Την Δευτέρα 19 Ιουλίου στης 9 το βράδυ στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο θα παιχτεί το αθάνατο αριστούργημα του νεοέλληνα συγγραφέα Ζαχαρία Παπαντωνίου, που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων μαθητών , χάρη στη ζωντανή του γλώσσα και στην απλή αφήγηση, «Τα Ψηλά Βουνά», μία παράσταση ύμνος για τα 100 χρόνια του αναγνωστικού στα σχολεία.
Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή , πλαισιωμένη από παλιούς και νέους έμπειρους επαγγελματίες ηθοποιούς με προσεγμένα σκηνικά – κοστούμια και πλούσια μουσικά ακούσματα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και από έργα μεγάλων ελλήνων μουσουργών. Η παράσταση κινείται μέσα σ΄ ένα ευχάριστο διαδραστικό κλίμα επικοινωνίας με τους θεατές κυρίως λόγω της συμμετοχής της αφηγήτριας (εκπαιδευτικού), που υποδύεται το ρόλο της ‘’δασκάλας’’, αλλά και των ηθοποιών που επικοινωνούν κι αυτοί με το κοινό. Η παράσταση κλείνει με παραδοσιακό τραγούδι και χορό,! Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκηνοθεσία της παράστασης, ανήκει στην κυρία Κωνσταντίνα Στεφανίδου και η χορογραφία (κινησιολογία – παραδοσιακοί χοροί), στον σπουδαίο χορογράφο Δημήτρη Ιβάνωφ. Παίζουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Γιαννόπουλος Πάνος Κατσούλης Νταμάνι Κατερίνα Ανδρέας Παπαδήμας Μάνος Πισίας Ερμιόνη Πολιτίδου Κωνσταντίνα Στεφανίδου Αλεξάνδρα Τσολακίδου στον ρόλο της δασκάλας η Εφη Χαντζούλη.
Λίγα λόγια για τα Ψηλά Βουνά
Τα Ψηλά Βουνά, είναι ένα έργο που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές μόνα τους (αλλά με την άδεια των γονιών τους ), στα βουνά της Ευρυτανίας. Με την παρότρυνση του δασκάλου τους ανεβαίνουν στο βουνό, μακριά από τις ανέσεις και την ασφάλεια του πατρικού σπιτιού. Οργανώνουν μια μικρή κοινότητα που ο καθένας έχει τις δικές του αρμοδιότητες και αυτός ακριβός ο καταμερισμός εργασίας, αποτελεί γι’ αυτά ένα πρώτο είδος ανάθεσης κοινωνικών ρόλων .Μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνουν τη ζωή του βουνού, τις συνήθειες των ανθρώπων και των ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και του μύθους. Το έργο εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη .Τα παιδιά μαθαίνουν να ξεπερνούν με θάρρος και ωριμότητα τις δυσκολίες της ζωής , μέσα από την συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση. Το επιπλέον γεγονός ότι γίνονται ‘’δάσκαλοι’’ για το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση, τους κάνει και συνειδητοποιούν την ανεκτίμητη άξια της μόρφωσης. Το ταξίδι και η παραμονή των παιδιών στα Ψηλά Βουνά, δεν είναι τίποτ΄ άλλο ,παρά μια διαδικασία μύησης στην ενήλικη ζωή και στην αυτογνωσία, απεκδύοντας την παιδική αφέλεια.
Τα Ψηλά Βουνά αποτελούν μια παράσταση νοσταλγίας και κοινωνιολογικού προβληματισμού, με βαθιά παιδαγωγική αξία, που αφήνει το στίγμα της με τα στοιχεία μίμησης και παντομίμας, με τα παραδοσιακά τραγούδια, με τη χρήση ντοπιολαλιάς, με τις λαϊκές ιστορίες, τους μύθους και τις παραδόσεις. Έτσι τα παιδιά αποκτούν μια βιωματική σχέση με την βουκολική ζωή στην φύση και τα απλά συναισθήματα, που βρίσκονται στον αντίποδα των πολύπλοκων σχέσεων που αναπτύσσονται στα αστικά κέντρα της νεύρωσης και τις αλλοτρίωσης.
…έγραψαν για τα Ψηλά Βουνά!΄΄ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ΄΄Κάθε βουνό και η υπογραφή του… Η υπογραφή των Ψηλών Βουνών είναι η υπογραφή ενός ελληνισμού που αντιστέκεται σε μια παρακμάζουσα Δύση, που απομακρύνεται όλο και σημαντικότερα από τον ανθρωπισμό και τη φύση.΄΄
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ΄΄Συγχαίρω το κράτος διότι μας έδωκεν έν μικρόν (μικρόν τάχα;) αριστούργημα.΄΄
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ: ΄΄Με τα Ψηλά Βουνά εισέρχεται εις το δηµοτικόν σχολείον η Ελλάς. Πόση ζωή, πόση ποίησις, πόση χάρη, κατοικεί εκεί µέσα ! Δεν ηξεύρω τι περισσότερο και τι ωραιότερο θα µπορούσε να επιθυμούσε κανείς ως αναγνωστικόν βιβλίον.”
ΒΛΑΣΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ Τα Ψηλά Βουνά αποτελούν την μεγάλη εκπαιδευτική μας επανάσταση. Δεν είναι μόνο παιδαγωγικό βιβλίο αλλά και λαογραφικό αριστούργημα».
Πληροφορίες κρατήσεις θέσεων 6995603843