Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στην εστίαση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στους κλειστούς χώρους. Τα νέα μέτρα αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και μπαρ στην Αργολίδα που εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και το mini lockdown, με την απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
Συγκεκριμένα, σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι είχαν νοσήσει με κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Κατά την είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται έλεγχος με την ειδική εφαρμογή covid free app.
Η κυβέρνηση πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να πείσει τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς πλέον η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταστήσει τον ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό, ενώ παράλληλα θέλει να αποφύγει ένα καθολικό lockdown όσο ακόμα δεν έχει επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για μέτρα που θα επιφέρουν μείωση των πελατών και σύγχυση. «Είναι σαφές ότι θα υπάρχει μείωση κύκλου εργασιών μιας και το 50% είναι ανεμβολίαστοι. Ερχόμαστε σε αντίθεση με τους πελάτες μας και αυτό θα παίξει ένα ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, κάνοντας λόγο για …mini lockdown στην εστίαση.
«Η ψυχολογία του κόσμου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Μην ξεχνάμε και ότι οι παρέες δεν είναι αμιγείς άρα θα δημιουργηθεί θέμα. Ο έλεγχος δεν είναι δύσκολη διαδικασία ειδικά με την πλατφόρμα αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις. Μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα ειδικά θα ενταθούν στην εορταστική περίοδο» καταλήγει ο Γιώργος Καββαθάς.
Οι εστιάτορες φοβούνται πως τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις, λέγοντας πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης των ανεμβολίαστων την εστίαση.
Θέτουν θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους τους χειμερινούς μήνες, εκτιμώντας πως μπρούν να λειτουργήσουν χωρίς διαχρισμούς, με μάσκες, αντισηπτικά, rapid test και αποστάσεις.