home design 800x400

home design 1170Χ320

Αίγινα: Ψαροντουφεκάς έμεινε έκπληκτος με αυτό που ψάρεψε – Τον τσίμπησε μάλιστα με τ’ αγκάθια του

Ποτέ δεν πίστευε πως αυτό το είδος θα μπορούσε να το δει σε κάποιο από τα ψαρέματά του στα νερά της Αίγινας.
Ψαροντουφεκάς

Λίγες ημέρες πριν ένας κάτοικος του νησιού που έκανε ψαροτούφεκο σε παραλία, που βρίσκεται στην νότια πλευρά της Αίγινας, εντόπισε σε βάθος οχτώ μέτρων ένα λεοντόψαρο. Μιλώντας στο Aegina Portal εξήγησε ότι εάν και γνώριζε από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι αυτό το είδος έχει εντοπιστεί σε νερά, της νότιας κυρίως Ελλάδας, ένιωσε μεγάλη έκπληξη αφού το είχε δει μόνο σε φωτογραφίες. Επίσης, σημείωσε ότι ποτέ δεν πίστευε πως αυτό το είδος θα μπορούσε να το δει σε κάποιο από τα ψαρέματά του στα νερά της Αίγινας.

Στη συνέχεια το έπιασε με το ψαροτούφεκο, μάλιστα δέχθηκε και ένα επώδυνο τσίμπημα από τα αγκάθια του. Αφού το τοποθέτησε σε ασφαλές μέρος το πήγε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, όπου έκανε και την αντίστοιχη αναφορά.

Φώτο: aeginaportal

Λεοντόψαρο

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το είδος, παρέχει σε δημοσίευμά του το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

Λεοντόψαρο – εισβολικό είδος ψαριού που εξαπλώνεται σταδιακά στο βόρειο Αιγαίο.

H σταδιακή εξάπλωση του εισβολικού Λεοντόψαρου όλο και βορειότερα στο Αιγαίο παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» καθώς και από άλλες επιστημονικές ομάδες.

Τα διάφορα είδη Λεοντόψαρου κανονικά συναντόνται στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από τις αρχές του 1990 έχει εισβάλει ως είδος και στον Ατλαντικό και πιο πρόσφατα στη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες.

Απαντώντας στα πολυάριθμα ερωτήματα που δεχόμαστε, αλλά και στην εύλογη ανησυχία των ψαράδων και των λουομένων για αυτό το σχετικά νέο είδος στις ελληνικές θάλασσες είναι σημαντικό να αναφέρουμε τα παρακάτω:
σε αντίθεση με άλλα εισβολικά είδη το Λεοντόψαρο δεν είναι τοξικό – είναι ένα είδος που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα (και θεωρείται ιδιαίτερα εύγευστο).

Η εξάπλωσή του δεν αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο, αλλά για το οικοσύστημα, καθώς τα ντόπια είδη ψαριών δεν αναγνωρίζουν αυτόν τον πολύ αποτελεσματικό θηρευτή και εύκολα γίνονται λεία του. Σε πολλές περιοχές έντονης εξάπλωσης του Λεοντόψαρου παρατηρήθηκε σοβαρή μείωση σε συγκεκριμένα αποθέματα ψαριών.

Απαιτείται προσοχή στο πώς πιάνουμε το Λεοντόψαρο όταν είναι ακόμα ζωντανό ή/και όταν το ξεψαρίζουμε, καθώς έχει δηλητήριο το οποίο είναι επώδυνο αλλά όχι θανατηφόρο. Σε περίπτωση τσιμπήματος από Λεοντόψαρο βάζουμε άμεσα ζεστό νερό στο σημείο επαφής.

Εν κατακλείδι είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο η αλίευση αλλά και η κατανάλωσή του Λεοντόψαρου, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί αφαιρείται αποτελεσματικά από το θαλάσσιο οικοσύστημα. Παράλληλα είναι σημαντικό για τους ψαράδες αλλά και για τους καταναλωτές να προσαρμόζονται με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις θάλασσες που αναπόφευκτα αλλάζουν.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis