Ως ζοφερή περιγράφει την κατάσταση για τους αγρότες της Αργολίδας ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας σε επιστολή που απέστειλε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Ανάπτυξης, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανακούφιση των παραγωγών από τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Ανατιμήσεις και ανομβρία, κατά κύριο λόγο, έχουν προκαλέσει ασφυξία στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους.
Στην επιστολή καταγράφονται όλα όσα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας από το ράλλυ των αυξήσεων, ζητώντας από την πολιτεία να λάβει μέτρα ανακούφισής τους από αυτές τις αυξήσεις και προστασίας του εισοδήματός τους.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Κύριοι Υπουργοί, οφείλουμε να σας μεταφέρουμε τόσο τη δική μας αγωνία όσο και την απόγνωση και τις διαμαρτυρίες των αγροτών για τις νέες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής.
Η τελευταία αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, επέφερε επιβάρυνση 30-50% στους λογαριασμούς και ήρθε να επιβαρύνει μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση για τους αγρότες του νομού μας. Το κόστος ενέργειας για την άρδευση των καλλιεργειών αποτελεί ήδη ένα σημαντικό κόστος για τους παραγωγούς και υπολογίζεται ότι ξεκινά από το 30% και πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει το 50% του κόστους παραγωγής!
Η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση σε μια χρονιά με αυξημένες αρδευτικές ανάγκες, καθώς η ανομβρία και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έχουν αναγκάσει τους παραγωγούς σε πολύμηνες και συχνές αρδεύσεις, είναι δυσβάσταχτη.
Συχνά, μάλιστα, αυτά τα κόστη αφορούν στην άρδευση εκμεταλλεύσεων χωρίς την προσμονή στοιχειώδους εισοδήματος καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μειωμένες αναμενόμενες παραγωγές εσπεριδοειδών.
Πέραν αυτών, το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα ράλι ανατιμήσεων ειδικά στα λιπάσματα αλλά και σε Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα (ΦΠΠ). Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι αυξήσεις στα λιπάσματα αγγίζουν, μέχρις ώρας, το 30% και αναμένονται και νέες! Να προσθέσουμε εδώ ότι παρατηρείται συχνά, προϊόντα (λιπάσματα, ΦΠΠ) πολυεθνικών εταιριών να πωλούνται στην χώρα μας ακριβότερα από ότι σε γειτονικές και ανταγωνιστικές χώρες.
Αυτές οι αυξήσεις τιμών, που δεν αναμένεται άμεσα να «εξομαλυνθούν», έρχονται να συμπιέσουν περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα αλλά και να κάνουν την καλλιέργεια για πολλούς παραγωγούς «ασύμφορη».
Κύριοι υπουργοί, η κατάσταση στον αγροτικό χώρο δεν είναι καλή και, ειδικά για το νομό μας, η χρονιά που διανύουμε είναι κρίσιμη. Οι χαμηλές τιμές πορτοκαλιού και μανταρινιού την περασμένη χρονιά, οι ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς σε πυρηνόκαρπα/μηλοειδή και οι εντελώς ανεπαρκείς και λειψές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, η μειωμένη αναμενόμενη παραγωγή των εσπεριδοειδών, η εκμηδενισμένη παραγωγή των ελαιώνων εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την ανθοφορία, οι παρατεταμένοι καλοκαιρινοί καύσωνες και η ανομβρία, έχουν οδηγήσει σε μια ζοφερή κατάσταση φέρνοντας πολλούς παραγωγούς είτε σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους είτε σε αδυναμία καλλιέργειας και απαξίωση της παραγωγής.
Με βάση τα παραπάνω, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, εφόσον κατανοεί την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης της παραγωγής και παραμονής των παραγωγών στη γη, να λάβει μέτρα ανακούφισης των παραγωγών από τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και προστασίας του εισοδήματός τους.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την επιδότηση της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή (ηλεκτρισμός, καύσιμα), τη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους των αγροτών, καθώς και τη δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών που βιώνουν μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματός τους λόγω των καιρικών συνθηκών».