home design 800Χ400

Μαλτέζος για αδέσποτα: Δώσαμε αρκετό χρόνο για να φτιάξουν οι Δήμοι καταφύγια

Γιατί κλείνουν οι τρεις χώροι ιδιωτών στο Δήμο Ναυπλιέων και τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι της Αργολίδας για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων.

Το μπαλάκι στους δήμους ρίχνει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εξηγώντας παράλληλα το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. «Ο χρόνος που δόθηκε με τις αποφάσεις που εκδώσαμε είναι υπεραρκετός για να φτιάξουν οι Δήμοι καταφύγια και να υποβάλουν το φάκελο για αδειοδότηση», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Είχε προηγηθεί απόφαση της Περιφέρειακής Ενότητας Αργολίδας σύμφωνα με την οποία κλείνουν τρεις μη αδειοδοτημένες δομές ιδιωτών σε Αγία Τριάδα, Πυργιώτικα και Άγιο Ανδριανό οι οποίες αριθμούν αυτή τη στιγμή 109 φιλοξενούμενα σκυλιά. Αν σε διάστημα πέντε μηνών ο Δήμος Ναυπλιέων δεν έχει έτοιμο δημοτικό καταφύγιο ή συνεργασία με κάποιο αδειοδοτημένο ενδιαίτημα, τότε όλα αυτά τα ζώα στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Αυτή τη στιγμή να σημειωθεί πως ο Δήμος Ναυπλιέων που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη φροντίδα των αδέσποτων, δεν διαθέτει δικό του καταφύγιο, ούτε συνεργάζεται με κάποιον ιδιώτη που να διαθέτει αδειοδοτημένη δομή. Τα σχέδια για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου σε χώρο του Δήμου Επιδαύρου, όπου θα φιλοξενούνται τα αδέσποτα και των δύο δήμων, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει.

Από την πλευρά του ο εθελοντής φιλόζωος Στέλιος Κυριακού, πρόεδρος του φιλοζωικού Συλλόγου Ναυπλίου «Οι Αδέσποτοι», έχει δηλώσει πως θα καταφύγει στη δικαιοσύνη διότι ο χώρος στον οποίο φιλοξενεί περί τα 87 σκυλιά είναι το σπίτι του και όχι κάποιο καταφύγιο, όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Μαλτέζος: Πρέπει οι δήμοι να φτιάξουν καταφύγια

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων:

«Η αρμοδιότητα της περισυλλογής και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ασκείται αποκλειστικά από τους Δήμους και τους συνδέσμους Δήμων. Ωστόσο, είναι δυνατό η αρμοδιότητα αυτή να ασκείται και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία για τον σκοπό αυτό με τον αρμόδιο Δήμο” Ν. 4039/2012.

Κανένα φιλοζωικό σωματείο ή ιδιώτης δεν μπορεί να ασκεί περισυλλογή σκύλων ή διαχείριση αδέσποτων εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία με το Δήμο.

Οι ιδιωτικοί χώροι τους οποίους έλεγξαν οι υπηρεσίες μας έχουν χαρακτηριστικά καταφυγίου ζώων συντροφιάς, δεν έχουν όμως αδειοδοτηθεί ως ενδιαιτήματα ώστε να μπορούν νομίμως να φιλοξενούν αδέσποτα σκυλιά, για τα οποία απαιτείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 (ΦΕΚ Α’ 163) και το Π.Δ. 463/1978 και την οποία δε θα μπορούσαν να πάρουν όχι μόνο για λόγους τυπικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, καθώς δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Ο χρόνος που δόθηκε με τις αποφάσεις που εκδώσαμε είναι υπεραρκετός για να φτιάξουν οι Δήμοι καταφύγια (ενδιαιτήματα ζώων) και να υποβάλουν το φάκελο για αδειοδότηση.

Η μόνη νόμιμη λύση στο πρόβλημα επομένως είναι η απομάκρυνση των ήδη διαμενόντων στο χώρο ζώων, υπό την εποπτεία των αντιστοίχων Δήμων με την εφαρμογή του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012 και των γνωμοδοτήσεων του ΝΣΚ με αριθμούς 130/2013 και 200/2018, ούτως ώστε να αποκατασταθεί:

α) η διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης των ζώων,
β) η ιχνηλασιμότητα καθ΄όλη τη διαδρομή της ζωής τους και
γ) η ανά πάσα στιγμή δυνατότητα πρόσβασης των αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών στον έλεγχο των ζώων αυτών, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ζωοανθρωπονόσους (Λύσσα – Λεϊσμανίαση – Εχινόκοκκος κλπ).

Μετά την απομάκρυνση και του τελευταίου ζώου, και αφού έχουν τηρηθεί αρχεία προορισμού για κάθε ζώο, θα ενημερωθεί η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της».

Σχόλια

Exit mobile version