Ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας είναι ανάστατος και σε δεινή οικονομικά θέση, μετά και από τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σα να μην έφταναν αυτά τραβούν τα μαλλιά τους με αυτά που αντίκρισαν όταν είδαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φουσκωμένους, με υπέρογκα ποσά οφειλής που δεν είναι δυνατόν να εξοφλήσουν, αλλά και που δεν τους επιτρέπουν τη συνέχιση της καλλιέργειας τους.
Στο θέμα που έφερε πριν λίγες μέρες στην επιφάνεια ο Ανδρέας Πουλάς, αναφέρθηκε και ο δικηγόρος – εργατολόγος Σταύρος Γαβρήλος, οποίος δηλώνει:
«Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες μας, μετά και από την αύξηση του κόστους όλων των άλλων καλλιεργητικών ειδών. Η χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας-που με τη σειρά της οδηγεί σε ανατιμήσεις- είναι προϊόν μιας άναρχης «απελευθέρωσης», με το επιχείρημα ότι ο ανταγωνισμός θα διορθώνει τις τιμές. Δυστυχώς, αντί για μείωση των τιμών, έχουμε έκρηξη ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και κυρίως για τους αγρότες – καλλιεργητές. Η ενεργειακή φτώχεια των ημερών είναι μια πολιτική επιλογή. Επιλογή μιας κυβέρνησης που δεν επιβάλλει κανόνες, δεν παρεμβαίνει, δεν πατάσσει την κερδοσκοπία, δεν χαράσσει ενεργειακή στρατηγική προς όφελος των πολλών».
Το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος μέσω ενός ταμείου ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έπεισε τον κ. Γαβρήλο που υπογραμμίζει: «Τώρα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής και να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα νοικοκυριά και οι αγρότες μας δεν έχουν άλλες αντοχές».
«Όχι σε ημίμετρα και σε επικοινωνιακά τερτίπια. Λύση τώρα, με πολιτικές μείωσης του κόστους του ρεύματος και έλεγχο των ενεργειακών κερδοσκόπων», καταλήγει.