Έχουμε φτάσει πλέον στο β’ δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και οι καιρικές συνθήκες έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα λέγαμε ότι μάλλον «τερμάτισαν» κάπως απότομα το Καλοκαίρι στην χώρα μας δείχνοντάς μας τα πρώτα φθινοπωρινά σημάδια. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι βροχές στις περιοχές όπου αυτές εκδηλώθηκαν (ομολογουμένως υπήρχε μία απόκλιση των προγνωστικών στοιχείων σχετικά με την πραγματική έκταση και ένταση των φαινομένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκδηλώθηκαν αξιόλογα φαινόμενα σε αρκετά τμήματα), θα λέγαμε ότι ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Η καιρική αυτή κατάσταση ωστόσο αποτελεί για την ώρα κάτι το προσωρινό, καθώς κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και σχεδόν έως το τέλος αυτής ο καιρός θα καταστεί στο σύνολο της χώρας Καλοκαιρινός.
Η ατμοσφαιρική διαταραχή (long wave trough) η οποία κινείται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ανατολικά προς την δυτική Ευρώπη, θα προκαλέσει τις επόμενες ώρες μία πολύ έντονη κακοκαιρία σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο με πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Ταυτόχρονα το Αντικυκλωνικό Πεδίο Υψηλών Πιέσεων θα μετατοπιστεί από την βορειοδυτική Αφρική ανατολικότερα και θα ανυψωθεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη ως αποτέλεσμα της αναφερθείσας διαταραχής. Μέρος του Αντικυκλώνα θα καλύψει και την χώρα μας και θα μεταφέρει αρκετά θερμές αέριες μάζες στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου και στις χώρες όπου βρέχονται από αυτήν.
Ως αποτέλεσμα των άνω, οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας αναμένονται ομαλές και ήπιες με τον καιρό να καθίσταται γενικά αίθριο και την θερμοκρασία καθημερινά να σημειώνει μικρή άνοδο. Η κορύφωση αυτής της καιρικής εξέλιξης και συγκεκριμένα της ανόδου της θερμοκρασίας, αναμένεται την Παρασκευή και το Σάββατο 17-18/09/2021 με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή και να προσεγγίζουν στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 34 και ίσως τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έως τουλάχιστον την Παρασκευή 17/09/2021, δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο από πλευράς καιρικών φαινομένων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ανούσιων κατά κανόνα που θα αναφερθούν μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις). Επιπλέον από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν από Β διευθύνσεις στο Αιγαίο και γενικά θα είναι αρκετά ισχυροί το επόμενο τριήμερο με την ένταση να φτάνει τα 6 και τοπικά τα 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ΒΔ διευθύνσεις τουλάχιστον έως το Σάββατο, με την ένταση πάντως να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ.
Λαμβάνοντας υπόψιν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτή μάλλον θα είναι και η τελευταία φορά για φέτος που ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει σε αυτά τα επίπεδα. Μετά τις 20 του μήνα και σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του γ’ δεκαημέρου, η τάση του καιρού έτσι όπως έχει διαμορφωθεί για την ώρα, δείχνει να είναι αρκετά Φθινοπωρινή με την θερμοκρασία να σημειώνει σαφή και αισθητή πτώση σε ολόκληρη την χώρα, κατά πάσα πιθανότατα μάλιστα σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.
Ταυτόχρονα από την Κυριακή 19/09/2021 και μετέπειτα, ο καιρός δείχνει να καθίσταται κάπως πιο άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες, για την ώρα όμως δεν υπάρχει κάποια σημαντική ένδειξη αλλαγής του καιρού, με την έννοια της έλευσης οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά που σηματοδοτούν γενικευμένη επιδείνωση του καιρού σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά κάποια σενάρια για τα μέσα κυρίως του γ’ δεκαημέρου όπου θέλουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, με αποκοπή βαρομετρικού χαμηλού από την Ατλαντική Ροή, θα δούμε όμως τις επόμενες ώρες εάν αυτά τα σενάρια είναι βάσιμα.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, η Hellasmeteo θα σας ενημερώσει άμεσα με έγκυρες εκτιμήσεις και φυσικά όπως πάντα με καθημερινές προγνώσεις.
Πηγή: Ιωάννης Μπουσάκας, hellasmeteo.gr