home design 800x400

home design 1170Χ320

Ηλεία: Ψήνονται στον πυρετό τα πρόβατα

Καταρροϊκός πυρετός σε τρία κοπάδια προβάτων στην περιοχή- Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για την αποφυγή της εξάπλωσής του.

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ηλεία: Ψήνονται στον πυρετό τα πρόβατα
Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου στην Αρκαδία

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού διαπιστώθηκε σε τρεις εκτροφές αιγοπροβάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Φασκομηλιάς Ζαχάρως από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ της Π.Ε Ηλείας.

Άμεσα ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού που προβλέπονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Τον ορισμό Ζώνης Ελέγχου (για 21 ημέρες από την επιβεβαίωση του νοσήματος) για τον καταρροϊκό πυρετό στην περιοχή, που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των Δήμου Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων εκτός από τα Δ.Δ. Μακρισίων, Νέων Καλυβακίων και Ανεμοχωρίου καθώς επίσης και των Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ως άνω ζώνη αφορά έκταση ακτίνας 20 χιλιόμετρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ηλείας.

Μέτρα Προστασίας

Τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούν τη διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών, καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου (αρθρόποδα- αιματοφάγα κουνούπια- γένους cullicoides) και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του, τη παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.

Επίσης την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών, οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας (βραδυνές κυρίως ώρες) των εντόμων φορέων του νοσήματος, τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών (ανά 20 ημέρες) με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα, είναι θεμελιώδους σημασίας για τον έλεγχο της νόσου και τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με τις θετικές εκτροφές.

Ως σφαγείο προορισμού για ζώα προερχόμενα από εκτροφές εντός της ζώνης ελέγχου, ορίζεται το S89 ΑΦΟΙ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΙ ΦΑΡΜ Α.Ε., στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας ΠΕ Ηλείας (ως το πλησιέστερο σφαγείο στην ΠΕ Ηλείας).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του νοσήματος στα πρόβατα (τα οποία είναι τα πιο ευαίσθητα από τα μηρυκαστικά) είναι πυρετός, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, οίδημα- κυάνωση γλώσσας, αδυναμία πρόσληψης τροφής, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, έντονη ερυθρότητα και πετέχειες στην περιοχή της στεφάνης στο άνω τμήμα των χειλών. Η μόλυνση κατά την κυοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν και συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης. Η «αυτοΐαση» έχει πιθανές συνέπειες την υπογονιμότητα, την καθυστερημένη ανάπτυξη και την απώλεια ερίου. Η θνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και στα οποία μπορεί να αγγίξει και το 70%.

Πως θα αποφευχθεί η εξάπλωση

Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε εκτροφές συστήνεται στους κτηνοτρόφους η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης – προστασίας τα οποία αφορούν: 1) τις μετακινήσεις των ζώων, 2) τη χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και την πραγματοποίηση εντομοκτονιών στους στάβλους και 3) τον εμβολιασμό των ζώων.

Προτείνεται ισχυρά οι αιγοπροβατοτρόφοι της Π.Ε Ηλείας (εκτός της ζώνης ελέγχου) να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των υγιών ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει τη μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται από τα νόμιμα σημεία διάθεσης (κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά.) κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων προκειμένου να διενεργούνται αιμοληψίες και επιδημιολογική διερεύνηση.

Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis