home design 800x400

home design 1170Χ320

Το θρυλικό ΒΙΑΜΑΞ R495 των αδελφών Λαζαρόπουλων επέστρεψε στο Ναύπλιο

Το παλιό Ελληνικής κατασκευής λεωφορείο που σώθηκε στο παρά πέντε από σκραπ στη Νέα Κίο, έχει συμμετάσχει προ δεκαετίας σε παράσταση στην Επίδαυρο.

Το ανακατασκευασμένο λεωφορείο Mercedes Benz της ΒΙΑΜΑΞ, επέστρεψε στην Αργολίδα, ευρισκόμενο από χθες το βράδυ στο Ναύπλιο. Το άλλοτε λεωφορείο του ΚΤΕΛ του οποίου το αμάξωμα είναι εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Ελλάδα, ανήκει στη συλλογή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου και κουβαλάει πάνω από 55 χρόνια ιστορίας.

Πρόκειται για το ΒΙΑΜΑΞ R495 που παρουσίασε η ελληνική αμαξοποιία το 1962. Το ιστορικό λεωφορείο που πριν από 10 χρόνια (Αύγουστος 2011), «έπαιξε» στον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, που είχε ανεβάσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, διανυκτέρευσε χθες το βράδυ στο λιμάνι του Ναυπλίου και σήμερα 28 Αυγούστου …πόζαρε στο πρακτορείο του ΚΤΕΛ, στο κέντρο της πόλης, τραβώντας τα βλέμματα των περαστικών και ξυπνώντας αναμνήσεις στους παλιότερους.

Το ιστορικό αυτό όχημα του ΚΤΕΛ Καλαμάτας είχε βρεθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία σε τραγική κατάσταση στη Νέα Κίο, έτοιμο για σκραπ. Διασώθηκε στο παρά πέντε και ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου στο αμάξωμα, ενώ παράλληλα του έγινε πλήρης συντήρηση στον κινητήρα, στα συστήματα κίνησης και σε άλλα μηχανικά μέρη.

Έχει ξανάρθει στο Ναύπλιο από τότε που αναπαλαιώθηκε, ενώ τον Μάρτιο του 2017 είχε κάνει την εμφάνισή του στην Τίρυνθα, σε εκδήλωση της ΕΟΟΕ (Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής).

Το ΒΙΑΜΑΞ R495 στο Βοτανικό, λίγο πριν αναχωρήσει για Ναύπλιο (Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία / Bus Oldtimers Hellas)

Πώς «έσβησε» η Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία

Κάποτε η Ελλάδα κατασκεύαζε όχι μόνο αυτοκίνητα αλλά και αεροπλάνα (Avro 621 Tutor-δεκαετία ’30). Η Ελληνική Βιομηχανία Αμαξωμάτων μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα ακμαία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα και καινοτόμες μεθόδους κατασκευής.

Να σημειωθεί πως όταν στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου στο Μανχάιμ της τότε Δυτικής Γερμανίας δεν ήξεραν τι σημαίνει «ρομποτικός αυτοματισμός», στη Λεωφόρο Αθηνών η ΒΙΑΜΑΞ είχε ρομποτάκια για κολλήσεις στις βάσεις που εφάρμοζαν το πλαίσιο με το αμάξωμα των λεωφορείων που κατασκεύαζε.

Όμως το πελατειακό κράτος, οι εργατοπατέρες, τα συντεχνιακά συμφέροντα και οι στρατοί κρατικοδίαιτων υπαλλήλων που έχτισε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και συνέχισαν οι κυβερνήσεις της δεξιάς, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή οχημάτων από χώρες του εξωτερικού, οδήγησαν στην σταδιακή παρακμή της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που δεν υποστηρίχθηκε καθόλου και από το κράτος.

Όταν η ελληνική βιομηχανία αμαξωμάτων διέθετε την τεχνογνωσία και ήταν σε θέση να υποστηρίξει τις κρατικές προμήθειες σε λεωφορεία (αλλά και τρένα), η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου, προτίμησε την κατά πολύ χειρότερη, όπως αποδείχθηκε, αγορά της Ουγγαρίας, αναγκάζοντας την ΒΙΑΜΑΞ, για να επιβιώσει, να πουλήσει τεχνογνωσία και εξοπλισμό στους Τούρκους.

Το ΒΙΑΜΑΞ R495 στο λιμάνι του Ναυπλίου (Παλιά Ελληνικά Λεωφορεία / Bus Oldtimers Hellas)

Σχόλια

newsletter banner anagnostis