Στην εποχή του κορωνοϊού που όλα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και με το λοκντάουν να παραμένει στο τραπέζι- ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση-, ο Δρ. Γιώργος Παππάς και ο Δρ. Μανόλης Γουάλλες παρουσίασαν έναν οδηγό… επιβίωσης της δια ζώσης λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Η εξ’ αποστάσεως λειτουργία ήταν και είναι ένα μέτρο ανάγκης αλλά σίγουρα δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
«Εάν πραγματικά επιθυμούμε τον Οκτώβριο να επιτύχουμε δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων, και αυτή να έχει σοβαρές πιθανότητες να κρατήσει όλο το έτος και όχι για λίγες μόνο εβδομάδες και στη συνέχεια να κλείσουν ξανά, τότε χρειάζεται ήδη από σήμερα να ξεκινήσουν οι ανάλογες προετοιμασίες. Παρουσιάζουμε εδώ έναν οδηγό για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Δεν επιθυμούμε τη συμφωνία με όλα όσα γράφουμε, αυτό που επιδιώκουμε είναι η ταχεία έναρξη της συζήτησης, κι ακόμη περισσότερο των πράξεων, όσο ακόμα προλαβαίνουμε.
Το ότι μπαίνουμε στο Φθινόπωρο με την πανδημία να τρέχει είναι μια θλιβερή ιστορία, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχουν μακρόπνοοι σχεδιασμοί αναχαίτισής της. Οπότε καλό είναι να μάθουμε να την σταματάμε στον χώρο μας, τον κύκλο μας, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Τα Πανεπιστήμια είναι ένας ζωτικός χώρος που πρέπει να λειτουργήσει σε πείσμα της πανδημίας, ακόμη καλύτερα ενάντια στην πανδημία. Αλλά θέλει προεργασία, για να μην γίνουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα χώροι πολλαπλασιασμού του ιού και να μην αναγκαστούν να οδηγηθούν σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας.
Παρουσιάζουμε σήμερα έναν Οδηγό για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Ένα αναλυτικό πλάνο που βασίζεται στα τρέχοντα δεδομένα, περιέχει λεπτομέρειες πρακτικές και διαδικαστικές, και στοχεύει στο να ολοκληρωθεί δια ζώσης η ακαδημαϊκή χρονιά, ανεξάρτητα από τις εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει ακόμη η πανδημία.
Περιληπτικά, προϋποθέτει:
- Την λειτουργία του κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος ως ενιαίου, “κλειστού” χώρου ή τουλάχιστον την εξασφάλιση της “ασφαλούς εισόδου”: κάρτα διαπίστευσης, αντίστοιχη ελεγχόμενη πρόσβαση σε επιμέρους κλειστούς χώρους.
- Την πρόνοια για ασφαλές εσωτερικό περιβάλλον: στις διδακτικές αίθουσες (με προϋποθέσεις ατομικής προστασίας, με ομάδες φοίτησης συγκεκριμένης σύνθεσης και πολλαπλές παραδόσεις, με προσδιορισμό της χωρητικότητας ασφαλούς λειτουργίας και την εξασφάλιση του κατάλληλου αερισμού), στα εργαστήρια, τις βιβλιοθήκες, τους χώρους σίτισης, τις φοιτητικές εστίες, με όλες τις ιδιαιτερότητες μετάδοσης και ιχνηλάτησης τυχόν θετικών.
- Την προαγωγή του εμβολιασμού, ως επιστημονικό δεδομένο και ως δημόσιο και ατομικό αγαθό. Κάθε ίδρυμα που υπηρετεί την γνώση οφείλει να εφαρμόζει αυτή στον χώρο της, να την προάγει στην κοινότητα/τον συναφή αστικό ιστό και να φροντίζει να μην περιέχει στους κόλπους της εστίες παραπληροφόρησης.
- Την προαγωγή ενός συστήματος διαγνωστικού ελέγχου και εσωτερικής ιχνηλάτησης, την δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης όσων μελών της κοινότητας πρέπει να απομονωθούν και την παρακολούθηση των πανδημικών ροών και μέσω των λυμάτων των δομών κάθε ιδρύματος.
- Την κινητοποίηση όλου του σχετιζόμενου επιστημονικού προσωπικού, σε αλληλεπίδραση, την ανάπτυξη ενός ευέλικτου εσωτερικού θεσμικού πλαισίου, και την αυτοματοποίηση της ροής της πληροφορίας για την πανδημία.
- Τον σταδιακό χρονισμό επανέναρξης της δια ζώσης λειτουργίας.
Ο Οδηγός δεν μπορεί να είναι πλήρης, και δεδομένα κάποιες παράμετροι μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση ή απορίες. Είναι, νομίζουμε, ένας εφικτός οδηγός. Άλλον που να υπάρχει, δεν γνωρίζουμε. Είναι, ελπίζουμε, και μια βάση για περαιτέρω συζήτηση και βελτιώσεις, και μια κίνηση ενάντια στην εθελοτυφλία για τις απαιτήσεις της πανδημίας από την ζωή μας.
Ο οδηγός έχει προωθηθεί και συνεχίζει να προωθείται σε κάθε σχετική δημόσια αρχή. Δεν επιθυμούμε τη συμφωνία με όλα όσα γράφουμε, αυτό που επιδιώκουμε είναι η ταχεία έναρξη της συζήτησης, κι ακόμη περισσότερο των πράξεων, όσο ακόμα προλαβαίνουμε».
Το πλήρες, τρέχον, κείμενο του οδηγού, είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο: http://gav.uop.gr/docs/safe-university/safe-university.pdf
Στο σύνδεσμο: http://gav.uop.gr/docs/safe-university/ θα αναρτώνται επικαιροποιήσεις του σχεδίου.
Οι συντάκτες
Ο οδηγός έχει αναπτυχθεί από το Δρ. Γιώργο Παππά και το Δρ. Μανόλη Γουάλλες, καθένας από τους οποίους έχει συνεισφέρει με τις δικές του γνώσεις και δεξιότητες.
Ο Γιώργος Παππάς είναι παθολόγος, απόφοιτος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα, στο ιδιωτικό του ιατρείο. Το επιστημονικό του έργο εστιάζει στις ζωονόσους και την ετοιμότητα απέναντι σε προκλητές και φυσικές επιδημίες. Μέρος του επιστημονικού συγγραφικού του έργου συνοψίζεται εδώ: https://scholar.google.gr/citations?user=kn7QfjkAAAAJ&hl=en.
Έχει χρηματίσει επικεφαλής του Zoonoses WG της International Society of Antimicrobial Chemotherapy. Δραστηριοποιείται ως σύμβουλος ποικίλων αντίστοιχων διεθνών οργανισμών σε θέματα ζωονόσων, επιδημικών μοντέλων και ετοιμότητας για επεισόδια βιοτρομοκρατίας. Έχει χρηματίσει υπεύθυνος έκδοσης κορυφαίων επιστημονικών Ευρωπαϊκών εντύπων στον χώρο των λοιμώξεων όπως το Clinical Microbiology and Infection και σήμερα είναι ένας εκ των associate editors του PLoS Neglected Tropical Diseases.
Ο Μανόλης Γουάλλες είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτισμικής και Εκπαιδευτικής Πληροφορικής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η δράση του εστιάζει στην αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η επιστήμη για την υποστήριξη των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διαχειριστής της πρωτοβουλίας Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην προσωπική του σελίδα: http://gav.uop.gr/wallace/.