home design 800x400

home design 1170Χ320

Το Ναύπλιο θα πλημμυρίσει με μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη

Πώς αποφάσισε να τιμήσει ο ΔΟΠΠΑΤ το μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων, προς αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, ως ελάχιστο φόρο τιμής θα πλημμυρίσει την πόλη του Ναυπλίου από τις 6.00 μ.μ. σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, έως αργά το βράδυ, με μουσικές δημιουργίες του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Σε κεντρικά σημεία της πόλης djs θα παίζουν μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη.

Αναβάλλονται εκδηλώσεις στο Δήμο Άργους – Μυκηνών

Η ΚΕΔΑΜ σε ένδειξη πένθους, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις μουσικές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για τις 2 και 4 Σεπτεμβρίου 2021 σε Ήρα και Άργος.

Τριήμερο πένθος

Να σημειωθεί πως με απόφαση της κυβέρνησης κηρύσσεται από σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

«Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει», πρόσθεσε ανακοινώνοντας πως με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Λίγα λόγια για τον Μίκη

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός, κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής. Θεωρούταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε, και την Ν.Δ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Η καταγωγή του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, Μπιζανομάχου, ήταν από τον Γαλατά Χανίων και της μητέρας του, Ασπασίας Πουλάκη, από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του συναντήθηκαν στην Μικρά Ασία, λίγο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή. Τα παιδικά του χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας όπως τη Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, το Πύργο Ηλείας, τη Πάτρα και κυρίως στην Τρίπολη Αρκαδίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του δημοσίου υπαλλήλου πατέρα του.

Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται. Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στον ΕΛΑΣ και εκτελεί χρέη διαφωτιστή στον Πέμπτο Τομέα της ΕΠΟΝ, ενώ αγωνίζεται και σαν διμοιρίτης τής Μεταξωτής διμοιρίας του 1ου τάγματος της Νέας Σμύρνης κατά τα Δεκεμβριανά. Συγχρόνως σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Συγχαρητήρια στο δήμαρχο που ως ελάχιστο φόρο τιμής, τιμά με αυτόν το τρόπο τον μεγαλύτερο Έλληνα της μουσικής της αντίστασης και του πολιτισμού… Μέγιστο Μίκη….. Ας κάνουν κάτι κ στον όμορο Δήμο..

newsletter banner anagnostis