home design 800x400

home design 1170Χ320

Ανάπλι Εμπρός: Aπαιτείται σοβαρός σχεδιασμός πάνω σε άλλες βάσεις για τις πλημμύρες

Η τοποθέτηση του «Ανάπλι εμπρός!» για το φαινόμενο και την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον δήμο.
Πλημμύρες στο Ναύπλιο- Άγιος Νικόλαος

Η τοπική παράταξη του Ναυπλίου «Ανάπλι Εμπρός!» αναφέρεται στον σοβαρό σχεδιασμό που απαιτείται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι το φαινόμενο των πλημμυρών. Οι κίνδυνοι που καραδοκούν για τους πολίτες και τις περιουσίες τους είναι μεγάλοι, καθώς ήδη έρχεται ο Οκτώβρης, περίοδος των φθινοπωρινών νεροποντών, αναφέρει η τοπική παράταξη. Το «Ανάπλι Εμπρός» βλέπει κινήσεις εντυπωσιασμού και πυροτεχνήματα, χωρίς να έχει εντοπίσει σοβαρές έγκαιρες προτάσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Στις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε από το αρχείο της «Απόπειρας» βλέπουμε σοβαρές πλημμύρες πριν από κάποια χρόνια.

Τι όμως έχουμε πράξει έκτοτε; Πότε θα γίνει ένας απολογισμός και μια σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης; Πότε θα δούμε μια σοβαρή αντιμετώπιση για τον Δαφνοπόταμο που δεν εκβάλλει στην θάλασσα;

Στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου 2021 κλήθηκαν οι Τοπικοί Συμβούλιο Ναυπλίου να επισημάνουν σημεία επικινδυνότητας για το φαινόμενο των πλημμυρών στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Το ίδιο κλήθηκαν να πράξουν και οι Τοπικοί Σύμβουλοι όλου του Δήμου.

Η τοποθέτηση του Ανάπλι εμπρός! στο θέμα ήταν η παρακάτω:

  • Μας προξενεί εντύπωση ότι εφέτος για πρώτη φορά μας ζητείται η γνώμη μας στο σοβαρό αυτό θέμα του κινδύνου πλημμυρών στον Δήμο μας. Τις προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος για να ζητηθεί και τότε η γνώμη μας;
  • Θεωρούμε αδιανόητο ότι καλούμεθα να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας απευθύνεται χωρίς προηγουμένως να υπάρχει καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και των ενεργειών και δράσεων που μέχρι σήμερα έχουν γίνει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να είχαν πλήρη καταγραφή των προβλημάτων προηγούμενων ετών και πάνω σε αυτά θα έπρεπε να ζητηθούν οι παρατηρήσεις μας.
  • Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι για όλα τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας (βεβαίως και για τις πυρκαγιές), πρέπει να δημιουργηθεί μια σοβαρή και εκπαιδευμένη ομάδα εθελοντών.
  • Θεωρούμε απαράδεκτο οι ενέργειες για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ουσιαστικά να ξεκινούν τον μήνα Οκτώβρη, όταν κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων έχει ξεκινήσει η περίοδος των φθινοπωρινών νεροποντών.
  • Η αντιμετώπιση των μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων απαιτούν δράσεις διαρκείας και μακρόχρονο σχεδιασμό. Απαιτείται η διενέργεια μιας μεγάλης μελέτης που να καταγράφει επακριβώς τον κίνδυνο και να προτείνει λύσεις Ο καθαρισμός φρεατίων είναι αυτονόητος και εκ των ων ουκ άνευ και βεβαίως δεν είναι δυνατόν να ζητείται από τους αιρετούς να επισημάνουν το αυτονόητο.
  • Πρέπει σήμερα να δημιουργηθεί ημερολόγιο πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη, με χρονολογίες, έκταση φαινομένου, καταγραφή ζημιών. Κατά τα άλλα είναι τοις πάσι γνωστό (δεν απαιτείται η δικιά μας συμβολή) ότι πλημμυρικά φαινόμενα κατά τα τελευταία έτη έχουμε αντιμετωπίσει στην παλαιά πόλη, στην ΔΕΗ, την Ενδεκάτη, στην Παραλιακή οδό, στην Πλατεία Αγίου Νικολάου στους δρόμους κάτω από τις δρομόσκαλες, στον Κύκνο, στον Κόμβο της Πειραιώς, στην Ασκληπιού.
  • Άμεσα πρέπει να γίνει καταγραφή των κλειστών ρεμάτων και χαντακιών απορροής υδάτων. Επισημαίνουμε τα χαντάκια της Ασκληπιού και το μεγάλο Ρέμα της Πρόνοιας που με μαγικό τρόπο μπαζώθηκαν.
Πλημμύρες στο Ναύπλιο
Φωτογραφία: «Απόπειρα»
  • Πρέπει άμεσα να αλλάξει λογική αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων από χειμάρρους. Αντί για εποχιακούς καθαρισμούς, που και αυτοί είναι χρήσιμοι, μόνον ως προς τα φερτά υλικά (δεν πρέπει να τους κάνουμε γυαλί), θα πρέπει να δούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας μικρών φραγμάτων και δημιουργίας λιμνοδεξαμενών μιας και το πρόβλημα του νερού στην περιοχή είναι φλέγον.
  • Χρόνιο ιδιαίτερο πρόβλημα είναι η σωστή διευθέτηση του Πυργιώτικου χειμάρρου που περνάει μέσα από το ΚΕΜΧ και καταλήγει στην Ασκληπιού και που έχει δημιουργήσει τα τεράστια προβλήματα στην πόλη
  • Και μία ολόκληρη συνοικία της πόλης έχει κτιστεί με υψομετρικό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα τα συχνά προβλήματα πλημμυρών σε ισόγεια οικιών που έχουν γίνει εκ των πραγμάτων υπόγεια. Μια σοβαρή μελέτη για το τραγικό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος πολιτών του Ναυπλίου αποτελεί προτεραιότητα, ώστε να επακολουθήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Με λίγα λόγια απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός πάνω σε άλλες βάσεις για μακρόχρονες δράσεις και όχι πυροτεχνήματα υποβολής ερωτημάτων τέλος Σεπτεμβρίου».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis