Η δωδεκάμηνης διάρκειας σύμβαση των 3,7 εκατ. ευρώ για την μεταφορά πόσιμου νερού με υδροφόρα πλοία, που επικύρωσε – λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο-ο Δήμος Αίγινας, πρόκειται, άνευ απροόπτου, να είναι η τελευταία του είδους. Σε λίγες εβδομάδες το νησί εκτιμάται ότι δεν θα έχει ανάγκη από τους «νερουλάδες», τα πλοία που μεταφέρουν πόσιμο νερό. Κι αυτό επειδή το πολύπαθο έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης, που θα συνδέσει την Αίγινα με τη Σαλαμίνα και το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι όροι του διαγωνισμού της τελευταίας σύμβασης προμήθειας νερού, προβλέπουν ότι «σε περίπτωση που η Αίγινα υδροδοτηθεί με υποθαλάσσιο αγωγό ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο και η μεταφορά του νερού με υδροφόρα πλοία κρίνεται από το Δήμο μη αναγκαία, η σύμβαση θα λύεται αυτοδικαίως και αζημίως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».
«Απαιτήθηκε να υπερπηδήσουμε πολλά και μεγάλα εμπόδια, αλλά τέλη Σεπτεμβρίου το έργο, του οποίου τα οφέλη για την Αίγινα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, τίθεται σε λειτουργία» αναφέρει στο moneyreview.gr η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.
Το έργο, όπως έχει σημειώσει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, είναι από τα πιο δύσκολα που έχουν εκτελεστεί στη χώρα και ίσως το πιο σημαντικό στο επίπεδο της υδροδότησης νησιωτικής περιοχής με υποθαλάσσιο αγωγό. Η συνολική απόσταση που θα καλύψει ο αγωγός είναι 14,4 χιλιόμετρα, με το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2014-2020) με το ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ, να έχει περάσει από 40 κύματα.
Παρότι ο ανάδοχος, η τεχνική εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης αναδείχθηκε το 2015, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ λόγω λανθασμένων μελετών χρειάστηκε να αλλάξει η όδευσή του, μιας και ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τον αγωγό να διέρχεται από περιοχή natura. Επίσης, το έργο βρέθηκε αντιμέτωπο με δολιοφθορές: τον Φεβρουάριο του 2020 άγνωστοι άνοιξαν τρύπες σε έξι από τις σωληνογραμμές, οι οποίες ήταν, τότε, αγκυροβολημένες στον κόλπο της Σαλαμίνας. Η εκδήλωση της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου και το κλείσιμο του εργοστασίου του προμηθευτή του εξοπλισμού καθυστέρησε την αποκατάσταση της ζημιάς, επιβραδύνοντας περαιτέρω την πορεία του έργου.
Πλέον, όλα αυτά φαίνεται να αποτελούν οριστικά παρελθόν. Άνευ απροόπτου, ο αγωγός που έχει ποντιστεί σε βάθος μέχρι και 95 μέτρων, θα συνδεθεί με την κεντρική δεξαμενή του Δήμου Αίγινας τέλη του ερχόμενου μήνα, τροφοδοτώντας με 21.500 κυβικά πόσιμου νερού το νησί.