home design 800Χ400

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Επαρχιακός Τύπος για το χαράτσι 2% του ΕΔΟΕΑΠ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προτίθεται να φτάσει ο Επαρχιακός Τύπος για το χαράτσι 2% που πληρώνουν τα μέλη στον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να είναι και οι ίδιοι ασφαλισμένοι.

Εντωμεταξύ, η απροθυμία του ΕΔΟΕΑΠ να βρει λύση κάνει τις ενώσεις Τύπου μπαλάκι και τούμπαλιν, μεταξύ του Ταμείου και της Κυβέρνησης, την ώρα που το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των ασφαλισμένων της επαρχίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αφού ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει γιατρούς.

Να σημειωθεί παράλληλα, ότι ελάχιστοι από τους εκδότες επαρχιακών εφημερίδων έχουν πέντε ασφαλισμένους ως εκ τούτου αποκλείονται από την υπαγωγή τους στον ΕΔΟΕΑΠ.

Εντωμεταξύ, η εβδομάδα αυτή πέρασε με πολλές συναντήσεις της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) με κυβερνητικούς παράγοντες τόσο για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ, όσο και για άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

Συναντήσεις στην Αθήνα με θεσμικούς παράγοντες για την προώθηση θεμάτων των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων, πραγματοποίησαν ο Γ. Γ. της ΕΙΕΤ Γιώργος Αμβροσίου και ο Β’ Αντιπρόεδρος Σπύρος Λάτσας.

Ακολουθεί ανακοίνωση της ΕΙΕΤ:

Συνάντηση στον ΕΔΟΕΑΠ

Η πρώτη συνάντηση έγινε την Δευτέρα 5 Ιουλίου στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ, όπου συζητήθηκαν τα καυτά θέματα που αφορούν την σχέση των μελών μας με το ταμείο, το 2%, τις οφειλές που έχουν προκύψει από το 2017 μέχρι σήμερα κ.λ.π.

Στη συνάντηση από πλευράς ΕΔΟΕΑΠ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Σταύρος Καπάκος, ο Γ.Γ. Δημήτρης Κουμπιάς, ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Θεοδωρακάκος και η οικονομική διευθύντρια Φωτεινή Περδίκη.

ΦΩΤΟ ΕΙΕΤ

Αρχικά, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ γνωστοποίησαν στα μέλη της Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τα μέλη μας για να γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μιας και είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε το χαράτσι του 2% χωρίς να είμαστε και οι ίδιοι ασφαλισμένοι.

Η απάντηση από πλευράς ΕΔΟΕΑΠ ειπώθηκε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα αυτό, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

Τόνισαν ακόμη ότι αν μια επιχείρηση έχει πέντε εργαζόμενους ασφαλισμένους, τότε δικαιούνται να ασφαλίσει έως και δύο ακόμη μέλη της διοίκησης αν είναι εταιρεία ή τον ίδιο τον εκδότη χωρίς την καταβολή επιπλέον εισφορών.

Στο σημείο αυτό καταστήσαμε σαφές ότι ελάχιστα μέλη μας που εκδίδουν εβδομαδιαίες εφημερίδες έχουν πέντε ασφαλισμένους ως εκ τούτου αποκλείονται από την υπαγωγή τους στον ΕΔΟΕΑΠ.

Η διοίκηση δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα, ενώ μας έγινε γνωστό ότι είναι πλέον κοντά στο να δέχονται και την μειωμένη ασφάλιση μιας και αυτή έχει εισχωρήσει στην αγορά σε μεγάλο βαθμό και το συναντούν καθημερινά, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Για το θέμα του 2% και της καταβολής της εισφοράς αυτής από το κράτος, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ μας ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε αναμονή για να μάθουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ανέφεραν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα αναλάβει με δικά του έξοδα και υπαλλήλους να κάνει την εκκαθάριση για κάθε ΜΜΕ ξεχωριστά, μιας και αυτό ήταν το αγκάθι που δεν προχωρούσε αυτό  μέχρι σήμερα, μιας και το κράτος αδυνατούσε να κάνει κάτι τέτοιο.

Επίσης, όσα ΜΜΕ πλήρωσαν το 2%, θα το πάρουν πίσω μετρητά.

Έγινε επίσης συζήτηση και για το τι θα γίνει με όσους δεν είχαν κάνει απογραφή στον ΕΔΟΕΑΠ και πλήρωναν τις εισφορές στον ΕΦΚΑ. Για το θέμα αυτό, μας συνεστήθη να μιλήσουμε με την πολιτική ηγεσία για να δώσει πολιτική λύση, ενώ τόνισαν ότι και οι έχουν κάνει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, μιας και δεν μπορεί μια επιχείρηση να πληρώσει δύο φορές τις εισφορές. Ξεκαθάρισαν όμως ότι ο  ΕΔΟΕΑΠ είναι υποχρεωμένος από την πλευρά του να διεκδικήσει τις εισφορές.

Τέθηκε επίσης το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των ασφαλισμένων της επαρχίας μιας και ακούγεται συνεχώς ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει γιατρούς.

Εδώ η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ήταν κάθετη, λέγοντας ότι μπορεί ο κάθε γιατρός να συμβληθεί με το ταμείο και μάλιστα να εισπράττει άμεσα περισσότερα χρήματα για κάθε ιατρική πράξη από αυτά που τους χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο ΕΔΟΕΑΠ περίμενε μια νομοθετική ρύθμιση που τελικά κατατέθηκε στη βουλή υπό μορφή τροπολογία, με την οποία δίνει την δυνατότητα σε όλους μας ρυθμίσουμε τις οφειλές μας σε 72 άτοκες δόσεις, χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις από το 2017 μέχρι το τέλος του 2020, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται οι τρέχοντες εισφορές.

Για το θέμα αυτό ο ΕΔΟΕΑΠ θα εκδώσει εγκύκλιο, ενώ μέχρι τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ασφαλιστική μας ενημερότητα μέσω ΚΕΑΟ.

Αυτό που τελικά συμφωνήθηκε ήταν να δει η διοίκηση του  ΕΔΟΕΑΠ όλα τα θέματα που αφορούν τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον νόμο για να μπορούμε μετά να διεκδικήσουμε από κοινού την επίλυσή τους από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συνάντηση με Θεόδωρο Λιβάνιο

Την επόμενη ημέρα, (Τρίτη 6 Ιουλίου) μετά από αίτημά μας, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ  πραγματοποίησαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Θεόδωρο Λιβάνιο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ…

Στην συνάντηση τέθηκε το θέμα της επιχορήγηση του τύπου με τον υφυπουργό να απαντά ότι η μοναδική επιχορήγηση που θα υπάρξει θα είναι η κάλυψη όλου του ποσού που αντιστοιχεί στο 2% και τίποτε παραπάνω.

ΦΩΤΟ ΕΙΕΤ

Εκ μέρους των εφημερίδων μας εκφράσαμε την δυσαρέσκειά μας για αυτό το ενδεχόμενο, μιας και οι εφημερίδες μας όλο το διάστημα της πανδημίας επειδή ήταν εν λειτουργεία, δεν είχαν την τεράστια μείωση τζίρου που απαιτούν τα οποιαδήποτε χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών, με αποτέλεσμα να μην πάρουν ούτε € επιχορήγηση. Ταυτόχρονα όμως επωμίστηκαν όλα τα λειτουργικά έξοδα αυτής της περιόδου με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές και όχι κέρδη.

Η απάντηση του υφυπουργού ήταν πως αυτό αφορά ρυθμίσεις άλλων υπουργείων και ότι τα μέτρα ήταν οριζόντια.

Έγινε ακόμη συζήτηση για την εξέλιξη της διαδικασία της επιτροπής που επωμίστηκε να φτιάξει τον νέο νόμο για το μητρώο τύπου με τον υφυπουργό να απαντά ότι στο επόμενο θα γίνουν οι σχετικές προτάσεις και θα τεθεί σε διαβούλευση. Στο νέο μητρώο θα καταχωρηθούν όχι μόνο οι έντυπες εφημερίδες, αλλά και οι ιστοσελίδες που θα πρέπει να έχουν τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στόχος είναι να γνωρίζουμε πλέον ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της κάθε ιστοσελίδας, την επισκεψιμότητά της κ.λ.π.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ, πρότειναν στον υφυπουργό, πριν δοθεί οτιδήποτε στην δημοσιότητα να δοθεί ο νόμος πρώτα στις Ενώσεις για να προβλεφθεί οποιαδήποτε διάταξη που αντί να λύνει προβλήματα ενδεχομένως να δημιουργεί.

Κάναμε γνωστό στον υφυπουργό ότι όλα αυτά στον έντυπο τύπου είναι λυμένα μιας και κάθε χρόνο υποβάλλουμε τα σχετικά δικαιολογητικά και εκδίδεται η σχετική απόφαση με τις εφημερίδες που έχουν το δικαίωμα κρατικών καταχωρήσεων.

Επίσης, καταστήσαμε σαφές στον υφυπουργό ότι ο κλάδος του έντυπου τύπου δεν είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξη γύρω από την ενίσχυση των εφημερίδων μας, ότι το σχετικό πρόγραμμα αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς καταλήγει και ότι δεν είναι πλέον ξεκαθαρισμένο το ποσό που θα διοχετευτεί στις εφημερίδες της Περιφέρειας και το αντίστοιχο για τις εφημερίδες της Αθήνας. Πρόκειται για ποσό 20 εκ. € και η περιφέρεια θέλει το ποσό που της αναλογεί.

Επίσης, ζητήσαμε να γίνει σύντομα νέα συνάντηση με συγκεκριμένη ατζέντα για να μπουν όλα τα θέματα επί τάπητος, μια και αυτή έγινε έκτακτα και χωρίς προετοιμασία.

Στην συνάντηση παρευρίσκονταν και ο ειδικός σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Χρήστος Ζωγράφος, αναπληρωτής διευθυντής στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αρμοδιότητα τα ψηφιακά και περιφερειακά ΜΜΕ.

Από πλευράς ΕΙΕΤ ήταν στην συνάντηση οι Γιώργος Αμβροσίου και Σπύρος Λάτσας.

Συνάντηση με Γιάννη Μαστρογεωργίου

Την επόμενη ημέρα, (Τετάρτη 7 Ιουλίου) ο Γ.Γ. της ΕΙΕΤ Γιώργος Αμβροσίου, επισκέφτηκε την Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον προϊστάμενο Πάνο Σαμούρη και τους υπεύθυνους για το μητρώο υπαλλήλους Δημήτρη Πατσέα και Παναγιώτη Παπαγόπουλο.

Εκεί συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που προέκυψαν φέτος κατά την διάρκεια της σύνταξης της κατάστασης που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορούσαν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Ακολούθως, έγινε άτυπη συνάντηση με τον Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Ο Γιώργος Αμβροσίου έθεσε, όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο με τον Γ.Γ. Γιάννη Μαστρογεωργίου να προτείνει να γίνει από Σεπτέμβριο μια συνάντηση και να τεθούν οι βάσεις για το πως θα είναι στα επόμενα χρόνια ο έντυπος τύπος.

Πάνω στην βάση αυτή, να γίνουν εκατέρωθεν προτάσεις, να γίνει και μια σχετική έρευνα της κοινής γνώμης και με βάση όλα αυτά να προωθηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τις εκδοτικές μας επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα στο μέλλον με περισσότερη ασφάλεια.

Ο Γ. Αμβροσίου συμφώνησε να μεταφέρει την πρόταση στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ και στις άλλες ενώσεις και τον Σεπτέμβριο να γίνει η σχετική συνάντηση που θα βάλει τις βάσεις για μια συνεργασία προς όφελος όλων μας.

Σχόλια

Exit mobile version