home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Κόρινθος: Τις πταίει που στέρεψε το νερό Στυμφαλίας στις βρύσες της;

Η δραματική ανακοίνωση από την ΔΕΥΑ Κορίνθου έφερε πόλεμο με τον πρώην δήμαρχο Κορινθίων – Γιατί τα απόνερα της μάχης στην Κόρινθο φτάνουν στο Κιάτο και δικαιώνουν το δήμο Σικυωνίων; – Τελικά δεν έχουμε νερό, ή δεν έχουμε μυαλό;
LIFE-Stymfalia

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στην πρωτεύουσα της Κορινθίας με αφορμή το νερό της Στυμφαλίας. Η, επί 12 χρόνια υδροδοτούμενη αποκλειστικά από το νερό των πηγών της Στυμφαλίας, πόλη, εδώ και λίγες μέρες έχασε αυτό το μοναδικό προνόμιο, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΔΕΥΑ Κορίνθου στις δεξαμενές της πέφτουν πλέον και νερά από γεωτρήσεις.

Η ΔΕΥΑ Κορίνθου προέβη σε μια δραματική ανακοίνωση και ταυτόχρονα έκκληση προς τους δημότες και ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος με τον Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης έδωσαν έκτακτη συνέντευξη τύπου, προκειμένου να καθησυχάσουν τους πολίτες και να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Όμως, κάθε άλλο παρά ηρέμησαν τα πνεύματα, αφού ο πρώην δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός αλλά και αιρετοί και κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα στην απρόσμενη είδηση.

Ο πρώην δήμαρχος κατηγόρησε τον νυν, αναφέροντας ότι τα 12 χρόνια που η Κόρινθος υδροδοτούταν ανελλιπώς από τις πηγές της Στυμφαλίας, είχαν συμβεί κι άλλες χρονιές ανομβρίας και έντονης λειψυδρίας, ποτέ όμως δεν έφτασε ο δήμος σ’ αυτό το τραγικό σημείο να αναγκαστεί να προσμίξει το καθαρό πόσιμο νερό των πηγών, με νερό αμφιβόλου ποιότητας από τις πεδινές γεωτρήσεις του δήμου.

Ο πρώην δήμαρχος κατηγόρησε ευθαρσώς τον Βασίλη Νανόπουλο, πώς ενώ το Κιάτο (σ.σ. που υδροδοτείται επίσης από τη Στυμφαλία) πίνει καθαρό νερό των πηγών, η Κόρινθος κατάφερε να χάσει το μοναδικό αυτό προνόμιό της.

Ο νυν δήμαρχος σήκωσε το γάντι, αλλά επιχείρησε να το πετάξει στην εξέδρα και να στρέψει το ενδιαφέρον στον δήμο Σικυωνίων, πετώντας τη φωτοβολίδα, ότι το Κιάτο δεν παίρνει σταγόνα νερό από τη Στυμφαλία και ο πρώην δήμαρχος Κορινθίων, ψεύδεται ανερυθρίαστα.

Όπως καταλαβαίνετε το μέτωπο άνοιξε και ο Αλέξανδρος Πνευματικός επανήλθε δριμύτερος εξιστορώντας γεγονότα από τη δική του οπτική πάντα, προσπαθώντας να καταλογίσει στον Βασίλη Νανόπουλο, το δικαίωμα υδροδότησης από τη Στυμφαλία του δήμου Σικυωνίων. Επιχείρημα που ακούστηκε αίολο ακόμα και στα αυτιά των υποστηρικτών του δεδομένου ότι τα έργα υδροδότησης του Κιάτου έγιναν το 2018, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη δήμαρχος Κορινθίων!

Στο Κιάτο από την άλλη η δήλωση του Νανόπουλου “ξύπνησε” την αντιπολίτευση, που αρπάχτηκε από αυτήν για να μηδενίσει συνολικά το ιστορικής σημασίας, έργο της υδροδότησης της παραλιακής ζώνης από τις πηγές της Στυμφαλίας, αδιαφορώντας αν η ρητορική αυτή μπορεί να βλάψει την τοπική κοινωνία.

Τι λέει όμως το ρεπορτάζ για όλα αυτά;

Λίμνη Στυμφαλία

12 χρόνια νερό από τις πηγές, αλλά ανταποδοτικά μηδέν!

Η εποχή που το νερό Στυμφαλίας έφτασε στις βρύσες της Κορίνθου ήταν πραγματικά ιστορική. Στο πλαίσιο, όμως, της συμφωνίας παραχώρησης μέρους των υδάτινων αποθεμάτων για την υδροδότησης της Κορίνθου υπήρχε και ένα σημαντικό κεφάλαιο που επιγραφόταν «ανταποδοτικά». Δηλαδή αφορούσε σε έργα που θα έπρεπε να υλοποιήσει ο δήμος Κορινθίων στην περιοχή της Στυμφαλίας για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την εξοικονόμηση και την αποφυγή κατασπατάλησης.

Εδώ να εξηγήσουμε ότι η υδροληψία για την ύδρευση της Κορίνθου αλλά και του Κιάτου δεν γίνεται από τη λίμνη, όπως νομίζουν μερικοί, που θεωρούν ότι η στάθμη της λίμνης είναι το “μέτρο” που υποδεικνύει τη στάθμη των υδάτων στην περιοχή.

Οι υδροληψίες γίνονται από πηγές (της Δρίζας συγκεκριμένα) οι οποίες αποφορτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Ζήρειας.

Μάλιστα, το πλεόνασμα των πηγών, το οποίο είναι αρκετό, οδηγείται μέσω των καναλιών του αρχαίου Αδριάνειου Υδραγωγείου στη σήραγγα Σιούρι και εν συνεχεία στον κάμπο της Σκοτεινής, στη Νεμέα ή στην κοιλάδα του Ασωπού. Ακόμη και σήμερα, που η Κόρινθος μιλάει για έλλειψη νερού στη Στυμφαλία η σήραγγα στο Σιούρι είναι γεμάτη νερό από το πλεόνασμα των πηγών. Επομένως, το πρόβλημα είναι κάπου αλλού και όχι στα αποθέματα νερού.

Εξάλλου, οι μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν καταγράψει μεγάλα αποθέματα νερού στα “σπλάχνα” της Ζήρειας, τα οποία εκφορτίζονται στις πηγές της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η πηγή Δρίζα που τροφοδοτεί την Κόρινθο και το Κιάτο. Το νερό αυτό μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται και για τις αρδευτικές ανάγκες της κοιλάδας της Στυμφαλίας και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικά τα λεγόμενα “ανταποδοτικά” αρδευτικά έργα στην περιοχή.

Δυστυχώς, ο δήμος Κορινθίων και όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, δεν έχει κάνει κανένα έργο και δεν έχει δείξει και την πρόθεση να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης των απαιτούμενων έργων, τα οποία απορρέουν ως υποχρέωση από τη συμφωνία.

Φυσικά, η αλήθεια είναι, ότι πέρα από την υποχρέωση, η ορθολογική χρήση των αποθεμάτων νερού είναι αναγκαία για λόγους διατήρησης και διαφύλαξης των αποθεμάτων. Η αλόγιστη χρήση, οι διαρροές, η κατασπατάληση των πολύτιμων αποθεμάτων ήταν μοιραίο κάποια στιγμή να οδηγούσε στην δραματική κατάσταση που ζει σήμερα η πρωτεύουσα του νομού.

Άδικα, επί σειρά ετών, ο δήμος Σικυωνίων αλλά και ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος, αγωνίζονταν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έργα στις πηγές. Στο κομμάτι που τον αφορούσε ο δήμος Σικυωνίων είχε φροντίσει για την προστασία του υδάτινου πλούτου με τελευταίο επίτευγμα την εξασφάλιση, φέτος την Άνοιξη, του αστρονομικού ποσού των 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για αρδευτικά στην περιοχή, όμως δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί τα ανταποδοτικά της Κορίνθου.

Λαϊκές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, συζητήσεις, συναντήσεις και όπως ξέρουν και οι παροικούντες την κορινθιακή «Ιερουσαλήμ» μέχρι και στο Συμβούλιο Επικρατείας είχε συζητηθεί η υπόθεση, που σε κάθε περίπτωση δικαίωνε το Δήμο Σικυωνίων αλλά και τον δήμαρχο Σπύρο Σταματόπουλο. Όμως, η Κόρινθος συστηματικά κώφευε, ή δεν ήθελε να αναλάβει το βάρος της ευθύνης της.

Σήμερα Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά, ο δήμος Κορινθίων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, αναγνώρισε επισήμως την ανάγκη εκτέλεσης έργων (απέφυγε να τα ονοματίσει ως ανταποδοτικά) για την ορθολογική διαχείριση των νερών στις πηγές της Στυμφαλίας.

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια από επίσημα χείλη ακούστηκε το αυτονόητο και το απολύτως λογικό: Τα έργα διαχείρισης θα εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των περιοχών που υδρεύονται ή αρδεύονται από τις πηγές της Στυμφαλίας. Γιατί νερό έχουμε. Μυαλό δεν έχουμε.

Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες στην Κόρινθο είναι διαχρονικές και ακολουθούν όλες τις αιρετές διοικήσεις του δήμου. Η αποικιοκρατική λογική με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των υδάτων της Στυμφαλίας, όπως ήταν λογικό, γύρισε μπούμερανγκ και χτύπησε την πόλη στο μαλακό υπογάστριο της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τις διοικήσεις της.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis