home design 800x400

home design 1170Χ320

Ο κορωνοϊός “έφαγε” το μεγάλο πανηγύρι της Τεγέας

Εμποροπανήγυρη Τεγέας

Ματαιώνεται οριστικά και δεν θα γίνει εφέτος η πατροπαράδοτη εμποροπανήγυρη και η Πανπελοποννησιακή έκθεση που διεξάγονται τον Δεκαπενταύγουστο στην Παλιά Επισκοπή της Τεγέας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στην απόφασή του ο Τεγεατικός Σύνδεσμος λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για έναρξη του νέου κύματος της πανδημίας, και όπως τονίζει, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid19 και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, τους επισκέπτες, εμπόρους και συνεργάτες του αποφάσισε την ματαίωση της εμποροπανήγυρης και της έκθεσης του Δεκαπενταύγουστου.

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλιά Επισκοπή Τεγέας (παραμονή και ανήμερα) καθώς και οι λοιπές θρησκευτικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Το Πανηγύρι δεν θα γίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η προηγούμενη φορά που δεν είχε γίνει Πανηγύρι ήταν το 1940!

Εμποροπανήγυρη Τεγέας

Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία, που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Εμπορική πανήγυρη κάποιας μορφής διοργανωνόταν στην ευρύτερη περιοχή της Τεγέας ήδη κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σχετικές αναφορές υπάρχουν επίσης σε πολύ νεότερα κείμενα, της εποχής της επανάστασης του 1821 αλλά και των προεπαναστατικών χρόνων.

Όπως αναφέρει ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, με τη σημερινή του μορφή  το πανηγύρι της Τεγέας διοργανώνεται εδώ και 126 χρόνια στους ιδιόκτητους χώρους του, που ξεπερνούν τα 125 στρέμματα, στο μοναδικής ομορφιάς πάρκο του και γύρω από την Παναγία την Επισκοπιώτισσα. Το πρώτο πανηγύρι που διοργανώθηκε ήταν αυτό του Αυγούστου του 1883. Η οργάνωση ήταν υποτυπώδης. Οι πρώτοι πανηγυριστές, κυρίως πλανόδιοι έμποροι, εξέθεταν τα εμπορεύματα τους γύρω από το Ναό και τα πωλούσαν μετά τη Θεία Λειτουργία στους προσκυνητές.

Το πρώτο μέλημα του Συνδέσμου ήταν να εξασφαλίσει την επίσημη αναγνώριση του κράτους. Κι αφού έγινε αυτό με Π. Δ. της 1.10.1885, ο Σύνδεσμος στη συνέχεια φρόντισε για την οργάνωση των πανηγυρισμών. Έτσι, σε λίγα μόλις χρόνια το πανηγύρι της Τεγέας έγινε πολυήμερο και πανελλήνια γνωστό. Παράλληλα με το εμπορικό πανηγύρι λάμβανε χώρα και μεγάλη ζωοπανήγυρη, στη διάρκεια της οποίας χιλιάδες ήταν ο αριθμός των ζώων που αγοράζονταν και πωλούνταν. Ο θεσμός αυτός ατόνησε τα τελευταία χρόνια.

Το πανηγύρι της Τεγέας έχει καταφέρει να καταστεί ένα από τα πιο δημοφιλή και οργανωμένα θρησκευτικά-εμπορικά πανηγύρια της Ελλάδος με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες από όλα τα μέρη της Πελοποννήσου αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα το επισκέπτονται κάθε χρόνο, προκειμένου να προσκυνήσουν την Παναγία την Επισκοπιώτισσα, να κάνουν τις αγορές τους από τα υπαίθρια μαγαζιά και να ψυχαγωγηθούν στις λαϊκές ταβέρνες.

Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας

Στην καρδιά του πάρκου της Παλαιάς Επισκοπής, σε έναν ειδυλλιακό χώρο που σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια και συνορεύει με τα σπουδαιότερα μνημεία της τεγεατικής αρχαιότητας, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος διοργανώνει κάθε χρόνο, παράλληλα με τη φημισμένη εμποροπανήγυρη, την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας, την αρχαιότερη τοπική έκθεση της χώρας.

Η Έκθεση αυτή έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη πορεία πάνω από 40 χρόνια χρόνων στα τεγεατικά δρώμενα, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το έτος 1960 ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, οργάνωσε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αμιγώς αγροτικού πληθυσμού της περιοχής την πρώτη Γεωργοεκπαιδευτική Έκθεση της χώρας. Η έκθεση αυτή λειτούργησε με τη συγκεκριμένη μορφή για μια δεκαετία με λαμπρά αποτελέσματα.

Ήταν το 1970 η χρονιά που το κράτος, αναγνωρίζοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της σημασία, την προήγαγε σε Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Από τότε η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Χάρη στη νευραλγική της θέση –βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Πελοποννήσου- αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης του αγρότη της Τεγέας αλλά και της νότιας Ελλάδας γενικότερα με το βιομήχανο, το βιοτέχνη και τον έμπορο.

Μέσω αυτής οι εξελίξεις της γεωργικής τεχνολογίας και τα σύγχρονα μέσα μηχανικής καλλιέργειας της γης έφτασαν στην Τεγέα, προβλήθηκαν αποτελεσματικά στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και υιοθετήθηκαν από αυτόν, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων, προοδευτικών μεθόδων καλλιέργειας, την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής και τη βελτίωση των όρων ζωής των Τεγεατών.

Η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει καταξιωθεί ως θεσμός και έχει συντελέσει στη βελτίωση της παραγωγής και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Το στοίχημα για το διοργανωτή της τα τελευταία χρόνια ήταν να διατηρηθεί αυτή επίκαιρη, προσαρμοζόμενη στη ραγδαία μετεξέλιξη των παγκόσμιων δεδομένων και συνεπώς και της ελληνικής πραγματικότητας και αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες της τεγεατικής κοινωνίας. Και είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε.

Έτσι η Έκθεση, διατηρώντας τον παραδοσιακά γεωργικό προσανατολισμό της, εμπλουτίστηκε με θεματικές ενότητες που την καθιστούν επωφελή για τον κάτοικο της Τεγέας και ελκυστική για τον επισκέπτη. Για παράδειγμα, στο χώρο αυτό εκτίθενται πλέον, εκτός από τα συμβατικά προϊόντα της τεγεατικής γης, νέα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται και προτείνονται στους αγρότες της Τεγέας σύγχρονοι, εναλλακτικοί τρόποι ενασχόλησης με τη γεωργία.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προβολή των οποίων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν πρωταρχικούς σκοπούς της Έκθεσης. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται τέλος στον τομέα του πολιτισμού.

Επιφανή εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κερδοσκοπικά σωματεία και πλήθος άλλων πολιτιστικών φορέων δίνουν το «παρών» στην Έκθεση, παρουσιάζοντας το πολυσχιδές έργο τους.

Κι όλα αυτά εν μέσω μιας σειράς σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Τεγεατικός Σύνδεσμος στα πλαίσια της λειτουργίας της Έκθεσης, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis