home design 800x400

home design 1170Χ320

Μήπως είμαι βλαξ; Μην βαφτίζετε «παροχή» το νερό σας – Είναι προϊόν και το πληρώνουμε ως πόσιμο

Ερωτήσεις ενός καταναλωτή προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου ζητούν απαντήσεις.
Πόσιμο νερό Ναύπλιο ακατάλληλο

Επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις για την ποιότητα του νερού στο Ναύπλιο, ζητά δημότης της πόλης, την επιθυμία του οποίου για την ανωνυμία του δεν έχουμε λόγο να μην σεβαστούμε.

Το ρεπορτάζ έχει δώσει ήδη πολλές από τις απαντήσεις, τόσο από τον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, όσο και από το anagnostis.org. Μάλιστα χθες μέσω του ρεπορτάζ βγήκαν και οι τελευταίες αναλύσεις του νερού που φτάνει στις βρύσες.

Όμως, ο καταναλωτής, μέσω της επιστολής του ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από την ίδια τη ΔΕΥΑ Ναυπλίου.

Η επιστολή

Ακατανόητη η ανακοίνωση με διευκρινήσεις της ΔΕΥΑΝ.

Στην τελευταία ενημέρωση της ΔΕΥΑΝ σχετικά με τη “σύσταση” να μην πίνουμε το “παρεχόμενο” νερό διαβάζω:

“Mε την από 10/09/2021 ανακοίνωσή μας, ενημερώσαμε τους καταναλωτές, ότι για το παρεχόμενο νερό συνίσταται η μη πόση του.”

Το ρήμα συνίσταται δεν έχει καμία σχέση με το σωστό συνιστάται. Το πρώτο σημαίνει “αποτελείται” ή “συντίθεται” το δεύτερο σαφώς σημαίνει “προτείνεται”. Άρα λοιπόν, προφανώς εδώ ο συντάκτης της ανακοίνωσης εννοεί πως προτείνει, ή συμβουλεύει, να μην πίνουμε το νερό. Το νερό δεν συνίσταται από την μη πόση του λοιπόν αλλά συνίσταται από οξυγόνο και υδρογόνο. Ή τέλος πάντων το καθαρό νερό…

Να πάμε παρακάτω; Όχι. Πριν συνεχίσουμε με την ανακοίνωση, μία παρατήρηση. Η πρόταση για μη πόση (πολύ λόγιο αυτό το “πόση”) δεν μας μιλάει για την καταλληλότητα. Αυτό μας ενδιαφέρει. Γιατί, ναι μεν, μας συμβουλεύει η ΔΕΥΑΝ να μην πίνουμε το νερό της, αλλά και να το πιούμε, δεν τρέχει και τίποτα.

Ξεκάθαρα να το πούμε: είναι ή δεν είναι ακατάλληλο το νερό για πόση; Δηλαδή είναι “ελαφρώς” ακατάλληλο; Λίγο ακατάλληλο; Και ευτυχώς, όχι πολύ ακατάλληλο; Δεν σας φαίνεται λίγο ακατανόητο όλο αυτό;

Ή εγώ είμαι βλαξ;

Πάμε παρακάτω στην ανακοίνωση. Διαβάζουμε:

“Η μη πόση του νερού οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης των χλωριούχων, η οποία αποτελεί και την μοναδική παράμετρο υπέρβασης, η οποία οφείλεται στην παρατεταμένη λειψυδρία, προκαλώντας τη δραματική πτώση της στάθμης των πηγών υδροδότησης του Δήμου.”

Ή “μη πόση του νερού” οφείλεται, ή η “ακαταλληλότητα προς πόση του νερού” οφείλεται;

Λίγο συντακτικό, δεν βλάπτει…

Πάμε παρακάτω:

“… οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης των χλωριούχων, η οποία αποτελεί και την μοναδική παράμετρο υπέρβασης…”

Χημικός δεν είμαι. Εντάξει, θα μου πεις, ψάχτο μόνος σου. Αλλά λέω εγώ, δεν θα έπρεπε να μας πουν ποια είναι τα όρια; Πόση είναι η υπέρβαση (προσοχή εδώ με το πόση δεν αναφέρομαι στην πόση του νερού). Πόσο πάνω από τα όρια είναι τα χλωριούχα; Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία; Τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν; Δεν υπάρχει ένας ειδικός να μας πει. Εντάξει, μας προτείνετε μη πόση αλλά εμείς όμως πόση. Πόση από ένα καφεδάκι που θα πιούμε το πρωί βρε αδερφέ. Σκέτο. Πικρό. Με παγάκια, μάλλον απ’ το Άργος, που από ότι διαβάζω, κι ο Αργείτης το ίδιο νερό πίνει…

Πάμε παρακάτω;

Όχι. Έλεος!

Κουράστηκα….

Θα περιμένω την επόμενη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΝ να διευκρινήσει τις διευκρινήσεις…

Μία τελευταία παρατήρηση μόνο κύριοι της ΔΕΥΑΝ. Μην βαφτίζετε “παροχή” το νερό σας λέγοντάς το “παρεχόμενο νερό”. Είναι προϊόν και το πληρώνουμε ως πόσιμο».

Σχόλια