Σε ένα υπαίθριο μουσείο σύγχρονης γλυπτικής μετατράπηκε ο πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο Ναύπλιο, ξαφνιάζοντας ευχάριστα μικρούς και μεγάλους που πλέον έχουν έναν πολύ καλό λόγο να διακόψουν για λίγο τον περίπατό τους για να θαυμάσουν την τέχνη που σμίλεψαν σε μάρμαρο κάποιοι από τους διασημότερους και πολυβραβευμένους γλύπτες στην Ελλάδα.
Το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Ναυπλίου μπορεί να ανήκει πλέον στην ιστορία, όμως τα έργα που δημιουργήθηκαν κοσμούν πλέον έναν από τους πιο κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης για να θυμίζουν ότι η γλυπτική είναι μια καλλιτεχνική έκφραση που δίνει νόημα, ρυθμό και μέτρο στο χώρο και στον χρόνο.
Επετειακά γλυπτά
Η πρώτη προσπάθεια ενημέρωσης και γνωριμίας του κοινού με την τέχνη της γλυπτικής στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία τόσο ως προς το σκέλος της οργάνωσης του συνεδρίου όσο και από τα κορυφαία έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του συμποσίου από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν.
Τα έργα που εκτίθενται στον πεζόδρομο δημιουργήθηκαν στο χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού δίπλα στην παραλιακής Ναυπλίου – Νέας Κίου «(Ροτόντα)» απέναντι από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο.
Το Συμπόσιο ήταν εμπνευσμένο από την επετειακή χρονολόγηση 1821-2021, με την συμμετοχή καταξιωμένων και βραβευμένων ανά των κόσμο καλλιτεχνών και καθηγητών όπως οι Γεωργαρίου Πέτρος – Γλύπτης, Κοζόκος Τάκης – Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Παπαδάκης Έκτωρ – Καθηγητής Πανεπιστιμίου Φλώρινας, Λαζαράκης Χρήστος – Γλύπτης, Σταματόπουλος Γεώργιος από το Νομισματοκοποίο Αθηνών, Σκαλκώτος Δημήτρης – γλύπτης, Καλατζής Αθανάσιος – Γλύπτης.
Ψυχή του Συμποσίου και συμμετέχων καλλιτέχνης, ήταν ο Ναυπλιώτης Κώστας Δημούλης.
Μια πρώτη εμπειρία με το βλέμμα στο μέλλον
Κατά τη διάρκεια του συμποσίου μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες και φιλότεχνοι πολίτες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία σμίλευσης των μαρμάρων, να μάθουν λεπτομέρειες για τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά της τέχνης της γλυπτικής μέσα από τη διαδραστική γνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ που διοργάνωσαν την πρωτοποριακή για την πόλη εκδήλωση φιλοδοξούν να καταστήσουν το Συμπόσιο Γλυπτικής θεσμό για τον τόπο και πόλο έλξης για καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, αλλά και για επισκέπτες που θα έρχονται να θαυμάσουν τα πρωτότυπα έργα κατά την κατασκευή τους αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους.