home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Αδέσποτα: Κλείστε φυλακή τον Μαλτέζο, για να μην φτιάξουν οι δήμοι καταφύγια

Θα αφήσουν 500 σκυλιά στους δρόμους ή θα συμμορφωθούν οι 4 δήμοι της Αργολίδας;
Αδέσποτα

Θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει τα …στραβά μάτια ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος, με κίνδυνο να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος και να πάει …φυλακή, ή – όπως έκανε τελικά – να αφήσει να εφαρμοστεί η νομιμότητα σε ό,τι αφορά τους μη αδειοδοτημένους χώρους συγκέντρωσης / ενδιαιτήματος ζώων συντροφιάς της Αργολίδας.

Προτίμησε να μην παρέμβει στην αρμοδιότητα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην οποία είναι πολιτικός προϊστάμενος, αφήνοντας τους αρμόδιους υπαλλήλους να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους και να μη διαιωνίζεται μια παρανομία που …βολεύει κυρίως τους δήμους που έχουν αδιαφορήσει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας όσα προβλέπει η νομοθεσία για τα αδέσποτα.

Είναι γνωστό, ότι οι δήμοι της Αργολίδας τόσα χρόνια δεν έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν νόμιμα δημοτικά ή διαδημοτικά καταφύγια και να διαχειρίζονται – όπως προβλέπεται – τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αφήνοντάς τα έρμαια στην τύχη τους ή στην ευαισθησία των ζωόφιλων, που δεν αρκεί όμως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ποιός δήμος όμως διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αποκαθιστώντας την νόμιμη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά του όρια και γιατί δεν δημιουργούνται νόμιμα δημοτικά ή διαδημοτικά καταφύγια που να διαθέτουν άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας ή συνάπτοντας εν τέλη συμβάσεις με αδειοδοτημένο ενδιαίτημα;

Προθεσμία 5 μηνών στους δήμους

500 αδέσποτα ζώα υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να μείνουν στους δρόμους της Αργολίδας, με τις γνωστές συνέπειες για τα ίδια και για τους ανθρώπους, αν δεν κινηθούν ταχύτατα οι δήμοι, που πλέον δεν έχει νόημα να μεταθέτουν τις ευθύνες είτε στην περιφέρεια, είτε στους εθελοντές που δίνουν και την ψυχή τους ακόμα για τα αγαπημένα τους ζώα, με όποιο προσωπικό και οικονομικό κόστος.

Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα;

Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα, τώρα που ο …κόμπος έφτασε στο χτένι;

Προφανώς και υπάρχει. Έχουν μισό σχεδόν χρόνο οι δήμοι μπροστά τους για να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τη νομιμότητα προστατεύοντας τα ζώα που κάποιοι παράτησαν σε αστικές περιοχές του νομού.

Οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα από το νόμο, να πράξουν τα νόμιμα και να φτιάξουν χώρους που να εξασφαλίζουν τις πρέπουσες συνθήκες για τα αδέσποτα ή άρρωστα ζώα, με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, οργανώνοντας παράλληλα τους εθελοντές που επιθυμούν να τους επικουρούν.

Πέντε ολόκληρους μήνες έχουν προθεσμία οι δήμοι της Αργολίδας να θέσουν υπό την εποπτεία τους τα ζώα που βρέθηκαν σε μη αδειοδοτημένους χώρους και να εφαρμόσουν ό,τι προβλέπεται για την προστασία τους. Αν δεν το πράξουν θα έχουν εξ΄ ολοκλήρου την ευθύνη για το χάος που θα επικρατήσει.

Αρκεί να εφαρμόσουν:

α) τη διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης των ζώων,

β) την ιχνηλασιμότητα καθ΄ όλη τη διαδρομή της ζωής τους και

γ) την ανά πάσα στιγμή δυνατότητα πρόσβασης των αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών στον έλεγχο των ζώων αυτών, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ζωοανθρωπονόσους (Λύσσα – Λεϊσμανίαση  – Εχινόκοκκος κλπ).

Η αρμοδιότητα της περισυλλογής και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ασκείται αποκλειστικά από τους Δήμους και τους συνδέσμους Δήμων. Ωστόσο, είναι δυνατό η αρμοδιότητα αυτή να ασκείται και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία για τον σκοπό αυτό με τον αρμόδιο Δήμο.

Είναι γνωστό, ότι οι Δήμοι Ναυπλίου – Επιδαύρου έχουν υποβάλλει από κοινού αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ,  όπως και ο Δήμος Ερμιονίδας. Ας τρέξουν τις διαδικασίες.

Η μετάθεση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα. Ούτε μια σύγχρονη χώρα μπορεί να βασίζεται σε μια χούφτα ευαισθητοποιημένων φιλόζωων για να κάνουν δηλαδή τη δουλειά των δήμων ξοδεύοντας τον πολύτιμο χρόνο τους και το υστέρημά τους προκειμένου να σωθεί ένα ζωάκι που βρίσκεται σε ανάγκη.

Η διαχείριση των αδέσποτων αποτελεί ένα στοίχημα για το σύνολο σχεδόν της χώρας και δεν έχει διαφανεί ακόμα να υπάρχει καθολικός τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου. Η ελεύθερη κυκλοφορία αδέσποτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ζώων, ενώ δεν είναι σπάνια και τα περιστατικά τραυματισμού ατόμων τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλώς δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα ζώο, με αποτέλεσμα να το εκνευρίσουν και αυτό με τη σειρά του να επιτεθεί.

Έλλειψη ενημέρωσης

Τα αδέσποτα στην Αργολίδα – όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας – έχουν μπλέξει σε μια γραφειοκρατία που δεν οδηγεί πουθενά και διαιωνίζεται μια κατάσταση με πολλαπλές επιπτώσεις, τόσο για τα ίδια τα σκυλάκια κατά κόρον, όσο και για τους ανθρώπους.

Όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αρκεί να υπάρξει θέληση και να διατεθούν πόροι.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4039/2012 οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα.

Αρμοδιότητες

Συγκεκριμένα οι δήμοι έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες:

1. Περισυλλογή και επανένταξη:

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια. Ο Δήμος οφείλει να συγκροτεί άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία ατόμων, τα οποία ειδικεύονται στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η καθοδήγηση και ο έλεγχος της δράσης πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο που έχει οριστεί από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

2. Κτηνιατρικός έλεγχος, περίθαλψη, στείρωση και σήμανση:

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους. Εκεί υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή, αν χρειάζεται, και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

Ο Δήμος οφείλει να διατηρεί ενεργή σύμβαση με αδειοδοτημένα κτηνιατρεία. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανσή τους μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα τον κτηνιάτρου στην Ελλάδα.

3. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής:

Σε κάθε Δήμο, κατόπιν απόφασης Δημάρχου, συγκροτείται πενταμελής επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να εξετάζει το ποσοστό επικινδυνότητας ενός ζώου καθώς και να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από το Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων και έναν εκπρόσωπο του Δήμου. Τα άλλα δύο μέλη ορίζονται από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο ή στην Περιφερειακή Ενότητα.

 4. Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.

Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.

 5. Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία:

Οι Δήμοι οφείλουν να μεριμνούν ως μεσεγγυούχοι για τη φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους κατόπιν έκδοσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μέχρι την τελεσιδικία της καταγγελίας. Οι Δήμοι μπορούν να ορίζουν ως μεσεγγυούχο φυσικά πρόσωπα ή αδειοδοτημένους χώρους φύλαξης ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.

Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων.

Οι δήμοι της Αργολίδας τόσα χρόνια δεν έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν νόμιμα δημοτικά ή διαδημοτικά καταφύγια και να διαχειρίζονται – όπως προβλέπεται – τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αφήνοντάς τα έρμαια στην τύχη τους ή στην ευαισθησία των ζωόφιλων, που δεν αρκεί όμως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η παρέμβαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας – που δεν εμποδίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο – να ελέγξει τους υπάρχοντες χώρους που εξυπηρετούν μεσοβέζικα την κατάσταση χωρίς να λύνουν ολοκληρωτικά και βάση των απαιτούμενων προδιαγραφών το πρόβλημα, έφτασε πλέον τον κόμπο στο χτένι. Οι δήμοι έχουν προθεσμία πέντε μηνών για να συμμορφωθούν και να μην αφήσουν 500 αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους, με τις όποιες γνωστές επιπτώσεις τόσο για τα αγαπημένα ζωάκια, όσο και για τους ανθρώπους.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Επειδή διαβάζω πως αναπαράγονται αρχαϊκές αντιλήψεις περί φύλαξης αδέσποτων ζώων σε δημοτικά λάγκερ, κλούβες δηλαδή, εκτροφεία εγκλωβισμού σκύλων, παρεμβαίνω με το εξής πρότυπο παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής από τον Δήμο Μιλάνο, Ιταλία. Στο κέντρο ακριβώς της μητροπολιτικής Λομβαρδίας, περιφέρεια με 12.000.000 πληθυσμό, λειτουργεί άψογα η φιλοζωική οργάνωση του Τρίτου Τομέα που έχει υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Μιλάνο και διαχειρίζεται τον χώρο με πλήρη αυτονομία, δημοτική, κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
    https://www.youtube.com/watch?v=Zo-0U4sOiIk
    Σκοπός της οργάνωσης είναι η ευζωία και υγεία όλων των προστατευμένων ζώων, όχι μόνο σκύλων, η κοινωνικοποίησή τους η εκπαίδευσή τους και η εξασφάλιση υιοθεσίας σε κατάλληλες οικογένειες. Συνεργάζονται με πάρα πολλούς ανάλογους φορείς σε όλη την Ευρώπη, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, αναπαράγουν εκπαιδευμένο προσωπικό και ζωοφύλακες, έναν νέο θεσμό που ο υπογραφόμενος εμπνεύστηκα και στήριξα ώστε να γίνει ιταλικός νόμος.
    Δεν αρκεί να ιδρυθούν κλουβιά για σκυλιά με μισθωτούς δημοτικούς υπαλλήλους όπως αναπαράγεται ακόμα στην ελληνική επικράτεια! Απαιτείται η εισαγωγή στην Ελλάδα βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, τεχνογνωσίας και χρηματοδοτήσεων ώστε να δούμε ποιοτικά αποτελέσματα. Αλλιώς θα επιμένουμε να οραματιζόμαστε Μουτζούρηδες για ταχυμεταφορές καρβουνιάρηδων τρένων, περασμένων αιώνων όπως στο Πειραϊκό λιμάνι, όταν ο αναπτυγμένος κόσμος ταξιδεύει στο διάστημα!
    http://www.prefettura.it/reggiocalabria/contenuti/Guardia_particolare_giurata_volontaria_zoofila-10561887.htm

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis