home design 800x400

home design 1170Χ320

Για απάτη καταδικάστηκαν τρεις γυναίκες από τη Νέα Κίο

Πρόκειται για Ρομά που εξαπάτησαν 60 άτομα και αποκόμισαν λεία πάνω από 85.000€
φυλακή

Μία οικογένεια Ρομά από τη Νέα Κίο ένιωσε βαρύ τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης αφού όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο εξαπατούσαν υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων και μηχανημάτων στη Λάρισα αναρτώντας αγγελίες πώλησης και εισπράττοντας τις προκαταβολές.


Τουλάχιστον 60 πολίτες από τον νομό Λάρισας, τη Σαντορίνη, το Ρέθυμνο, την Καλαμάτα, την Κω, τα Γιάννενα, την Αθήνα, το Καρπενήσι, τη Σάμο, την Άρτα κ.ά., εξαπατήθηκαν τη διετία 2015 – 2017 από την πολυάριθμη ομάδα των δραστών με αποτέλεσμα να χάσουν περισσότερες από 85.000 ευρώ.


Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καταδίκασε και τους 25 κατηγορούμενους, το σύνολο δηλαδή των δραστών, σε 5 χρόνια φυλάκιση (σ.σ. από τα 3 έτη φυλάκισης που πρότεινε η εισαγγελέας) επιβάλλοντας επίσης χρηματική ποινή 1.500 ευρώ στον καθένα, ενώ κατά πλειοψηφία το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, όπως και να μην μετατραπεί η ποινή με αποτέλεσμα οι τρεις γυναίκες που παρέστησαν στη δίκη να οδηγηθούν στη Φυλακή.


Σύμφωνα με την έρευνα του Α.Τ. Ελασσόνας, οι δράστες εξαπατούσαν τα θύματά τους με υποτιθέμενες πωλήσεις αυτοκινήτων, δικύκλων, μηχανημάτων έργων, γεωργικών ελκυστήρων και άλλων οχημάτων, μέσω αγγελιών σε γνωστή ιστοσελίδα αγοραπωλησίας οχημάτων, ανταλλακτικών κ.λπ., αλλά και στο ατομικό προφίλ, μέσου κοινωνικής δικτύωσης (facebook) σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.


Για την οριστικοποίηση της συμφωνίας τα θύματα συνήθως κατέθεταν την προκαταβολή, είτε μέσω εμβασμάτων σε καταστήματα μεταφοράς χρημάτων (Western Union) ή ταχυδρομικών επιταγών σε διάφορα ταχυδρομεία. Τα χρήματα της προκαταβολής τα λάμβανε κάποιος εκ των δραστών και τα κατέθετε σε λογαριασμούς άλλων δραστών.


Όταν το θύμα διαπίστωνε την καθυστέρηση στην παραλαβή του συμφωνηθέντος οχήματος, τότε ο αρχικός δράστης παρέπεμπε σε άλλο συνεργό του, τον οποίο σύστηνε ως οδηγό του φορτηγού που θα μετέφερε το όχημα ή ως εκπρόσωπο της μεταφορικής που είχε αναλάβει τη μεταφορά.
Τις επόμενες ημέρες ωστόσο, το θύμα μάταια καλούσε τηλεφωνικά τον αρχικό δράστη ο οποίος με την είσπραξη των χρημάτων της προκαταβολής, διέκοπτε την επικοινωνία και παράλληλα, είτε «κατέβαζε» τη σχετική αγγελία από την ιστοσελίδα, είτε στην ίδια αγγελία εμφανιζόταν νέος αριθμός τηλεφωνικής σύνδεσης.


Σε όσες περιπτώσεις το θύμα, προκειμένου να μη χάσει τα χρήματά του επέμενε να τηλεφωνεί στον νέο αριθμό, τότε απαντούσε άλλος δράστης δηλώνοντας ότι αγνοούσε την προηγηθείσα συμφωνία. Η υπόθεση ερευνήθηκε από αστυνομικούς του Α.Τ. Ελασσόνας. Κάτοικος της περιοχής καταθέτοντας προχθές στο δικαστήριο περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο δράσης. «Βρήκα στην αγγελία ένα Κλαρκ και το θεώρησα ευκαιρία… Από την αξία των 2.500 ευρώ, ο δράστης μου ζήτησε 1.000 ευρώ προκαταβολή τα οποία κατέθεσα. Μετά μου ζήτησε άλλα 500 ευρώ μέσω εταιρείας. Μετά που άρχισα να του τηλεφωνώ μου έλεγε δικαιολογίες ότι «να τώρα το φορτώνουμε», «έρχεται είναι στον δρόμο», «πάρε τον αδελφό μου τον οδηγό του φορτηγού που το φέρνει».


Σχόλια