home design 800Χ400

home design 1170x320

Φόβοι για τον Κορινθιακό κόλπο μετά την παρατεταμένη σεισμική έξαρση

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν την περίπτωση μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στην Ελλάδα
σεισμός

Οι διαδοχικοί σεισμοί στην Κρήτη, το σμήνος των μικροσεισμών στη Θήβα και γενικότερα τα πολλαπλά μικρά ή μεγάλα σεισμικά επεισόδια που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό, εκτός από τον φόβο που προκαλούν στους κατοίκους των περιοχών – εγείρουν και την ανησυχία των επιστημόνων, που επισημαίνουν μια ασυνήθιστη ακουλουθία, καθώς μέσα σε περίπου επτά μήνες έχουν σημειωθεί τέσσερις πολύ ισχυρές δονήσεις του ίδιου περίπου μεγέθους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εντείνουν την παρατήρηση του φαινομένου σε όλη την επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τον Εγκέλαδο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Έθνος ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μπορεί καμία περιοχή – πέραν του Αρκαλοχωρίου – να μην βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αυξημένη δραστηριότητα, ωστόσο στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχουν τεθεί:

  • Ιόνιο
  • Κορινθιακός κόλπος
  • Θήβα
  • Κρήτη
  • Δωδεκάνησα και 
  • Βόρειο Αγαίο.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν επί της ουσία κανένα ενδεχόμενο. Ενώ αφήνουν εμμέσως να εννοηθεί πως, βάσει στατιστικής, δεν αναμένεται ένας νέος ισχυρός τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζουν πως ο σεισμός δεν ακολουθεί την λογική.

Όπως υπογραμμίζει ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει έξαρση, η οποία όμως ποτέ δεν οδηγεί σε ισχυρό σεισμό. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ένας ισχυρός σεισμός χτυπά μια περιοχή, η οποία δεν βρισκόταν σε έξαρση».

«Ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για μία «ασυνήθιστη» σεισμικά χρονιά, επισημαίνοντας πως στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις:

  • 6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο,
  • 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και
  • 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.

Αν και κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο – το 1995 οπότε είχαν συμβεί σεισμοί σε Αρναία Χαλκιδικής, Κοζάνη-Γρεβενά και Αίγιο – εντούτοις πρόκειται για φαινόμενο που μελετάται από τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, Θανάση Γκανά, άλλωστε, κάθε χρόνο σημειώνεται ένας σεισμός κοντά ή περισσότερο από 6 Ρίχτερ και φέτος έχουμε τέσσερις.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis