Μια υπέροχη παράσταση που ακύρωσε όμως την θρυλική ακουστική του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου ήταν «Ο Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο.
Γράφει ο Άκης Γκάτζιος
Ο έμπειρος και ταλαντούχος Γιάννης Στάνκογλου με την στεντόρεια φωνή του μπορούσε να γεμίσει με ήχο το Αργολικό Θέατρο. Όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, καθώς και ο χορός είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τον φυσικό ήχο της φωνής τους μέχρι τους τελευταίους θεατές που είχαν κατακλύσει τα θυμαράκια στο άνω διάζωμα. Είναι γνωστό τοις πάσι άλλωστε ότι ακόμα και ένα κομμάτι χαρτί αν σκίσει κανείς στην ορχήστρα, ακούγεται μέχρι την πιο απομακρυσμένη σειρά των καθήμενων.
Προτιμήθηκε όμως η μικροφωνική εγκατάσταση και μάλιστα σε τέτοια ένταση που δεν είχε σκοπό να υποβοηθήσει την ακουστική του μοναδικού Αρχαίου Θεάτρου, αλλά να την υποκαταστήσει με πολλά ντεσιμπέλ που φάνηκε να ενοχλούν το κοινό. Ο ήχος ήταν τόσο εκκωφαντικός, που κάποιοι αναγκάζονταν να παρακολουθούν τους υπότιτλους, καθώς μπέρδευαν τον καλά αρθρωμενο ήχο, που δεν έφτανε όμως όπως έπρεπε στα αυτιά τους.
Η αντάρα στο Αργολικό Θέατρο που δημιουργούσαν οι μεγάλοι ενισχυτές εν τέλει φίμωσε τους άξιους και καλούς ηθοποιούς στη συγκεκριμένη παράσταση.
Και βέβαια ο Άρης Μπινιάρης εκμεταλλευόμενος τη μοναδική ακουστική του θεάτρου μπορούσε – όπως γινόταν και στην αρχαιότητα – να δημιουργήσει το “παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας έτσι τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας”, που επιθυμούσε.
Sold Out
Ο Προμηθέας Δεσμώτης το τριήμερο έκανε την έκπληξη στο Αργολικό Θέατρο με χιλιάδες κόσμου να παρακολουθούν τις τρεις παραστάσεις, που ήταν sold out.
Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης σημειώνει:
“Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή και η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού – προφήτη που ορθώνεται, υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας θεϊκής τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και αναδεικνύουν το έργο σαν μια σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον”.
Οι συντελεστές
Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – Άρης Μπινιάρης
- Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας
- Σκηνοθεσία Άρης Μπινιάρης
- Μουσική σύνθεση Φώτης Σιώτας
- Σκηνικά Μαγδαληνή Αυγερινού
- Κοστούμια Βασιλική Σύρμα
- Σχεδιασμός φωτισμών Αλέκος Αναστασίου
- Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες Εύη Οικονόμου
- Σύμβουλος δραματουργίας Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
- Μετρική ανάλυση πρωτότυπου κειμένου Καίτη Διαμαντάκου
- Επιστημονική συνεργάτις Κατερίνα Διακουμοπούλου
- Βοηθός σκηνοθέτη Δώρα Ξαγοράρη
- Βοηθός σκηνογράφου Ξένια Παπατριανταφύλλου
- Βοηθός ενδυματολόγου Αλέξανδρος Γαρνάβος
- Bοηθός φωτιστή Ναυσικά Χριστοδουλάκου
- Ειδικές κατασκευές – γλυπτική Eργαστήριο Δήμητρα Καίσαρη
- Επιμέλεια μακιγιάζ Eύη Ζαφειροπούλου
- Διεύθυνση παραγωγής Στέλλα Γιοβάνη
- Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής Βασιλεία Τάσκου
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Προμηθέας), Άρης Μπινιάρης (Κράτος), Κωνσταντίνος Γεωργαλής (Βία / / Ακόλουθος Ωκεανού & Ερμή), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος / Ακόλουθος Ωκεανού & Ερμή), Αλέκος Συσσοβίτης (Ωκεανός), Ηρώ Μπέζου (Ιώ), Ιωάννης Παπαζήσης (Ερμής), Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη (Ακόλουθοι Κράτους – Βίας).
Χορός: Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήττα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αλεξία Σαπρανίδου.
Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαιωάννου βιολοντσέλο, effects.
Παραγωγή: Θέατρο Πορεία.
Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.