωνισμού η Ένωση, μέσω της εταιρείας Κωνσταντόπουλος, που συνεργάζεται, για την προμήθεια 40 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,3, από συνεταιρισμό της περιοχής, με την τιμή των 3,50 ευρώ.

ΠΟΠ για το Μανάκι περιμένει η Κορινθία

Με την τιμή των 3,10 ευρώ πωλούν όσοι έχουν ακόμη περσινά αποθέματα στην Ανατολική Κορινθία, σύμφωνα με τον παραγωγό και ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου, Κώστα Βλάσση.

Όπως αναφέρει, η νέα παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 70%, όμως, πρόκειται για ελαιόλαδα ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω της ποιότητάς τους, εξηγεί. Στην υψηλή ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου της περιοχής, αναφέρθηκε και ο βιοκαλλιεργητής Μιχάλης Μπλέτας. Ο ίδιος, σχολιάζοντας και την πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, να ανοίξει διάλογο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ποικιλίας Μανάκι ως ΠΟΠ, επεσήμανε τα ευεργετικά οικονομικά αποτελέσματα για όλο τον νομό που θα έχει μία τέτοια ανάδειξη. «Το λάδι της περιοχής μας αποτελεί διαχρονικά ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν, λόγω της μοναδικότητας των εδαφών μας. Πρόκειται για μια πανάρχαια παράδοση για την Κορινθία» σημειώνει, αναφέροντας ότι στην περιοχή παράγονται 350-500 τόνοι ελαιολάδου από την ποικιλία.

Σχόλια