Μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των μέτρων που θα εφαρμοστούν από το φθινόπωρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έβγαλε ειδήσεις καθώς είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα, αλλά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ενώ έστειλε τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους, λέγοντας ότι η κοινωνία δε μπορεί να περιμένει.
«Είναι υποχρέωσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο το απόγευμα από την κυβέρνηση, σχετικά με το τι θα ισχύσει από εδώ και στο εξής με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
Κάνοντας ειδική αναφορά στους πολίτες που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων», εξηγώντας πως «προχωράμε αύριο το απόγευμα στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία τη δημόσιας σφαίρα σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις».
«Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και την νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορωνοϊό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η πανδημία επιμένει και θα μας ταλαιπωρεί για καιρό ακόμα, ενώ έκανε μια αναδρομή στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, λέγοντας ως «Πριν 19 μήνες, η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε με τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και κινήθηκε σε δυο άξονες:
- Προστασία του πληθυσμού και αγορά πολύτιμου χρόνου μέχρι η επιστήμη να μας προσφέρει λύσεις, κάτι για το οποίο η Ελλάδα κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση.
- Κοσμογονικές αλλαγές στο ΕΣΥ που συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία από την πανδημία».
«Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, προστατέψαμε, όσο ήταν δυνατόν, ζωές και πήραμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας» είπε ο Γιάννης Οικονόμου και συνέχισε «Τέλος του 2020 η επιστημονική κοινότητα μας πρόσφερε τα εμβόλια. Οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και λίγους μήνες μετά εμβολιάζουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και όπου θέλει» τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς και γρήγορου εμβολιασμού και με αναβαθμισμένο το ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην αποκατάσταση της ζωής. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε χρόνος και πληθώρα μέσων όλοι όσοι βρίσκονται εντός επικράτειας να μπορέσουν από Σεπτέμβριο να εργαστούν να σπουδάσουν να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα πολιτών αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν γνωστοί, αλλά μη αποδεκτοί.
Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε αύριο το απόγευμα σε εξαγγελίες μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις. Ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει να εξασφαλίσει προς το ζην, το νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν και να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από κορονοϊό. Είναι υποχρεώσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή. Όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα. Αν δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα οι μετακινήσεις, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Δεν θα χειριστούμε με αφέλεια την κατάσταση. Έχουμε σχέδιο και εργαλεία να το χειριστούμε, σε συνεργασία με ΕΕ», σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι το λιανεμπόριο να λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους και να επιστρέψει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας παντού, παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.
«Έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά και κάποια που δεν λειτούργησαν. Υπάρχουν επίπεδα εφαρμογής των μέτρων, με πλήρη διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη ή με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων. Η πρόθεσή μας είναι ένα πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά, που θα εφαρμόζονται και θα μπορούν να ελέγχονται», πρόσθεσε.
Σχετικά με το στόχο της κυβέρνησης για το τείχος ανοσίας, απάντησε πως είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε και πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα που αρνείται να εμβολιαστεί και να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να πείσει όσο γίνεται περισσότερους να εμβολιαστούν και να διευρύνουμε το τείχος ανοσίας ενώ για τα ποσοστά εμβολιασμού είπε ότι στις ευπαθείς ομάδες είναι κοντά στο 65% και πέφτει στο 54-55% στον ενεργό πληθυσμό ενώ αν συμπεριληφθούν όσοι έχουν νοσήσει, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν.
Ειδικά για τα σχολεία και τον τρόπο που θα ανοίξουν, είπε ότι υπάρχει σαφής σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί στην ώρα του από το αρμόδιο υπουργείο ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν μέτρα που προβλέπουν το κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο δημόσιο, είπε πως είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν τις επιτροπές των ειδικών και τις ανακοινώσεις αύριο. «Η χώρα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Με ό,τι εργαλείο έχουμε, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πείθουμε να αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων και να θωρακίσουμε τη δημόσια σφαίρα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, διευκρίνισε σε σχέση με ερώτηση που είχε δεχθεί στην προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά σε καμπάνια για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν ήταν με αμοιβή.
Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για την κριτική της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα πρωτόκολλα με τη Β. Μακεδονία που δεν έχουν περάσει από τη Βουλή και αν η Τουρκία βρήκε έδαφος να συνάψει δικό της για αμυντική συνεργασία με τη γειτονική χώρα.
«Η συμφωνία με την Τουρκία καλύπτει διαφορετική διάσταση συνεργασίας, τη δυνατότητα πιστοληπτικής γραμμής για την αγορά υλικού. Τα όποια μνημόνια θα επικυρωθούν στο κατάλληλο διάστημα», απάντησε.
Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και αν έγινε κουβέντα και για συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αναχαίτιση ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που παρατηρήθηκε ήταν συναντίληψη. «Τονίστηκε ότι πρέπει να στηριχθούν οι χώρες κοντά στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα υπήρξε απόλυτο ξεκαθάρισμα από τη δική μας πλευρά για τον τρόπο που η χώρα θα χειριστεί το ζήτημα. Ξεκάθαρες εξηγήσεις, ξεκάθαρες κουβέντες. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με ασφάλεια, επάρκεια και αποτελεσματικότητα που έχουμε δει σε όλες τις πύλες», τόνισε.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και αν η ρητορική και ο φράκτης αφορά και τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως απέναντι στο όλο ζήτημα η χώρα θα κάνει αυτά που θα συμφωνήσει με τις υπόλοιπες χώρες σε επίπεδο ΕΕ. «Η χώρα σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει, η ευαισθησία της Ελλάδας σε θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης είναι δεδομένη. Δεν θα χειριστούμε το θέμα με τρόπο που θα φέρει μπροστά στα μάτια μας περιστατικά που ζήσαμε το 2015», πρόσθεσε.