home design 800Χ400

Καιρός: Έρχεται νέος τετραήμερος καύσωνας από Δευτέρα – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα είχαμε να το δούμε από το καλοκαίρι του 2007 – Στα ύψη για την εποχή η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ένα νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, όπως αποκάλυψε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Ο υδράργυρος θα μείνει στα ύψη για περίπου 4 ημέρες, από τη Δευτέρα, τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη.

Ο Αύγουστος προβλέπεται ότι θα είναι ένας ζεστός μήνας, με την αποτίμηση να γίνεται στο τέλος του μήνα, μία ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κύριο Λαγουβάρδο.

Δύο μεγάλης διάρκειας καύσωνες

Φέτος σημειώθηκαν δύο μεγάλοι καύσωνες, ενώ τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα το είδαμε το καλοκαίρι του 2007.

«Η εικόνα που έχουμε από το φετινό καλοκαίρι ίσως θα μας βοηθήσει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Καθώς ο νέος καύσωνας θα πλήξει τη χώρα, ιδιαίτερη σημασία έχουν όχι μόνο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει, αλλά και η μεγάλη διάρκειά του, καθώς και το γεγονός ότι ένας ακόμη έντονος και πολυήμερος καύσωνας μέσα στο ίδιο καλοκαίρι.

Πρόκειται για φαινόμενο σπάνιο παλαιότερα, που εμφανίζεται πιο συχνά τις τελευταίες δεκαετίες, τις δεκαετίες που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής τροποποιεί το περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η προοπτική διεύρυνσης των ημερών με καύσωνα στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παλαιότερες μελέτες, οι οποίες επιβεβαιώνονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Στη μεγάλη έρευνα του Αστεροσκοπείου για λογαριασμό του WWF Ελλάς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής την περίοδο 2020-2050 σημειωνόταν πως οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται σε θερμοκρασίες καύσωνα έως και 20 περισσότερες ημέρες το έτος.

Επίσης, σε αρκετές τουριστικές περιοχές (όπως η Ρόδος και τα Χανιά) υπήρχε η εκτίμηση πως οι ημέρες καύσωνα θα αυξηθούν από 5 έως και 15, ενώ θα πυκνώσουν και οι νύχτες που η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τη δυσφορία.

Η απειλή για την υγεία είναι μεγάλη

Οι συχνότεροι, εντονότεροι και παρατεταμένοι καύσωνες έχουν σοβαρές άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία (ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα), ενώ υποσκάπτουν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό. Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέδειξε πως αυξάνονται μέσα στο έτος οι ημέρες και οι νύχτες που υπάρχει θερμικό στρες, ενώ η κατάσταση προβλέπεται να γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνότητα εμφάνισης έντονου θερμικού στρες είναι στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά, σε σχέση με τις δεκαετίες πριν από το 1990. Βεβαίως αυτό έχει να κάνει και με την τσιμεντοποίηση, την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, την έλλειψη ελεύθερων και πράσινων χώρων.

Το 1987 εμφανίστηκε στην Αθήνα ο πιο φονικός καύσωνας, προκαλώντας τον θάνατο πλήθους ηλικιωμένων κυρίως ατόμων. Ηταν μια αιφνιδιαστική εισβολή, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες ελλείψει κλιματισμού, αλλά και φροντίδας από την πολιτεία και τις οικογένειες, που δεν γνώριζαν τους μεγάλους κινδύνους της υπερβολικής ζέστης. Και σήμερα όμως η απειλή για την υγεία από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι μεγάλη.

«Βράζει» η επιφάνεια της θάλασσας

Στο μεταξύ, μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών και απουσία ισχυρών ανέμων στα πελάγη, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας φτάνει και τοπικά ξεπερνά τους 30°C.

Ειδικότερα, στο Βόρειο Αιγαίο η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κυμαίνεται από 2 έως 4°C υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2018, με δορυφορικές μετρήσεις να δείχνουν απόλυτες τιμές 29-30°C.

Παρόμοιες τιμές θερμοκρασίας παρατηρούνται, σύμφωνα με το meteo.gr, ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους και νοτίως της Ρόδου, όπως δείχνει ο Χάρτης 1.

Χάρτης: meteo.gr

Ο Χάρτης 2 δείχνει την απόκλιση των τιμών του Χάρτη 1 από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2018, στον οποίο διακρίνονται οι υψηλές θετικές αποκλίσεις στο Βόρειο Αιγαίο. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη οι τιμές της θερμοκρασίας κυμαίνονται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Χάρτης: meteo.gr

Σχόλια

Exit mobile version