Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των delivery ως εξαρτημένης εργασίας και ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους. Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας χαρακτηρίζει αντεργατικό το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) και καλεί την κυβέρνηση να αποδεχθεί την προτεινόμενη τροπολογία του κόμματός του και να γίνει νόμος του Κράτους.
Ο Γιάννης Γκιόλας αναφέρει τα εξής:
«Τροπολογία κατέθεσαν όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρώτους υπογράφοντες τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, την Γραμματέα της Κ.Ο Όλγα Γεροβασίλη και τους Τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Πάνο Σκουρλέτη σχετικά με την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού ως εξαρτημένης εργασίας και ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους.
Το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν.4611/2019, άρθρο 56 , λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες και επισφαλείς συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι που για τη μεταφορά και διανομή προϊόντων και αντικειμένων, ιδίως στους κλάδους του επισιτισμού και της ταχυδρόμησης αλλά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο, ρύθμισε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Μέχρι την ψήφιση του νέου εργασιακού νόμου 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) ίσχυε το τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία!
Η Κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας όμως, με το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.
Δηλαδή, αντιστρέφει το τεκμήριο, προβλέποντας ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους.
Στην πραγματικότητα, ο αντεργατικός αυτός νόμος και η συγκεκριμένη διάταξη, άνοιξε τον δρόμο της εργοδοτικής ασυδοσίας και των εκβιασμών με την απειλή της ανεργίας για την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων διανομέων σε σχέση αυτοαπασχόλησης, στερώντας τους από τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και αφήνοντάς τους ακάλυπτους σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι:
1.Οι επιχειρήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες στον τομέα της εστίασης και διανομής φαγητού, υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
- Οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στo καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
- Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους αναμονής και σε χώρους υγιεινής.
- Θεσπίζονται βαριές ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου από τις επιχειρήσεις με επιβολή προστίμου ύψους έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης των ανωτέρω, υπάρχει πρόβλεψη επιβολής προσωρινής ή και οριστικής διακοπής λειτουργίας τους.
Η Κυβέρνηση μετά την χτεσινή δυναμική και αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων, τόσο στην Αθήνα όσο και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και την αμέριστη υποστήριξη από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι πλέον υποχρεωμένη να αποδεχτεί την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία ώστε να γίνει Νόμος του Κράτους».