home design 800x400

home design 1170Χ320

Κορωνο-χρέη: Ποιοι και πώς μπορούν να τα ρυθμίσουν

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν εκατομμύρια πολίτες
Στοιχεία - φωτιά: 1 στις 3 επιχειρήσεις της Αργολίδας φοροδιαφεύγουν

Διατηρούν την ανοδική πορεία τους τα κορονοχρέη για πολλούς πολίτες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να αναζητούν τον τρόπο που θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Μιλάμε για χρέη που οι φορολογούμενοι «απέκτησαν» μέσα στην περίοδο της πανδημίας και το υπουργείο Οικονομικών παρέχει ήδη πληθώρα επιλογών προκειμένου οι φορολογούμενοι να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που γέννησε η πανδημία.

Αναλυτικά οι λύσεις για την τακτοποίηση των οφειλών ανάλογα την περίπτωση είναι οι εξής:

1. Τι ισχύει για όσους δημιούργησαν οφειλές κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας;

Όσοι φορολογούμενοι πληγέντες από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληξαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 πήραν παράταση μέχρι το τέλος τους 2021. Επίσης έχουν το δικαίωμα τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών οφειλών είτε με 36 δόσεις άτοκα ή έως και 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

2. Τι θα γίνει με όσους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν οφειλές που έληξαν εντός της περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύουν αναστολές και παρατάσεις προθεσμιών;

Οι συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων, έχουν το δικαίωμα να εντάξουν τις οφειλές αυτές: στη ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τακτικά αναβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%. Επίσης, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας που βεβαιώθηκαν στην εφορία κ.λπ.).

Εφόσον οι φορολογούμενοι θεωρούνται πληγέντες τότε μπορούν και αυτοί να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε με 36 δόσεις άτοκα ή έως και 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

3. Τι ισχύει για όσους δημιούργησαν οφειλές κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ή άφησαν απλήρωτες τις δόσεις των ρυθμίσεων τους;

Όσοι φορολογούμενοι πληγέντες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληξαν κανονικά εντός της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, αυτές πήραν παράταση μέχρι το τέλος τους 2021. Επίσης, έχουν το δικαίωμα τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών οφειλών είτε με 36 δόσεις άτοκα ή έως και 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

4. Τι ισχύει με τις οφειλές του εκκαθαριστικού της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες δημιουργήθηκαν έως και τον Ιούλιο του 2021;

Εφόσον οι οφειλέτες θεωρούνται πληγέντες από την πανδημία και ο ΚΑΔ τους αναγράφεται στη διευρυμένη λίστα του Απριλίου 2020, τότε είτε με 36 δόσεις άτοκα ή έως και 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

5. Τι μπορούν να κάνουν τώρα όσοι δεν πλήρωσαν κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2020 μηνιαίες δόσεις παλαιών ρυθμίσεών τους (100 δόσεων, 120 δόσεων, παλαιών παγίων ρυθμίσεων 12 ή 24 δόσεων);

Όσοι την περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο 2021, έχασαν τις ρυθμίσεις τους, όπως αυτή των 100 ή των 120 δόσεων, θα μπορούν να τις αναβιώνουν με όλα τα ευεργετήματα και χωρίς προσαυξήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις. Για την αναβίωση της ρύθμισης αρκεί απλά να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου. Όσες δόσεις το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis