home design 800Χ400

Οδοντιατρεία και Covid

Άρθρο του Δημήτρη Κρανιά, ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Οδοντιατρεία και Covid

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε με τις ανακοινώσεις που αφορούν την είσοδο των ασθενών στα οδοντιατρεία και ιδιαίτερα των εμβολιασμένων. Και είναι μεγάλη η ευθύνη της επιτροπής των ειδικών, που θα μπορούσε με μια απλή συνάντηση με τα θεσμικά όργανα των οδοντιάτρων να καταλήξουν στις κατάλληλες οδηγίες και αποφάσεις και να τις εκδώσουν με μια απλή ανακοίνωση.

Ο Δημήτρης Κρανιάς

Ένα θέμα καθαρά τεχνικό και διαδικαστικό αναδείχθηκε σε πεδίο σύγχυσης χάρη στην απουσία θέσης των λαλίστατων κατά τα άλλα ειδικών. Είναι γνωστό ότι η φύση του οδοντιατρικού επαγγέλματος δημιουργεί κινδύνους μετάδοσης της νόσου Covid19 και όχι μόνο. Οι οδοντίατροι έχουν περάσει από την περίθαλψη ασθενών με τον ιό HIV, με γρίπη Η1Ν1 αλλά και πλήθος άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, που η μετάδοσή τους μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ασθένειες που επειδή δεν έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Οι καταστάσεις αυτές έχουν αναπτύξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας εντός οδοντιατρείου, οι οποίοι εμπλουτίζονται με νέα τεχνικά μέσα και διαδικασίες προς όφελος των ασθενών και προστασία των οδοντιάτρων.

Ο κάθε οδοντίατρος έχει αυτήν τη γνώση και την υπευθυνότητα να καθοδηγήσει τον ασθενή σε μια σωστή διαχείριση της επίσκεψης. Όπως επίσης και να συμβάλει από την δική του πλευρά στην προστασία της δημόσιας υγείας. Μπορεί για παράδειγμα να αξιολογήσει την αναγκαιότητα ενός rapid test και να το πραγματοποιήσει στο χώρο του. Ξεχωριστή προσπάθεια πρέπει να γίνει στα οδοντιατρεία των δημόσιων δομών, που δέχονται έκτακτα περιστατικά , συνήθως με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό η/και αδυναμία επικοινωνίας και συνεννόησης στην Ελληνική γλώσσα, και προφανώς δυσκολότερες συνθήκες.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι σημαντικός στη διευκόλυνση της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού, ο οποίος είναι κοστοβόρος (π.χ. ειδικές χειρολαβές κ.α.) καθώς και την εύληπτη και έγκαιρη διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης.

Ας κρατήσουμε, όπως προαναφέραμε, ότι τα μέτρα προφύλαξης είναι ενσωματωμένα στην επιστημονική και επαγγελματική κουλτούρα του Έλληνα οδοντιάτρου, ενώ , τουλάχιστον ως σήμερα, δεν υπάρχει πληροφορία που να συνδέει την επίσκεψη στον οδοντίατρο με τη μετάδοση της συγκεκριμένης νόσου.

Του Δημήτρη Κρανιά

Σχόλια

Exit mobile version