«Η Αργολίδα ειδικά έχει πληγεί πολλές φορές από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια, με τεράστιες υλικές ζημιές αλλά και με ανθρώπινες ζωές. Η κλιματική αλλαγή έχει πια εξελιχθεί σε κλιματική κρίση. Είναι δεδομένο ότι οι δυνάμεις της φύσης είναι ανίκητες και καμμία πρόνοια δεν μπορεί να μας κάνει άτρωτους σε μία τρομερή θεομηνία, όπως φάνηκε και στις φετινές καλοκαιρινές πλημμύρες στη Γερμανία. Αυτό που εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι συνεχίζουμε καθημερινά με σύστημα και προγραμματισμό». Αυτό σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο οποίος αναφέρεται στη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια ως προς τον καθαρισμό των ρεμάτων και χειμάρρων.
«Σε πέντε λεπτά συνοψίσαμε δουλειά δύο ετών, την οποία παρουσιάζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στους συμπολίτες μας Αργολιδείς, για να μάθουν “από πρώτο χέρι” τι έχει γίνει στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, τώρα που περιμένουμε βροχές. Από τη στιγμή που αναλάβαμε, την 1η Σεπτέμβρη 2019, κινητοποιηθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε τα επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα, καθαρίζοντας χειμάρρους και ρέματα στην Αργολίδα. Η προσπάθεια δεν είναι περιστασιακή ούτε αποσπασματική αλλά συνεχής και προγραμματισμένη, όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης.
Και συμπληρώνει: «Ξεκινήσαμε από τον στόλο των μηχανημάτων μας, τον οποίο συντηρήσαμε και αποκαταστήσαμε. Φορτηγά, φορτωτές, μπουλντόζες, όλα λειτουργούν κανονικά.
Στο βίντεο φαίνεται ένα μέρος της δουλειάς που έχουμε κάνει:
- Καθαρίσαμε τον Ίναχο από τις εκβολές στην Κίο μέχρι τα διπόταμα, προστατεύοντας την Κίο που πρώτη κινδύνευε κάθε χρόνο.
- Το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο κομμάτι του Άργους είναι ο Ξηριάς που στενεύει απότομα, πνίγοντας κάθε φορά το νότιο Άργος. Καθαρίστηκε από τη γέφυρα στο Νέο Κόσμο, τη γέφυρα της Πυργέλας, τη γέφυρα του Αγίου Βασιλείου, μέχρι τη συμβολή του με την Πάνιτσα.
- Ο Δερβενακιώτης έχει υποστεί παρεμβάσεις από τα Φίχτια μέχρι το Κουτσοπόδι, ενώ έχει καθαριστεί και διαμορφωθεί πλήρως από το Κουτσοπόδι μέχρι τη συμβολή του με τον Ίναχο (Πάνιτσα).
- Ρέματα στο Κυρήμι, καθαρίστηκαν το 2020, καθαρίζονται και αυτές τις ημέρες. Το κεντρικό ρέμα στο Σκαφιδάκι καθαρίστηκε το 2021 από το χωριό μέχρι τις εκβολές του.
- Το κεντρικά ρέματα στο Μαλαντρένι διανοίχτηκαν και διαμορφώθηκαν την άνοιξη 2021.
- Το κεντρικό ρέμα που περνά στο Νέο Ροεινό, διανοίχτηκε από άκρη σε άκρη. Το Μάιο του 2021 έγινε μεγάλη παρέμβαση στο ρέμα του Αγίου Δημητρίου (Μετόχι) από δικά μας μηχανήματα και ανατέθηκε σε εργολάβο με εξειδικευμένα μηχανήματα να ολοκληρώσει τον καθαρισμό.
- Το ρέμα Μπορσίτης καθαρίστηκε τέλος του 2020 στην περιοχή του Κουτσοποδίου και άνοιξη του 2021 μεταξύ Μπόρσια και Φιχτίου.
- Τέλη 2020 καθαρίστηκε ο χείμαρρος του Ξοβριού που έδωσε την τρομερή πλημμύρα στο Κιβέρι το 2018.
- Καθαρίσαμε και διανοίξαμε σε μήκος πολλών χιλιομέτρων τον Ίναχο από τη γέφυρα της Πυργέλας μέχρι τη γέφυρα του Κουρτακίου, της Ήρας, του χωριού Ινάχου και συνεχίζουμε προς τα άνω.
- Στην Ερμιονίδα σήμερα καθαρίζεται το ρέμα που διασχίζει το Ηλιόκαστρο και στη συνέχεια θα καθαριστεί το ρέμα στη Θερμησία.
- Τα Ιρια έχουν καθαριστεί το 2019, το 2020 αλλά και αυτές τις ημέρες. Εκκρεμεί μάλιστα και μία εργολαβία προυπολογισμού 570.000,00€ αποκλειστικά για τα Ίρια.
- Σειρά έχει το Ραμαντάνι στο Ναύπλιο και άλλα μικρότερα ρέματα του Ναυπλίου.
- Επίσης, παρεμβάσεις ψηλά στον Ξηριά, στο Σχοινοχώρι, στη Στέρνα, στη Λυρκεία και στο Καπαρέλι.
- Τέλος, ρέματα στη Γκάτζια, περιοχή που επλήγη από τη φωτιά φέτος καθαρίζονται τις επόμενες ημέρες».