home design 800Χ400

home design 1170x320

«10 χρόνια και μια μέρα»: Η Μαίρη Παναγιώτου μας ταξιδεύει στο Ναύπλιο του 1940

Στις αρχές του 2021 κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαίρης Παναγιώτου.

Η Μαίρη Παναγιώτου γεννήθηκε στην Άγναντη Φθιώτιδας αλλά είναι ερωτευμένη με το Ναύπλιο.

Πώς αλλιώς, αφού ο σύζυγός της, ο Μανόλης Κοζάκος είναι γέννημα της πόλης μας…

Και πώς αλλιώς, αφού η Μαίρη έχει πλεγμένη στο μυαλό της την Ιστορία με τον μύθο και την μυθική πολιτεία μας, την πολιτεία τ΄ Αναπλιού …

Μέσα από το πηγαίο ταλέντο της, λοιπόν, η Μαίρη Παναγιώτου δημιουργεί… δημιουργεί την (πραγματική μάλλον) ιστορία δυο νέων της εποχής των “δύσκολων” χρόνων της δεκαετίας του 1940 και την περιβάλλει με την αχλύ του μύθου…

Ιστορική μυθιστορία; Ίσως…

Αλλά με συνεπήρε το σκηνικό της πόλης που περιγράφονται “γεγονότα” – πραγματικά ή μυθοπλαστικά…

Το Παλαμήδι, ο Αγιοσπυρίδωνας (μου ξύπνησε ένα σωρό από τις παιδικές μου μνήμες, αφού εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα και σκίρτησα και γέλασα και έκλαψα)…

Υποψιάζομαι ότι η γραφίδα της Μαίρης αποτυπώνει κάποιες πραγματικές καταστάσεις κάποιων ανθρώπων που ζουν ακόμα ανάμεσά μας (μήπως ο Ποσειδώνας και η Αμυμώνη;)…

Μαίρη, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που περπάτησαν στα ίδια μονοπάτια, που ερωτεύτηκαν και έγιναν πολιτικά “όντα”, που φιλοσόφησαν και που έχουν να ανασύρουν θαμμένες εικόνες για να σου τις διηγηθούν…

Αν θέλεις, ψάξε και θα τους βρεις…

Μάλλον θα σου δώσουν το υλικό για το επόμενο ιστορικό σου μυθιστόρημα.

Δεν χρειάζεται να ευχηθώ “καλό ταξίδι”…

Το βιβλίο σου ΕΙΝΑΙ καλοτάξιδο. Όπως κι εσύ…

Θεοδόσης Σ. Σπαντιδέας
συμπορευτής και αναγνώστης σου
11 Ιουλίου 2021

Η υπόθεση του βιβλίου

Ναύπλιο, το αγαπημένο Ανάπλι του 1940, τότε που ο πόλεμος, η κατοχή και ο εμφύλιος κατακρεουργούσαν ανθρώπους και συναισθήματα. Δυο νέοι, η Μαρία και ο Κωστής, ωριμάζουν αιφνίδια και εκβιαστικά.

Ο έρωτας τους όμως ξεφυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνεις και διεκδικεί τον χρόνο του, για να ζυμωθεί και να φωλιάσει στις καρδιές. Εκεί, στις δρομόσκαλες, τις στολισμένες με βουκαμβίλιες, μεταξύ των σκοτωμών και των διχασμών, το πείσμα και η θέληση κυριαρχούν και συγκλονίζουν.

Στην Ελλάδα, μεταξύ 1940-1953, τότε που οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ραγδαίες και ο ρόλος της γυναίκας αποκτά άλλη διάσταση, αφού διεκδικείται πλέον το δικαίωμα ψήφου και το διαφορετικό ύφος στο ντύσιμό της, η σύγκρουση του συντηρητισμού και του φιλελευθερισμού αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής.

Μια ιστορία, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, λαμβάνει χώρα στο γραφικό Ναύπλιο, αποτυπώνοντας στον καμβά της το Παλαμήδι, τον Άγιο Σπυρίδωνα, που φέρει τη σφραγίδα της δολοφονίας του κυβερνήτη Καποδίστρια και των ονειρικών ψαροχωριών.

Ένα ιστορικό ανάγνωσμα που συνεπαίρνει, καθηλώνει και τροφοδοτεί με σκέψεις τον αναγνώστη για την εξέλιξη και αποτύπωση της ελληνικής Ιστορίας.

Σχόλια

banner Μπικάκης
newsletter banner anagnostis