Μειωμένη κατά 40% σε σχέση με πέρσι αναμένουν την παραγωγή οι καλλιεργητές ελαιολάδου και ελιάς στην Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας» στη Μεσσηνία. Ο πρόεδρος της ΟΠ, Γιώργος Κόκκινος, αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν τη μείωση, αναφέρει πως «καθοριστικός παράγοντας ήταν η αστάθεια του Φεβρουαρίου, αφού σε πολλές περιοχές είχαμε παγετό.
Υπάρχουν βέβαια και κάποια φαινόμενα εγκατάλειψης που επιτείνουν το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε δύσκολα και δυσπρόσιτα σημεία. Η εγκατάλειψη χωραφιών αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά όσους αναζήτησαν και αναζητούν εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα, κρατώντας παράλληλα ανενεργή την περιουσία τους. Το μεγάλο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές τους αποθάρρυναν και τους απομάκρυναν», τονίζει.
Θετικές προοπτικές
«Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση στο ελαιόλαδο και η τελική τιμή θα διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, που θα αρχίσει να βγάζει λάδι και η ελαιοκομική Μεσόγειος. Η ποιότητα αναμένεται πολύ καλή, χωρίς βέβαια να γνωρίζω τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αφού ο συνδυασμός υγρασίας και θερμοκρασίας μπορεί να αποβεί καταστροφικός», συνεχίζει ο κ. Κόκκινος.
Αναφερόμενος στην πορεία της βιολογικής ελιάς, επισήμανε ότι «οι βιοκαλλιεργητές φέτος δεν είχαν προβλήματα με ασθένειες και έτσι δεν χρειάστηκε να κάνουν κάτι παραπάνω από όσους καλλιεργούν συμβατικά, αφού το πρόβλημα του δάκου φέτος ήταν κατά πολύ μικρότερο».
Τέλος, σχετικά με την εξέλιξη της Ομάδας Παραγωγών, ο πρόεδρός της μας υπενθυμίζει ότι «ο Νηλέας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PRIMA, μαζί με οκτώ ελαιοκομικές χώρες από τη λεκάνη της Μεσογείου και 19 εταίρους -πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα, αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμούς- από Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο και Τυνησία. Μαζί είναι και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας». Ως μέρος του προγράμματος, στον Νηλέα δοκιμάζουν ήδη σε έναν χώρο 5 στρεμμάτων τη δυνατότητα να υπάρχουν κοτόπουλα σε ελαιώνα.