Μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του Ιωάννη Καποδίστρια λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Ναύπλιο. Ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου και θα ολοκλήρωθεί τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου. Τα θετραικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα στις 20:30 στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Με σημαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες, η πορεία του Καποδίστρια ιδωμένη από την οπτική των γυναικών που θυσίασε προς χάριν της μοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ένα τρίπτυχο έκθεσης, εκπαιδευτικού προγράμματος και θεατρικού έργου – που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση – με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ένα οδοιπορικό στη ζωή του σπουδαίου πολιτικού, με στάσεις στα σημαντικότερα γεγονότα και τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές, που συνάντησε στη διαδρομή του. Μια διαδρομή, γεμάτη με το ημίφως της σκοτεινής σκακιέρας της διπλωματίας. Μια διαδρομή γεμάτη κατασκοπεία, μυστικά, ίντριγκες αλλά και πολλή αφοσίωση και πίστη προς τον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.
Μια διαδρομή που οδήγησε τον – από άποψη – κοσμοκαλόγερο Καποδίστρια στο θάνατο, μέσα στη λευκή φορεσιά του, για να συναντήσει την αγκαλιά της μοναδικής πραγματικής αγάπης του! Της Πατρίδας του!
Πρόκειται για συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού κειμένου που αφορά στη ζωή και τη δράση του πρώτου ηγέτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Αποτελεί παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνδυάζεται με τη διοργάνωση περιοδεύουσας έκθεσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το ίδιο θέμα. Ουσιαστικά, το θεατρικό έργο κλείνει τον κύκλο του συγκεκριμένου project που απαρτίζεται από τρία διαφορετικά, αλλά και ενιαία στη θεματική τους κομμάτια. Το τρίτο μέρος αυτού του ενιαίου project (θεατρικό έργο) συνιστά ένα δραματοποιημένο «εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενηλίκων» για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Το έργο παρακολουθεί τον Καποδίστρια από τη στιγμή της άφιξής του στην Αίγινα, τον ακολουθεί στο Ναύπλιο δείχνοντας την πορεία του ως πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και παράλληλα ξετυλίγει γεγονότα της προγενέστερης ζωής του, στη γενέτειρά του Κέρκυρα, στη Ρωσία και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου δραστηριοποιήθηκε με τη μέθοδο της εναλλάξ αφήγησης από το παρόν στο παρελθόν και αντιστρόφως.
Οι συντελεστές είναι οι εξής:
Γενικός Συντονισμός: Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΟΑ
Συγγραφή κειμένων έκθεσης, θεατρικού έργου και επιλογή εποπτικού υλικού: Πολυξένη Αδάμ Βελένη, Αρχαιολόγος – Θεατρολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αστέρης Πελτέκης, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός – Θεατρολόγος
Γραφιστική επιμέλεια έκθεσης: StudioHervik, κατασκευές DesignErgon
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πελτέκης
Παίζουν: Θάνος Κοντογιώργης, Κωνσταντίνα Λάλλου, Νικολέττα Πετανίδου (Πιάνο), Κυριάκος Πέτρου (Βιολί)
Φωτισμοί: Χρήστος Μποζίκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Βούκανος
Φωτογραφία – Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεκτάριος Σουγλέρης
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Διοικητική υποστήριξη: Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Γραμματεία του τρίπτυχου project: Ελένη Ράπτη
Καλλιτεχνική επιμέλεια του τρίπτυχου project: Αστέρης Πελτέκης
Μία παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Κέρκυρας και Πειραιώς και Νήσων.