Με τις ψήφους της ΝΔ δηλαδή «158» «ναι» και στα δύο άρθρα του νομοσχεδίου που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψηφίστηκε ο Νόμος για το Νέο Σχολείο. Η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής και στα άρθρα (56, 185) για την αξιολόγηση.
«Συγκρούονται δύο κόσμοι σήμερα. Ο κόσμος τής κυβέρνησης, που κατέθεσε το νομοσχέδιο για την παιδεία, την αυτονομία και την ελευθερία του σχολείου και των εκπαιδευτικών, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε τροπολογίες με τις οποίες ζητά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων και την σύνδεση τους με την χρηματοδότηση», επεσήμανε νωρίτερα η Νίκη Κεραμέως, ολοκληρώνοντας έτσι την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.
«Έχετε εξαπολύσει εναντίον μου έναν λυσσαλέο πόλεμο. Οργανώσατε το διαδικτυακό ψήφισμα ζητώντας την παραίτηση μου. Μην ισχυρίζεστε ότι είναι μια κίνηση χωρίς κομματική καθοδήγηση. Όλα τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ στέλνουν μέιλ που λένε πάτα εδώ για να επικυρώσεις την υπογραφή σου. Και στο δικό μου μέιλ έφτασε ένα τέτοιο. Μην καρφώνεστε τόσο. Τουλάχιστον κρατήστε τα προσχήματα και πέστε ότι η βούληση σας είναι να καταργηθεί η ΕΒΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο “Νέο Σχολείο” την περασμένη εβδομάδα, τo Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του έδωσε λεπτομέρειες για το νέο νομοσχέδιο με την ονομασία «Αναβάθμιση του Σχολείου και την Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών».1) Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου για την Αναβάθμιση του Σχολείου και την Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών:
Ελευθερία – Αυτονομία σχολείου:
- Ελεύθερη επιλογή βιβλίου στα σχολεία (πολλαπλό βιβλίο) – « Περνάμε από τη μηχανιστική εκμάθηση στην κριτική ανάλυση και σκέψη»
- Αυτονομία ως προς τη μορφή των 4μηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης- «Απελευθερώνουμε τη δημιουργική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών μας»
- Ενισχύουμε το ρόλο των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης (ενδοσχολικοί συντονιστές, μέντορες, υπεύθυνοι οργάνωσης και συντονισμού μαθητείας στα ΕΝΕΕΓΥΛ) – Επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας και τους ενισχύουμε
- Εγκρίσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών από το ίδιο το σχολείο – Εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς μας – Αποκεντρώνουμε το σύστημα
- Ελληνική PISA: Αποτίμηση αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος σε μαθητές Στ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου – Δημιουργούμε ένα νέο, ανεξάρτητο εργαλείο για την αποτύπωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και τη διαρκή του αναβάθμιση
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και στελεχών:
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και έμφαση στην επιμόρφωση – Ενδυναμώνουμε τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό τη συνεχή τους βελτίωση
- Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των στελεχών εκπαίδευσης – Αξιολογούμε την ποιότητα της διοίκησης
Εκκλησιαστική Εκπαίδευση:
Κληρικοί Δημοσίου μόνο με πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών ή από ΑΕΙ – Αναβαθμίζουμε το επίπεδο εκπαίδευσης των κληρικών
Συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2 – Καλύτερες προοπτικές για τους νέους μας, εξορθολογισμός Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.
2) Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου;
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου για τα παιδιά μας, που εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, και η απελευθέρωση του δυναμικού των εκπαιδευτικών μας, σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας, διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας. Η πρότασή μας αποτελείται από 3 αλληλένδετους πυλώνες:
- Την ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.
- Τη θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών ως μηχανισμού βελτίωσης και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών.
- Την ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης ως κρίσιμων πυλώνων για την αποτελεσματική παιδαγωγική υποστήριξη του αυτόνομου σχολείου.