home design 800x400

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους 4-18 ετών

Πάρτι της μετάλλαξης Δέλτα μέσα σε ένα τρίμηνο, και ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά – Πάνω από 1.000 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Στοιχεία για την αυξημένη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στη διάρκεια του καλοκαιριού στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, παρουσίασε ο ΕΟΔΥ. Το τρίμηνο μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10,1% (15/02/21-15/5/21) σε 24,2% (15/06/21-15/9/21).

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει την εξέλιξη των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών και στον γενικό πληθυσμό από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, και δείχνει ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων σε νέους ηλικίας 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές Αυγούστου από ό,τι σήμερα.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self-test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Συγκεκριμένα, ενώ σε συνέχεια της διεξαγωγής του πρώτου self-test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια της διεξαγωγής του δεύτερου self-test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

  • Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών,
  • έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Μα, δεν καταλαβαίνω γιατί μετράνε τους 12 και άνω μαζί με τα μικρότερα παιδιά. Οι άνω των 12 έχουν και την επιλογή του εμβολίου, συναναστρέφονται με περισσότερα παιδιά εκτός σχολείου, έχουν την τάση να μη δίνουν την ίδια προσοχή στις απολυμάνσεις, προσωπική υγιεινή (όχι ότι τα νήπια το κάνουν αλλά έχουν ενήλικες πάνω απο το κεφάλι τους) και τέλος πάντων είναι διαφορετικό γκρουπ. Δεν μπορούμε να συνυπολογίζουμε τους πάντες.

    Ποια είναι τα ακριβή νούμερα γιαβτα παιδιά του Δημοτικού και νηπίου;

    Ας τα ξεχωρίσουν σε 4-11 και 12-18.

    Στη τελική, σημασία έχει οτι πιέζονται για εμβολιασμό τα παιδιά αντί οι γέροι. Αν οι γέροι έκαναν το εμβόλιο μιας και οι πλειοψηφία έχει υποκείμενα νοσήματα, θα έπεφταν σαν τις μύγες και θα γινόταν μεγάλη ζημιά για το προφίλ του εμβολιασμού. Δεν συμφωνώ με αυτό. Θα προτιμούσα να το ρισκάρω με το γερό) γέρο παρα με τα παιδιά.

    Έχω κάνει το πρώτο και σε λίγες μέρες θα κάνω το δεύτερο χωρίς καθησυχασμό. Θα συνεχίσω να φοράω μάσκα για να μη κολλήσω τα μικρά. Σημασία έχουν εκείνα και όχι εγώ αν πάθω τίποτα. Αλλά οι ηλικιωμένοι θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι στην ουρά. Αντ’ αυτού κάνουν ουρά για τα πρόσφορα και τη μετάληψη..

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

Exit mobile version