home design 800x400

home design 1170Χ320

Δήμος Βέλου-Βόχας: Ένα μοναδικό συνέδριο για την ιστορία της περιοχής

“Η Βόχα στον Χρόνο” είναι ο τίτλος του επετειακού, επιστημονικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16-17 Οκτωβρίου 2021, στο Βραχάτι.
ΒΟΧΑ

Ο Δήμος Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» διοργανώνουν στις 16-17 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Αλκυών στο Βραχάτι, ένα μοναδικό στο είδος του Συνέδριο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Συνέδριο που φέρει τον τίτλο “Η Βόχα στον Χρόνο” θα φιλοξενήσει 28 εισηγητές, που θα αναπτύξουν τις εργασίες τους σε έξι συνεδρίες και δύο στρογγυλές τράπεζες. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν δύο μέρες: Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και την Κυριακή 17 ΟκτωβρίουΗ έναρξη θα γίνει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα δύο πολιτιστικές δράσεις – παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών και ερμηνεία σε κλασική κιθάρα έργων του Μίκη Θεοδωράκη – ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες έκθεση ιστορικών εγγράφων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου και την πλήρη λίστα των εισηγητών, μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου – Η Βόχα στον Χρόνο (vochasynedrio2021.org)

Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν οι κάτωθι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί:

  • Βουδούρης Κώστας, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας
  • Δουλαβέρας Αριστείδης, Τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Λώλος Γιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Πανοπούλου Αγγελική, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
  • Πέρρα Φωτεινή, Επίκουρος Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Πουλόπουλος Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου «Η Βόχα στον Χρόνο» αποτελείται από τις:

  • Δημητρίου Κωνσταντίνα, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΜΕng, Γενική Γραμματέας Δήμου Βέλου-Βόχας, Γενική Διευθύντρια Α.Ο. «Δημόπρακτος Α.Ε.»
  • Μασούρη Κατερίνα, Υπεύθυνη Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Γραμματέας Δημάρχου Βέλου-Βόχας
  • Αθανασούλη Γιώτα,Δημοσιογράφος, Γραφίστρια

Η Βόχα και η ιδιαίτερη αξία του Συνεδρίου

«Ει το μέσον κτήσαιο Κορίνθου και Σικυώνος» (Δελφικός Χρησμός)

Η ονομασία Βόχα, το περίφημο Σικυώνιον πεδίον της Αρχαιότητας, γεωγραφικά προσδιορίζει την πεδιάδα που απλώνεται από τις παρυφές της Αρχαίας Κορίνθου έως και τις παρυφές της Αρχαίας Σικυώνος.

Μάλιστα, κατά τα μεσαιωνικάβυζαντινά και προεπαναστατικά χρόνια η Βόχα γεωγραφικά προσδιόριζε την περιοχή μέχρι και τα όρια του Ξυλοκάστρου. Γι’ αυτό άλλωστε το Πυργόσπιτο στην Συκιά του οθωμανού άρχοντα της Κορίνθου, του Κιαμήλ Μπέη, αναφέρεται ως η θερινή κατοικία του στην Βόχα.

Μεταεπαναστατικά  η ονομασία περιορίστηκε στην πεδιάδα που αναφέραμε αρχικά, έως τις παρυφές της Αρχαίας Σικυώνος και αργότερα οριοθετήθηκε, χάριν διαχωρισμού των επαρχιών Σικυωνίας και Κορινθίας, ακριβώς στον Ασωπό ποταμό. Ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός διατηρείται έως και σήμερα.

Εκτός από τη γεωγραφική του διάσταση, ο όρος «Βόχα» χρησιμοποιήθηκετο 1998 από τον αυτοδιοικητικό νόμο «Καποδίστρια» ως όνομα ενός δήμου που αποτελούσε ένα κομμάτι μόνο, της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας, γεγονός που μερικές φορές προκαλεί σύγχυση ανάμεσα στο ιστορικό/γεωγραφικό όνομα και στον αυτοδιοικητικό προσδιορισμό ενός δήμου.

Σε κάθε περίπτωση, η εύφορη γη, αποτέλεσμα των προσχώσεων πολλών χειμάρρων και του ποταμού Ασωπού έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στα όρια της πεδιάδας της Βόχας πολλά και πλούσια κεφαλοχώρια, όπως ο Άσσος, το Ζευγολατιό, το Βραχάτι, η Πουλίτσα, το Βέλο. Επίσης, στην ημιορεινή ζώνη η Στιμάγκα κυριάρχησε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Κύριες καλλιέργειες  αποτέλεσαν από τους αρχαιότατους χρόνους έως και σήμερα, το αμπέλι και η ελιά.

Η διαρκής κατοίκηση της περιοχής της Βόχας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, προσφέρει στους ερευνητές και επιστήμονες όλων των κλάδων τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν στην γεωλογική, αρχαιολογική, μεσαιωνική, βυζαντινή, επαναστατική και νεοελληνική ιστορία του τόπου. Οι άνθρωποι και τα έργα τους μέχρι και σήμερα σημαδεύουν τη Βόχα κι αφήνουν το στίγμα τους.

Ωστόσο, ποτέ έως σήμερα, δεν είχε υπάρξει μια συγκροτημένη και σφαιρική καταγραφή όλων αυτών των επιστημονικών ερευνών για τη Βόχα.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Συνέδριο που διοργανώνεται φέτος από το δήμο Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» και τις εργασίες του οποίου σας καλούμε να παρακολουθήσετε και να γίνεται κοινωνοί σημαντικών και άγνωστων πληροφοριών για τον τόπο μας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι τον ιστότοποhttps://vochasynedrio2021.org/ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα νέα, τις ενημερώσεις και ό,τι άλλο αφορά στο Συνέδριο «Η Βόχα στον Χρόνο».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis