home design 800x400

home design 1170Χ320

Σα να μην έφτανε ο κορωνοϊός, φράκαρε και η ψυχιατρική πτέρυγα στο Άργος

Η ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Άργους είναι υπερπλήρης με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία – Πώς σχετίζονται οι ψυχιατρικές διαταραχές με την πανδημία.
/tag/panagiotis-theodorikakos/

Σα να μην έφταναν οι ασθενείς με κορωνοϊό που προσέρχονται συχνά πυκνά στα νοσοκομεία στης Αργολίδας, με ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται αντιμέτωπο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη ψυχιατρική κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους, η οποία τον τελευταίο καιρό είναι γεμάτη από ασθενείς που χρήζουν παρακολούθησης ως προς τη ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψυχιατρική πτέρυγα στο νοσοκομείο Άργους, η οποία αριθμεί περί τις 12 κλίνες, έχει φρακάρει τις τελευταίες μέρες με συνέπεια να στέλνονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της Πελοποννήσου ή της Αθήνας.

Μία εξέλιξη σε ένα βαθμό λογική, καθώς έρευνες έχουν δείξει τη συσχέτιση της πανδημίας με την εμφάνιση νευροψυχιατρικών επιπλοκών.

Η ψυχιατρική κλινική Άργους

Η εν λόγω κλινική είναι μία ανοιχτή δευτεροβάθμια δομή περίθαλψης, με τμήματα βραχείας και μέσης νοσηλείας, που στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου του Ψυχιατρικού Τμήματος και αφορά τον ενήλικο πληθυσμό με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Η κλινική, εκτός από την παροχή της αναγκαίας ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, παρέχει και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ψυχοθεραπευτικού και εργοθεραπευτικού τύπου. Ο βασικός στόχος της είναι η ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των ασθενών της περιοχής, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αφού η ψυχιατρική νοσηλεία θα μπορεί να γίνεται πλέον χωρίς την απομάκρυνσή τους από τον τόπο κατοικίας τους και τη συνεπακόλουθη αποξένωση τους από το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Κορωνοϊός και ψυχική υγεία

Μεγάλο ποσοστό όσων νοσούν με κορωνοϊό κινδυνεύει με νευροψυχιατρικές επιπλοκές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης ανασκόπησαν δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της λοίμωξης από SARS-COV-2 στον εγκέφαλο, αλλά και στα πιθανά βραχυπρόθεσμα ή μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους πέντε ασθενείς που νόσησε με Covid-19 θα υποστεί σοβαρές διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας και της αντιληπτικής του ικανότητας, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας.

Ενδεικτικά, σε μία από τις μελέτες που εξετάστηκαν, το 95% των ασθενών με COVID-19 έπασχαν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), ενώ άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι ποσοστό 17-42% των ασθενών βίωναν συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.

Στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα περιλαμβάνονται η διαταραχή της προσοχής (αναφέρθηκε από το 45% των ασθενών) και της μνήμης (13-28% των ασθενών).

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούσαν κυρίως συναισθηματικές διαταραχές και κόπωση, καθώς και διαταραχή της προσοχής (αναφέρθηκε από το 44% των ασθενών) και της μνήμη (28-50% των ασθενών).

Σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας

«Η κατανόηση των νευροψυχιατρικών και γνωστικών επιπτώσεων της COVID-19 είναι σημαντική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από τον κορονοϊό και πολλά περιστατικά δεν διαγιγνώσκονται. Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται αποτελεσματικά, να οδηγούν, να διαχειρίζονται τα οικονομικά, να λαμβάνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στις καθημερινές οικογενειακές δραστηριότητες. Ακόμα και αν ένα μικρό τμήμα των ασθενών βιώνει νευροψυχιατρικές επιπλοκές, οι επιπτώσεις στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα είναι σημαντικές», σημειώνει ο Δρ. Sanjay Kumar, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς.

Στα πλαίσια αυτά μάλιστα ο ΕΟΔΥ μάλιστα εχει εκδώσει ειδικές οδηγίες Ψυχολογικής Υποστήριξης των Πολιτών. Δείτε τις εδώ.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis