home design 800x400

home design 1170Χ320

Φυλώντας σκοπιά στον Ισθμό της Κορίνθου εν έτει 1975

Βρισκόμαστε στον Ισθμό της Κορίνθου πριν από 46 χρόνια. Ο ισθμός είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν, ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο.

Το φιλμ ανοίγει με δυο γυναίκες να μπαίνουν σ’ ένα φέρι που διασχίζει τη διώρυγα. Ένα ρυμουλκό ήδη πλέει, το φέρι ξεκινάει ενώ στο βάθος ξεχωρίζει ένα φυλάκιο με έναν στρατιώτη.

Βλέπουμε μια ταμπέλα που γράφει «Η Κύπρος είναι ελληνική» και στη συνέχεια ο φακός μας δείχνει ένα πανοραμικό της διώρυγας.

Οι γυναίκες συζητάνε, γελάνε και κοιτάνε το τοπίο. Μια εικόνα της διώρυγας, της πρύμνης και της πλώρης του φέρι στο οποίο βρίσκονται οι δυο γυναίκες.

Στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε ένα ρυμουλκό να τραβάει ένα μεγάλο πλοίο. Το φιλμ κλείνει με πλάνα της διώρυγας και τις δυο γυναίκες να θαυμάζουν την θέα.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η ιδέα για μια συντόμευση ώστε τα ιστιοπλοϊκά σκάφη να μην περιπλέουν την Πελοπόννησο είχε εξετασθεί για πολύ καιρό από τους αρχαίους Έλληνες από την εποχή του Περίανδρου το 602 π.Χ. ωστόσο το Νοεμβρίου του 1869 η Κυβέρνηση Ζαΐμη ψήφισε νόμο “περί διορύξεως του Ισθμού”, που εταιρεία ή ιδιώτης θα αναλάμβανε την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου όπως και έγινε απ’ τον Ούγγρο στρατηγό István Türr, ο οποίος ίδρυσε την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίας Διώρυγος της Κορίνθου (Société Internationale du Canal Maritime de Corinthe).

Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893. Οι εργασίες για τη διώρυγα εγκαινιάστηκαν την 23 Απριλίου 1882 παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Πόσα εκατομμύρια εργατοώρες κατασπαταλήθηκαν στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους για σκοπιές, αγγαρείες, “καψόνια στα ελληνικά στρατά”;
    Τι είδους “εκπαίδευση” και “διαπαιδαγώγηση” πρόσφερε ο ελληνικός στρατός στους μάχιμους πολίτες;
    Ποιο αποτέλεσμα παρήγαγαν 200 χρόνια υποχρεωτικής στράτευσης ενώ ο στρατός είναι αμιγώς επαγγελματική δραστηριότητα υψηλής εξειδίκευσης;
    Τι είδους ικανότητες πολιτικής προστασίας κατέχουν οι νέοι για περιπτώσεις πρώτων βοηθειών και αλληλεγγύης σε φυσικές καταστροφές;
    Όσο θυμάμαι τις εμπειρίες μου, των συγγενών και φίλων, όσο βλέπω παλιές εικόνες στρατευμένων να σκοτώνουν τα νιάτα τους με ανοησίες, ενώ υπάρχει ζωτική ανάγκη κοινωνικής προσφοράς σε θεματικές όπου η Ελλάδα καταγράφεται ως τριτοκοσμική χώρα… θυμώνω!

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis