home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Πουλάς: Τί θα γίνει με τα κενά που θα αφήσουν οι ανεμβολίαστοι γιατροί

Την ανησυχία του εκφράζει ο Ανδρέας Πουλάς σχετικά με τη δυσλειτουργία των δομών υγείας της χώρας εξαιτίας της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών.
Ανδρέας Πουλάς βουλή

Ερώτηση σχετικά με το θέμα της δυσλειτουργίας των δομών υγείας της χώρας λόγω του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία του υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας και βουλευτή του Ν. Αργολίδας, Ανδρέα Πουλά.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στις ιδιωτικές μονάδες υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται από το Υπουργείο Υγείας ότι αφορά σε μεγάλο αριθμό έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζομένων.

Από αυτούς ένα μεγάλο μέρος θα στερηθούν τα δημόσια νοσοκομεία μας σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμείνει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με τις συνέπειες που ψηφίστηκαν με το ν.4820/2021 και μάλιστα χωρίς να έχουν προηγηθεί εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής.

Ειδικότερα, ο ν.4820/2021 προβλέπει ότι προς αντικατάσταση του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων

άνευ αποδοχών, από 1η Σεπτεμβρίου 2021 δύναται να προσληφθεί ισάριθμο προσωπικό ιδίων προσόντων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Εντούτοις, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη ικανού αριθμού υγειονομικών με τα ίδια προσόντα για να αντικαταστήσουν προσωρινά το ανεμβολίαστο προσωπικό, ως προς την ανταπόκριση των υπαρχόντων υγειονομικών να αντικαταστήσουν προσωρινά τους συναδέλφους τους, ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου και ως προς για την ταχύτητα ολοκλήρωσης των αντικαταστάσεων.

Ήδη εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις, δεδομένου του ότι οι λίστες των επικουρικών έχουν εξαντληθεί και δεν είναι διαθέσιμο άλλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδίως μάλιστα, την ώρα που οι προβλεπόμενες προσλήψεις θα είναι ολιγόμηνες.

Βρισκόμαστε λοιπόν, μπροστά σε μία μεγάλη πιθανότητα οι μονάδες υγείας που προβλέπονται στο άρθρο 205 του ν.4820/2021 όχι απλά να δυσλειτουργούν όσο διαρκεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά να οδηγηθούν σε πλήρη αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Προκύπτει λοιπόν, ως απόλυτη αναγκαιότητα το ζήτημα της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των δομών του άρθρου 206 παρ.1α του ν.4820/2021 ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες αρνητικές καταστάσεις.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η κατά δυνατό ομαλότερη και αδιατάρακτη λειτουργία πρωτίστως του ΕΣΥ, που σηκώνει αποκλειστικά μόνο του το μεγάλο βάρος της υγειονομικής διαχείρισης των περιστατικών Sars-CoV-2 επί ενάμιση χρόνο τώρα, καθώς το για πολλούς επιστήμονες αναμενόμενο νέο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο θα προκαλέσει εκ νέου εντατικές συνθήκες εργασίας και επείγουσες καταστάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

1-Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας κλινικών του ΕΣΥ και δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού ως συνέπεια της εφαρμογής του ν. 4820/2021;

2-Πώς σκοπεύετε να αποφύγετε τις δυσλειτουργίες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ για τον ίδιο λόγο;

3-Είναι στις προθέσεις σας να αναστείλετε το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας της χώρας;»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis