home design 800x400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: Η Death Valley της Ελλάδας, λέει ο Καλλιάνος

Ένα ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο παρατεταμένου καύσωνα ζούμε αυτές τις μέρες.

Σκηνές από το μέλλον ενός πλανήτη παραδομένου στην κλιματική αλλαγή, θα βιώσουν οι κάτοικοι της χώρας αυτές τις ημέρες. Ενα ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο παρατεταμένου καύσωνα, που ξυπνά μνήμες του 1987, εξελίσσεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κατά τόπους ακόμη και στους 45°C, οι ελάχιστες τιμές δεν θα πέφτουν κάτω από τους 27°C – ακόμη και σε μη αστικές περιοχές – ενώ η κορύφωση της ζέστης προβλέπεται να ξεκινήσει την Κυριακή και να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μέρες.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο από αυτά που οι επιστήμονες ανέμεναν ότι θα εκδηλώνονταν στη Νότια Ευρώπη μερικές δεκαετίες αργότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτό το πνεύμα ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος δίνει τις προβλέψεις του τονίζοντας πώς: «Ο καύσωνας αυτός πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών.

Αναφερόμενος ειδικά στην Αργολίδα και τον αργολικό κάμπο συγκεκριμένα τον κατατάσσει στις περιοχές “Death Valley” της Ελλάδας για την ερχόμενη εβδομάδα αφού εκεί ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο. Μαζί με τον Αργολικό Κάμπο, Άργος, Ναύπλιο και περίχωρα, ο διακεκριμένος μετεωρολόγος στην κεκαυμένη ζώνη περιλαμβάνει κι άλλες περιοχές της Πελοποννήσου: Την ευρύτερη περιοχή του Ισθμού, την ευρύτερη περιοχή του Πύργου Ηλείας, την πεδινή Μεσσηνία βόρεια της Καλαμάτας καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Καλλιάνου: 

«Χωρίς αμφιβολία, ο καύσωνας που διανύουμε εδώ και ήδη 3 ημέρες (ξεκινώντας από τα δυτικά) φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών !
Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όσο και η διάρκεια του, σίγουρα, τον καθιστούν ακραίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιουλίου (αρχικά επηρεάζοντας με 40-41°C τις δυτικές περιοχές της χώρας) και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί έως και τουλάχιστον τις 8 Αυγούστου, πιθανότατα και παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν πιθανό 12ήμερο καύσωνα ο οποίος θα μείνει λογικά στην ιστορία.

ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μπορεί να είναι πολλές οι περιοχές της χώρας που τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, όμως τα ακόμη δυσκολότερα θα έρθουν από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα γενικευτούν πια οι ακραίες θερμοκρασίες και τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 43-44°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας. Πιθανότατα να δούμε σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 45-46°C.

ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟΣ

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 34-35°C και βγάλετε το χέρι σας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ο αέρας αρχίζει και ζεσταίνει. Και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο ζεστός είναι ο αέρας. Στους 40°C ο αέρας είναι πια πολύ ζεστός. Φανταστείτε λοιπόν ποια θα είναι η αίσθηση της ζέστης στο χέρι σας όταν η θερμοκρασία υπό σκιά πλησιάζει τους 43-44°C. Άρα στον ήλιο και όχι σε μετεωρολογικό κλωβό, η θερμοκρασία θα αγγίζει τουλάχιστον τους 50°C και επομένως ο αέρας πραγματικά θα καίει.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 41°C

Η επόμενη εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της Αττικής και φυσικά όχι μόνο. θα σας δώσω ενδεικτικά (με ίσως μια μικρή απόκλιση) τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική τις επόμενες ημέρες :

Παρασκευή : 41-42°C
Σάββατο : 41-42°C
Κυριακή : 40-41°C
Δευτέρα : 43-44°C
Τρίτη : 42-43°C
Τετάρτη : 42-43°C

και ίσως έπεται και συνέχεια με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες…

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “Death Valley” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος “χτυπάει κόκκινο” είναι οι ακόλουθες :

– Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
– Θεσσαλικός κάμπος
– Πεδινή Φθιώτιδα – Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
– Νότιο τμήμα Ηπείρου – Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
– Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) – Πέριξ του Αγρινίου
– Κωπαΐδα Βοιωτίας – Ευρύτερη περιοχή Θήβας
– Κεντρική Εύβοια – Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
– Πεδιάδα Ηλείας – Ευρύτερη περιοχή Πύργου
– Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
– Λακωνικός κάμπος – Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
– Αργολικός κάμπος – Άργος, Ναύπλιο
– Δυτική Αττική
– ΒΑ Κορινθία – Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
– Ανατολική Ρόδος
– Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

ΥΓ : Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας»

Σχόλια