home design 800Χ400

Κακοκαιρία Αθηνά: Πότε θα «χτυπηθεί» η Πελοπόννησος – Live η πορεία της

«Ψυχρή λίμνη» προκαλεί ισχυρές καταιγίδες και ανέμους – Τι έρχεται τις επόμενες ώρες και ποιες περιοχές θα επηραστούν σε πρώτη φάση.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έχει ήδη ξεκινήσει την επέλασή της από τα δυτικά και βορειοδυτικά, δείχοντας τα δόντια της σε πρώτη φάση σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Παξούς. Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo, τα ισχυρά φαινόμενα θα αρχίσουν να επεκτείνονται και ανατολικότερα σε δεύτερο χρόνο. Η Πελοπόννησος αναμένεται να βρεθεί και αυτή στο μάτι του κυκλώνα από το απόγευμα της Πέμπτης και για τις επόμενες ημέρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 8 μποφόρ στο Ιόνιο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Στο Βόρειο Ιόνιο και στην Κέρκυρα είναι πιθανό το χαλάζι να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 25 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ.

Ακραίος κίνδυνος για πλημμύρες

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά» και ήδη από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης βροχές και καταιγίδες σημειώνονται στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη όσο η ώρα θα περνά και το βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, ολοένα και περισσότερες περιοχές θα επηρεαστούν με επίκεντρο τα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά ηπειρωτικά, την Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

«Σήμερα υπάρχει ακραίος κίνδυνος πλημμυρών γι’ αυτό και η ΕΜΥ έδωσε όνομα στην κακοκαιρία ώστε οι πολίτες να έχουν παραπάνω την προσοχή τους. Ας ελπίσουμε ότι το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από την Γαλλία και την Ιταλία προτού έρθει στη χώρα μας να μην προκαλέσει ανάλογα προβλήματα», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Στην Αττική θα σημειωθούν κάποιες τοπικές συννεφιές οι οποίες καθώς θα πηγαίνουμε προς το βράδυ θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της νύχτας να έχουμε και πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Ωστόσο, σήμερα γενικά ο νομός Αττικής δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την κακοκαιρία «Αθηνά». Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

«Ψυχρή λίμνη» θα προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες και ανέμους

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή ψυχρής λίμνης, αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία “Αθηνά” που από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 07/10 επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (ιδιαίτερα Κέρκυρα και Παξοί), τα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία τμήματα των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με τις θερμότερες αέριες μάζες κοντά στο έδαφος ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών κατακόρυφων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό μηχανισμό σχηματισμού καταιγίδων. Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα.

Live η πορεία της κακοκαιρίας «Αθηνά»

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS:

Σχόλια

Exit mobile version