Θεατρική παράσταση μέσα στις φυλακές Τρίπολης, όπου κρατείται κατηγορούμενος για βιασμούς ανηλίκων, ανέβασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Δημήτρης Λιγνάδης. Στην παράσταση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση δεν συμμετείχε ο Πέτρος Φιλιππίδης.
Η παράσταση «Η Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς» ανέβηκε στις φυλακές Τρίπολης την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30. Την παρακολούθησαν κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν βάρδια. Μία μέρα μετά δόθηκε ακόμα μία παράσταση στην οποία υπήρχαν προσκεκλημένα πρόσωπα από την περιφέρεια.
Μιλώντας στο STAR, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε πως «ήταν συγκινητική, έγινε στο προαύλιο των φυλακών και εντάχθηκε στο πλαίσιο τον εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Μετείχαν 12 έγκλειστοι, προφανώς ερασιτέχνες, με ρόλους που σου έδιναν την εντύπωση πως πρόκειται για επαγγελματίες. Ο κ. Λιγνάδης ήταν σκηνοθέτης και αφηγητής της παράστασης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν είχε ρόλο στην παράσταση ενώ συμμετείχε ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για το βιασμό ανήλικης.
Τι αναφέρει η διεύθυνση των φυλακών Τρίπολης
Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 19:30 ανέβηκε στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης παράσταση της θεατρικής ομάδας κρατουμένων με το πρωτότυπο έργο «Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς».
Στόχος του θεατρικού εγχειρήματος ήταν να δει και-κυρίως-να ακούσει ο θεατής την ιστορία της Τριπολιτσάς, ειπωμένη με το διαφορετικό τρόπο του κάθε κρατούμενου. Το έργο ήταν μια πρωτότυπη σύνθεση που δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη παράσταση κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά κείμενα σχετικά με τα τότε γεγονότα (π.χ. από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, από την «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Σπυρίδωνος Τρικούπη, από τα «Απομνημονεύματα» του Κολοκοτρώνη), καθώς και κείμενα που προέκυψαν από τους αυτοσχεδιασμούς και τις προτάσεις των συμμετεχόντων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, το προσωπικό της υπηρεσίας και οι κρατούμενοι του Καταστήματος. Η παράσταση ήταν κατά γενική ομολογία αξιόλογη και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους θεατές.
Επισημαίνεται ότι η λειτουργία της νεοσύστατης αυτής θεατρικής ομάδας και το ανέβασμα της παράστασης εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των σωφρονιστικών δράσεων του Καταστήματος και της δημιουργικής απασχόλησης και αξιοποίησης του χρόνου των κρατουμένων και αποσκοπούν στην ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων.