home design 800x400

home design 1170Χ320

Προ των πυλών η κακοκαιρία «Αθηνά» – Πότε έρχεται στην Πελοπόννησο

Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία τη χώρα – Γιατί ονομάστηκε «Αθηνά» – Η λίστα ονοματοδοσίας για επερχόμενα ακραία φαινόμενα.
Κεραυνοί στο Ναύπλιο

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Αθηνά», με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

Το καιρικό σύστημα προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα το βράδυ (06-10-2021), ξεκινώντας από τη βορειοδυτική Ελλάδα.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.
  • Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου

α. Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Γιατί επιλέχθηκε η ονομασία «Αθηνά»

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των ΜΥ Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET) που αποτελείται από 31 Μέλη, η ΕΜΥ προχωρεί σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες των χωρών αυτών, στην συγκρότηση Ομάδας (Ομάδα ανατολικής Μεσογείου), με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Επιπλέον, εκτός της Ομάδας ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούνται και αντίστοιχες Ομάδες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι η πρώτη φορά, που μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και λειτουργώντας επικοινωνιακά, θέτει σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο της Ομάδας ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής ενώ παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων θα αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, ονομάτων από την ακόλουθη κοινή λίστα: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Fuad, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros.

Σχόλια