Οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ήταν πάντα δελεαστικές για τουρίστες που ήθελαν να περνούν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας. Πόσο μάλλον τώρα, που η πανδημία δημιουργεί την ανάγκη για επιλογές που προσφέρουν ασφάλεια. Το Reporter Magazine σε συνεργασία με το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates και τον πρόεδρό του, Θεμιστοκλή Μπάκα, παρουσιάζει μία έρευνα για την «ανθρωπογεωγραφία» των αγοραστών εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, τις περιοχές που προτιμούν και τα ποσά που επενδύουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Πολυχρονόπουλου, σε ότι αφορά την Πελοπόννησο, ομογενείς αγοράζουν μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια σε Λουτράκι, Κιάτο, Βραχάτι. Για αγορά γκαρσονιέρας η τιμή είναι 30.000-35.000 ευρώ. Επίσης, επενδύουν στη Λακωνία, σε γη, ξενοδοχεία και πρωτογενή τομέα (ελαιοτριβεία).
Έντονη παρουσία έχουν Γερμανοί και Ιταλοί σε Μάνη και Ελαφόνησο. Μονεμβασιά «ψηφίζουν» Ελβετοί, Βέλγοι και Γάλλοι. Απ’ τα 78 σπίτια αλλοδαπών στην περιοχή, τα 55 έχουν εγγραφεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ομογενείς από ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά με καταγωγή από Αρκαδία επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για ακίνητα σε Δημητσάνα-Λεβίδι.
Στην Αργολίδα, οι αγοραστές προέρχονται κυρίως απ’ τη Δυτική Ευρώπη, ενώ έντονη είναι η παρουσία Ολλανδών στην Επίδαυρο. Ενδιαφέρον παρατηρείται στο Ναύπλιο όπου οι τιμές των νεόδμητων ανέρχονται στα 1.500 ευρώ/τ.μ. Στην παλιά πόλη ξεκινούν από 2.000 ευρώ/τμ. Πολύ υψηλές οι τιμές στο Πόρτο Χέλι με αγοραστές απ’ όλο τον κόσμο. Βίλες με 4-5 υπνοδωμάτια φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ.
Στη Μεσσηνία, λόγω Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα αυξάνεται, με ομογενείς από ΗΠΑ-Καναδά να διαθέτουν 250.000-300.000 ευρώ για 4 παραθαλάσσια στρέμματα.
Στην Καλαμάτα, παραλιακό διαμέρισμα πωλείται 200.000 ευρώ, ενώ τα σπίτια 20ετίας από 900 ευρώ/τμ. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στο Νομό Ηλείας, κυρίως σε Κουρούτα και Κυλλήνη.