«Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία θα είναι η πρέπουσα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, προκλητική και ανιστόρητη κυβερνητική πολιτική», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«”Παράνομη και καταχρηστική”, δηλαδή… βλαβερή για την κοινωνία, χαρακτήρισε το δικαστήριο την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση, με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ», σχολιάζει το Τμήμα Παιδείας, προσθέτοντας ότι «έτσι έχουν επιβάλλει στα Δικαστήρια οι αντεργατικοί και απεργοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και ειδικά ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, που η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει».
Τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί μας με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας» και υποστηρίζει ότι (η κυβέρνηση) «καταφεύγει στην τρομοκρατία, τις δικαστικές απαγορεύσεις και την αστυνομική βία» επειδή «τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής, την έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης».
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας ότι η υπουργός Παιδείας «μάς θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους “να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων”». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης-θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών». Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι «μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν -συχνά με αίμα- ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά… νόμων της κυβέρνησής της. Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η υπουργός, αντί να “αξιολογήσει” τη γενικευμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών στην υποβάθμιση του διδακτικού έργου και του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, τα αποτελέσματα των κενών πανεπιστημιακών εδράνων με την ΕΒΕ, την υγειονομική ανασφάλεια στα σχολεία, ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο με τον εκπαιδευτικό κόσμο».
Κατόπιν αυτών, επισημαίνει πως «για μια ακόμη φορά στην ιστορία του το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται όχι απλώς για τα δίκαια αιτήματά του αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».