home design 800x400

home design 1170Χ320

Ταξίδι στην Αϊτή μέσω Ναυπλίου

Έκθεση στο Ναύπλιο – «Αϊτή / Ελλάδα 1821-2021: Ταξίδι προς την Ελευθερία. Respect».

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ταξίδι στην Αϊτή μέσω Ναυπλίου
Ελένη Μερτζάνη , liberté, égalité, fraternité, 35 Χ 46 cm, painting, digital print, 2020

Η έκθεση «Αϊτή / Ελλάδα 1821-2021: Ταξίδι προς την Ελευθερία. Respect» θα παρουσιαστεί στο Ναύπλιο από 15 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου και με τη διημερίδα «1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» που διοργανώνονται από το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, τον Δήμο Ναυπλιέων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Η Στέλλα Δημητρακοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μιλάει για την Αϊτή και τον διαδικτυακό κύκλο «Αϊτή / Ελλάδα 2021: Συζητήσεις» που επιμελήθηκε.

Στέλλα Δημητρακοπούλου

1821: Ταξίδι από την Αϊτή προς την Ελλάδα

Στις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης και 17 χρόνια μετά την 1η εθνική επανάσταση των μέχρι τότε σκλάβων Αϊτινών, ξεκίνησε από την Αϊτή προς την Ελλάδα ένα ταξίδι για την Ελευθερία. Για να βοηθήσουν τους Έλληνες επαναστάτες, 100 Αϊτινοί εθελοντές σάλπαραν με ένα πλοίο, μεταφέροντας 45 τόνους καφέ, ώστε να πουληθούν και, με τα χρήματα, να αγοραστούν όπλα και πολεμοφόδια. Το ταξίδι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

iώννη Αποστολίδου breathe video art

2021: Ταξίδι από την Ελλάδα προς την Αϊτή

Διακόσια χρόνια αργότερα, ξεκίνησε ένα άλλο ταξίδι, ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό, με στόχο την δημιουργία της έκθεσης «Αϊτή / Ελλάδα 1821-2021: Ταξίδι προς την Ελευθερία. Respect», μια ιδέα της εικαστικού Λήδας Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για μια διατμηματική έκθεση μεταξύ του Τμήματος Παρασταστικών και Ψηφιακών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο (υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρίνα Κοτζαμάνη) και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Παν/μίου Αιγαίου στη Σύρο (υπεύθυνη καθηγήτρια: Φλωρεντία Οικονομίδου).

Μαρία Σαριτσάμη diadromi ii our path… perfomance

Η Αϊτή σήμερα μέσα από τους ανθρώπους της.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των έργων για την έκθεση και με κεντρικό ζητούμενο την καλύτερη κατανόηση της σύγχρονης πραγματικότητας της Αϊτής, επιμελήθηκα τον διαδικτυακό κύκλο «Αϊτή/ Ελλάδα 2021: Συζητήσεις», που περιλάμβανε τρεις συναντήσεις με Αϊτινούς και Έλληνες ομιλητές.

Στην πρώτη συζήτηση καλεσμένοι ήταν δύο νεαροί Αϊτινοί και μια άνεργη δασκάλα. Μέσα από τα λόγια τους, μας προϊδέασαν για μια έντονη αντίφαση που ξεδιπλώθηκε σταδιακά μέσα στις συζητήσεις αυτές. Οι άνθρωποι της Αϊτής μίλησαν για αυτήν άλλοτε ως συνώνυμο της δυστυχίας και άλλοτε ως μητέρα της ελευθερίας.

Στην δεύτερη συζήτηση, ο Θωμάς Κοντογιώργος (Επικεφαλής του τμήματος αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης του ΟΗΕ) και ο Νεκτάριος Μαρκογιάννης (Φωτογράφος σε αποστολές των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ) μίλησαν για την Αϊτή την περίοδο μετά τον σεισμό του 2010, για την απερίγραπτη φτώχεια, για την σύγκρουση μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών συμφερόντων, την διαφθορά, τις συμμορίες και την βία.

Στην 3η συζήτηση, η εικαστικός Λιλίκα Παπαγρηγορίου, μαζί με τους ιδρυτές της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Kolektif 509 και την Pascale Monnin (διευθύντρια της γκαλερύ Monnin), μας μετέδωσαν την ζωντανή και πολύχρωμη πλευρά της Αϊτής μέσα από μια επισκόπηση της πλούσιας σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της.

Περισσότερα για τη σχέση Αϊτής – Ελλάδας, που ξεκίνησε μαζί με την Ελληνική Επανάσταση πριν 200 χρόνια, θα παρακολουθήσουμε στην διημερίδα που θα γίνει στο Βουλευτικό 15-16 Οκτωβρίου, καθώς και στην έκθεση που θα παρουσιαστεί σε διάφορα σημεία της πόλης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis