home design 800Χ400

Οι 10 ερωτεύσιμες πόζες του σταχτοτσικνιά στο Ναύπλιο

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από ένα υπέροχο πτηνό με αγάπη στα ψάρια.

Ένα πτηνό που έχει το χρώμα της στάχτης και η ονομασία του παραπέμπει λίγο σε …τσίκνα, απαθανάτισε ο Ναυπλιώτης φωτογράφος Θάνος Κομνηνός στον υγροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου σε ερωτεύσιμες πόζες που καθηλώνουν. Ο παρατηρητής θα δει τους σταχτοτσικνιάδες να ξεκουράζονται στην παραλιακή. Μέσα στο νερό θα τους δει σχεδόν ακίνητους και αν διαθέτει την απαιτούμενη υπομονή θα καταφέρει να τους δει να ψαρεύουν με τη μοναδική τεχνική που διαθέτουν.

O σταχτοτσικνιάς είναι ο πιο τυπικός και διαδεδομένος ερωδιός. Είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με 90 εκατοστά ύψος περίπου. Ξεχωρίζει από το σταχτί πάνω μέρος του, λευκωπό από κάτω και το χαρακτηριστικό λοφίο του. Το ράμφος του είναι κίτρινο και μακρύ, την περίοδο της αναπαραγωγής γίνεται κοκκινωπό.

Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Ardea cinerea και περιλαμβάνει 4 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος Ardea cinerea cinerea (Linnaeus, 1758).

Μια άλλη κοινή ονομασία του είναι «ψαροφάς», υποδηλώνοντας τις κύριες διατροφικές του προτιμήσεις που περιλαμβάνουν τα ψάρια.

Διαλέγει λίμνες, ποτάμια με άφθονή βλάστηση και καραδοκεί πολύ ώρα ακίνητος μέσα ή κοντά στο νερό μέχρι να εμφανιστεί η λεία του. Στη λεία του συγκαταλέγονται συνήθως ψάρια, σαύρες, βατράχια, σκουλήκια, σαλιγκάρια αλλά και ποντίκια. Στήνει την φωλιά του πάνω σε δένδρα ή μέσα στις καλαμιές κατά αναπαραγωγικές αποικίες.

Γεννάει τον Μάρτιο – Απρίλιο 4-5 ανοιχτόχρωμα γαλάζια αυγά και το κλώσσημα διαρκεί 25-26 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν μόλις συμπληρώσουν 50 ημέρες ζωής.

Ο σταχτοτσικνιάς δεν απολαμβάνει επαρκούς προστασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, εξαιτίας της μεγάλης περιοχής εξάπλωσής του και του μεγάλου αριθμού των πληθυσμών του στις περιοχές που καταγράφεται. Δεν απειλείται άμεσα καθώς δεν αποτελεί θήραμα ενώ και λόγω μεγέθους δεν έχει πολλούς φυσικούς θηρευτές. Παρόλα αυτά, οι πιο σημαντικές απειλές είναι έμμεσες μέσω των πιέσεων που δέχονται οι βιότοποι που διαβιεί. Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υγροτόπων, η υποβάθμιση της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων και η μείωση του αριθμού των ψαριών σε αυτά δεν αποτελούν εχέγγυα για ένα σίγουρο μέλλον αυτού του είδους πτηνού.

Απολαύστε παρακάτω 10 μοναδικές φωτογραφίες των ιδιαίτερων αυτών πουλιών από το Ναύπλιο:

Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός
Φώτο: Θάνος Κομνηνός

Σχόλια

Exit mobile version