home design 800Χ400

Τα πολλαπλά αινίγματα του ελαιοχρωματιστή “φαντομά” της Εθνικής Πινακοθήκης

Στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, παραμένει ο «φαντομάς της Εθνικής Πινακόθηκης». Ο 49χρονος, μετά την απολογία του στον ανακριτή και την απόφαση των δικαστικών αρχών να προφυλακιστεί, αναμένει τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο τα αινίγματα γύρω από τη δράση του πυκνώνουν με τις ολλανδικές αρχές να ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία που τον εμπλέκουν και σε άλλες υποθέσεις “εξαφάνισης” διάσημων έργων.

Ο «χρυσοδάκτυλος» ελαιοχρωματιστής αφου ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου με τεστ για τον κορωνοϊό και την καραντίνα, αναμένεται να περάσει απο την τυπική συνέντευξη με τη διευθύντρια των φυλακών και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στο κελί οπου πλέον θα αποτελεί τη νέα του καθημερινότητα. Οι πληροφορίες λενε οτι ενδεχομένως οδηγηθεί στην ΣΤ’ ή την Ζ’ πτέρυγα, ενώ την Παρασκευή όταν και οδηγήθηκε στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, ήταν ήρεμος, ψύχραιμος και δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα.

Δεν δέχθηκε επισκεπτήριο, δεν ζήτησε τίποτα και τα μοναδικά τηλέφωνα που έκανε ήταν στους δικηγόρους του Σάκη Κεχαγιόγλου και Γεώργιο Δρύλλη και στην πρώην σύζυγο του με την οποία διατηρεί αψογες σχέσεις.

Την ίδια ώρα, μετά το κλείσιμο του πρώτου κύκλου ερευνών για το Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής με τον εντοπισμό του Πικάσο και του Μοντριαν και τη σύλληψη του ArtFreak (αυτό ήταν το ονομα που χρησιμοποιούσε ο Σαρματζόπουλος στα social nets) ξεκινά ένας νέος κύκλος που εχει να κάνει με τυχόν εμπλοκή του σε αρπαγές και άλλων έργων απο γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρωπη.

Οι έμπειροι αστυνομικοί του Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής υπο την καθοδήγηση της προϊστάμενης της υπηρεσίας κυρίας Βασιλικής Σεργιάννη, θα έρθουν σε επαφη με συναδέλφους τους απο τις υπηρεσίες των χωρών, θα στείλουν δείγμα γενετικού υλικουγια να δουν αν εμπλέκεται και σε άλλες κλοπές. Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον των ξένων χωρών για την περίπτωση του «Έλληνα – φαντομά», οπου ο συνήγορος του κ. Σακης Κεχαγιόγλου μίλησε σε εκτενές ρεπορτάζ των New York Times για την υπόθεση, την ίδια ώρα που ο Ολλανδος ντετέκτιβ έργων τέχνης Arthur Brandt υποστηρίζει ότι ο 49χρονος είχε στην κατοχή του δύο έργα που εκλάπησαν στο μουσείο Kunsthal στο Ρότερνταμ, το 2012, δηλαδή τον ίδιο χρόνο που έγινε και η «κλοπη του αιώνα».

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι ο artfreak παρέλαβε από τη Ρουμανία ένα έργο του Πικάσο και ένα του Μονέ. Ο πίνακας του Πικάσο φέρεται ότι έχει ήδη δοθεί προς πώληση, ενώ το έργο του Μονέ αγνοείται ακόμη. Μάλιστα αναφέρεται σε μια μυστηριώδη γυναίκα η οποία φέρεται να γνωρίζει πολλά. Μάλιστα είπε στην ολλανδική εφημεριδα De Telegraaf οτι 49χρονος έμεινε στην Ολλανδία στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021 κάνοντας λόγο για ενα άτομο ευφυές που έμαθε ολλανδικά σε χρόνο μηδέν. Το ίδιο πρόσωπο ειπε ότι της ειπε για την κατοχή τεσσάρων έργων, που είχε κρύψει σε σπίτι γνωστού του στην Αθήνα. «Ήθελε να τα μεταφέρει στην Ολλανδία. Τον ζήτησα να τραβήξει φωτογραφίες από τα κουτιά», ανέφερε, εξηγώντας ότι ήθελε να ξέρει τι περίμενε.

Στο τέλος ο ελαιοχρωματιστής εγκατέλειψε την προσπάθεια. «Λόγω του κορωνοϊού ήταν δύσκολο το ταξίδι στην Ευρώπη. Φοβόταν ότι θα πιαστεί», είπε. Μάλιστα ο ντετέκτιβ παραθετει και μια φωτογραφία στην οποια υποστηρίζει οτι προέρχεται απο το διαμέρισμα του θείου του στην Αθήνα.

Σχόλια

Exit mobile version