home design 800x400

home design 1170Χ320

Δρέπανο: Ο αρχαιολογικός χώρος που έγινε σκουπιδότοπος, η μήνυση που έμεινε στο συρτάρι και το έγγραφο

Οι ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας για να απομακρυνθούν τα μπάζα από τη θέση «Νησί».

Μία παράνομη χωματερή και μάλιστα μέσα σε αρχαιολογκικό χώρο, έχει δημιουργηθεί στο Δρέπανο. Εδώ και πολύ καιρό ρίχνονται σκουπίδια στο σημείο αυτό και φυσικά υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, κάτι που άλλωστε είχε συμβεί πριν από λίγο καιρό. Για το θέμα που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ έδωσε απάντηση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας στην οποία ανήκει ο χώρος, αναφερόμενη στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και στη μηνυτήρια αναφορά που έχει υποβληθεί από το 2017.

Όπως αναφέρει Αναπληρωτής Προϊστάμενος της ΕΦΑ Αργολίδας, αρχαιολόγος Γεώργιος Τσεκές:

“Η θέση «Νησί» Δρεπάνου αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, δεδομένου ότι κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687-1715) χρησίμευσε ως ναύσταθμος και χώρος ανεφοδιασμού του στόλου των πολεμικών πλοίων του Μοροζίνι. Λείψανα των νεωρίων σώζονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χερσονήσου, ενώ στα ανατολικά του σύγχρονου ναϊδρίου του αγίου Σπυρίδωνα είναι ορατά τα θεμέλια ημικυκλικής αψίδας μεγαλύτερης εκκλησίας που χρονολογείται στη μεσαιωνική περίοδο. Λείψανα βυζαντινής περιόδου έχουν αναφερθεί σε διάφορες θέσεις του «Νησιού», τα οποία σήμερα είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της πυκνής βλάστησης. Σε μικρή νησίδα εντός της λιμνοθάλασσας σώζεται η θεμελίωση μικρής «βίγλας».

Οι ανάγκες για την συντήρηση, τον ανεφοδιασμό και τον ελλιμενισμό του πολυάριθμου στόλου της «αρμάδας του Μοριά», στις αρχές του 18ου αιώνα, καθώς και η στρατηγική θέση του κλειστού όρμου που βρισκόταν πολύ κοντά στο Ναύπλιο, οδήγησαν στην κατασκευή σημαντικών υποδομών από τους Ενετούς. Τότε ιδρύθηκε και το μικρό φρούριο στην είσοδο του όρμου, το οποίο διαθέτει ισχυρό τείχος με κανονιοθυρίδες και μεγάλων διαστάσεων υδατοδεξαμενή (κινστέρνα).

Τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί συσσώρευση μπαζών και απορριμμάτων στο βορειοδυτικό άκρο της χερσονήσου, στα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της δημόσιας δασικής έκτασης «Νησί». Μετά από από σχετικό δημοσίευμα και άμεση αυτοψία υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας, η Εφορεία υπέβαλε την αρ. πρωτ. Φ1/31/1081/24.2.2017 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η Υπηρεσία μας στη συνέχεια απέστειλε το με αρ. πρωτ. Φ1/31/3794/22.5.2017 έγγραφο της προς το δήμο Ναυπλιέων ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων από τη θέση Νησί. Με το αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΓ/ΤΠΚΑΜ/410268/288109/813/1144/31.7.2020 έγγραφο της Υπηρεσίας μας προς τη Δ/νση Καθαριότητας Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Ναυπλιέων ζητήθηκε η αποκατάσταση του χώρου με την επίβλεψη αρχαιοφυλάκων, ενώ με το ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΓ/ΤΒΜΑΜ/424214/298287/8129/330/12.8.2020 έγγραφό της, η Υπηρεσία μας ενημέρωσε σχετικά και τη Δ/νση Δασών Αργολίδας.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι με το αριθμ. πρωτ. 321400/16.7.2021 έγγραφό της, η Υπηρεσία μας ενέκρινε την 15/2021 ομόφωνη Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Δρεπάνου για τον καθαρισμό (απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών) και ευπρεπισμό του χώρου από τους αρμόδιους φορείς, στους οποίους η Υπηρεσία μας έχει γνωστοποιήσει το ζήτημα με τα ανωτέρω αναφερόμενα σχετικά έγγραφα».

Σχόλια