home design 800Χ400

Εφιάλτης στο Ναύπλιο: Με πιρόγες στους δρόμους

Η Δαλαμανάρα αποκτά παραλία στο ύψος της Εθνικής Οδού Ναυπλίου – Άργους. Η κλιματική αλλαγή απειλεί να πνίξει Ν. Κίο, Μύλους, Δρέπανο, Ίρια, αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα

Εφιαλτικές εικόνες για τα παράλια της Αργολίδας, από ένα δυσοίωνο μέλλον φέρνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζει η περιοχή εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα.

Στο Ναύπλιο θα χρειάζονται πιρόγες για να μετακινηθεί κάποιος, ενώ, η Νέα Κίος, οι Μύλοι, τα Ίρια φαίνονται στο χάρτη να βυθίζονται. Ταυτόχρονα, η Δαλαμανάρα αποκτά παραλία, στο ύψος της Εθνικής Οδού Ναυπλίου – Άργους.

Παραθαλάσσιες περιοχές σε όλο τον κόσμο θα χρειαστεί να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα και λύσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή, για να μην τις “καταπιεί” η θάλασσα, σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, με αποτέλεσμα πολλά σημεία της γης να απειλούνται από πρωτοφανείς ξηρασίες και θανατηφόρες πλημμύρες.

Με βάρκες σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά

Μεγάλες ελληνικές παραθαλάσσιες πόλεις, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα.

Πατήστε πάνω στις εικόνες και σύρετε το βελάκι δεξιά-αριστερά. Το ένα σενάριο είναι με άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και το άλλο κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Τον Αύγουστο ο πλανήτης ήταν ήδη κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός σε σχέση με την πριν από τη βιομηχανική εποχή. Σύμφωνα με τις έρευνες, η θέρμανση του πλανήτη πρέπει να περιοριστεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να μη βιώσουμε τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όμως, δηλαδή εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται σήμερα και μειωθούν στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 μονάδων, πριν να αρχίσει να υποχωρεί.

Αντίθετα, εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται και πέραν του 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070, ενώ η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι στο οποίο θα κινηθούμε», λέει ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας του Climate Central και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Σχόλια

Exit mobile version