home design 800Χ400

Από την Κολομβία στην Αργολίδα η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού Mu

Σαρώνει η Δέλτα στην Πελοπόννησο ενώ για πρώτη φορά μας ήρθε και η Mu, με δύο κρούσματα στην Αργολίδα και άλλα 4 σε Πάτρα και Αττική. Δείτε αναλυτικά στοιχεία και πίνακες για τις μεταλλάξεις του Covid-19 στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώνεται και πάλι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, ενώ στην Πελοπόννησο επικρατεί κατά 99,51%. Παράλληλα για πρώτη φορά στη χώρα καταγράφονται και έξι κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού Μu, ή αλλιώς B.1.621, εκ των οποίων δύο στην Αργολίδα και ένα στην Αχαΐα.

Το στέλεχος αυτό προέρχεται από την Κολομβία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε προ ημερών γι’ αυτό ότι θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

Η γονιδιωματική ανάλυση έγινε σε 959 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 07 Ιουλίου 2021 έως 24 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα που ανήκουν στη μετάλλαξη Μu. Γεωγραφικά, τα δείγματα ανήκουν, 1 στο κέντρο της Αθήνας, 2 στην Αργολίδα, 1 στην Αχαΐα, ενώ δύο εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από τον έλεγχο των 959 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 2 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 921 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα και 22 αφορούν στο Άλφα. Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Σε ότι αφορά την Πελοπόννησο τα στοιχεία στον παρακάτω πίνακα μιλούν από μόνα τους, με τη Δέλτα να να συγκεντρώνει κοντά στα 400 κρούσματα σε Κορινθία και Αχαΐα. Πάνω από 100 είναι οι μολύνσεις με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σε Αργολίδα και Μεσσηνία, και πάει λέγοντας…

Τι είναι η μετάλλαξη Mu

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίς σήμερα.

Η παραλλαγή αυτή –η B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία– προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

«Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.

Σχόλια

Exit mobile version